menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Перший «айфон», хід-пастка, унікальна криниця: легенди замку Паланок

23.01.2022 09:20

Український замок за межами Вінниччини дивує своєю історією

Україна має багато чудових архітектурних пам’яток й за межами Вінниччини. І вони теж наповнені міфами та легендами. Звісно, мало хто з нас має змогу побувати у кожному мальовничому куточку світу. Проте прочитати та дізнатись для себе щось цікаве – це доступно для всіх. Один з найцікавіших палаців України – замок Паланок в Мукачеві Закарпатської області. I-VIN.INFO відвідав пам’ятку, дізнався багато легенд від екскурсоводів та наразі поділиться зі своїми читачами. 

Замок Паланок – пам’ятка архітектури національного значення. Першу згадку про нього зафіксували у XI столітті, а коли саме він був збудований, точно невідомо. Звертаючись до історії, дізнаємось, що у 1086 його взяли в облогу печеніги, проте не змогли захопити. І справді, навіть зараз, аби піднятись до замку, потрібно пройти чималий шлях між вулицями Мукачева та рухатись вгору по бруківці.

Багато в історії міста згадується, як різні народи нападали, громили його, проте не могли ніяк захопити замок Паланок. Запитаєте чому? Бо він розділений на цілих три рівня – Верхній, Середній і Нижній. Перший – найдавніший з усіх частин, а останній – «наймолодший». Лише один раз була найбільш довга облога замку. Тоді у ньому правила знаменита княгиня з Угорщини Ілона Зріні. Вона очолювала визвольний рух проти правління Австрійської імперії. Австрійці навіть змушені були збільшити кількість солдатів у два рази, щоб атакувати фортецю. Проте все одно не змогли її зруйнувати.

Аби не програти ворогам, княгиня не спала днями, допомагала та робила все, що могла: від куховарства до розподілу зброї між солдатами. Коли запаси продовольства закінчились, а підмоги чекати було нізвідки, Ілона Зріні прийняла капітуляцію. З тих пір замок став символом боротьби та свободи. Цікаво те, що згодом він був темницею, в якій тримали політичних в’язнів.

Окрім цього, в історії замку панує багато легенд. Наприклад, про появу колодязя у замку на горі вулканічного походження заввишки 68 метрів. Відомо, коли у палаці виникла проблема, то князь Коріятович, який тоді правив у ньому, наказав почати копати криницю. Довго копали слуги і не могли ніяк дістатись до води. Згодом до Федора Коріятовича прийшов чорт  і запропонував угоду: мішок золота в обмін за заповнення криниці водою. Проте грошей у казні не було. Князь навіть пропонував душу, але той відмовився, бо хотів тільки грошей. Один з вірних лицарів князя підслухав цю розмову та запропонував йому обдурити того: «Федоре, мішок золота необов'язково має бути великий: маленький — теж мішок».  Тоді вони взяли мішок, кинули туди дві останні золоті монети і віддали чорту. Той, страшенно обурившись, заявив: «Все одно води не питимете», і з цими словами стрибнув у колодязь. З того часу з глибин колодязя кожного вечора чути, як на дні виє чорт через те, що його обдурили.

Також не менш цікавими є факти про коридор смерті, або так звану хід-пастку. Її зробили на випадок, якщо комусь з ворогів вдасться пройти попередні кілька рядів укріплення. Раніше тут були земляний настил і зйомні дерев'яні сходи. Коли вороги потрапляли в коридор, сходи забиралися, перед ними лилася гаряча смола. Кажуть, крики від болю і страждань лунали далеко за межами замку і відлякували інших нападників.

До речі, поруч з цим ходом знаходиться зовсім непомітна деталь. Часто екскурсоводи люблять запитувати у туристів, на що ця дірка в стіні схожа і для чого потрібна. I-VIN.INFO розкриває цей секрет. Справ в тому, що на той час в цю дірку говорили та передавали інформацію про наступи ворогів. Місцеві гіди лагідно називають цей передавач першим айфоном у замку Паланку.

Напевно, ще більше цікавинок та легенд ви зможете дізнатися на самій екскурсії у цьому замку. Рекомендуємо найняти екскурсовода, який цікаво розкаже про кожний куточок палацу. Ще незабудьте загадати бажання у пам’ятника Коріятовича, яке гарантовано здійсниться. Важливо, сформулювати чітко бажання, вказати термін виконання мрії та усі можливі деталі. Бо якщо скажете не чітке формулювання, то Коріятович може не виконати це бажання, або зовсім познущатись. У висновку отримаєте не те, що хотіли.  

Нагадаємо, як провести зимові вихідні вінничанам.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також