menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Підтримка бізнесу Вінниччини у важкі часи: програми та гранти

18.07.2023 18:30

Директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА провів брифінг щодо програм підтримки бізнесу

В умовах повномасштабної війни ведення бізнесу та започаткування власної справи надзвичайно ускладнюється, саме тому держава підтримує малий та середній бізнес в ці непрості часи. Сьогодні директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА Ігор Цехановський розповів про програми державної підтримки для підприємців Вінниччини. Вони допоможуть у веденні вже існуючого бізнесу, а також підштовхнуть людей до створення власної справи з нуля, повідомляє I-VIN.INFO.

Перша державна програма, про яку йшлося на брифінгу, називається єРобота і вона доступна на порталі Дія. Програма охоплює п’ять напрямків:

1. Грант на відкриття власної справи. В залежності від створених робочих місць передбачається виплата до 250 тисяч гривень.

2. Розвиток садівництва, ягідництва та виноградництва. Цей грант може сприяти створенню територій з відповідними насадженнями. Сума гранту не може перевищувати більше 400 тисяч гривень на гектар. Також грантова виплата не може перевищувати 70% відсотків вартості проєкту.

«Отримати цей грант можна лише на проєкт зі створення насаджень площею не більше 25 гектар. Тобто, сума виплати не може бути більше 10 мільйонів гривень. За умовами гранту, роботодавець має створити до 6 постійних робочих місць та до 250 сезонних», - пояснює Ігор Цехановський.

3. Розвиток тепличного господарства. Максимальна площа – 2,4 гектара, сума виплати – до 7 мільйонів гривень. Умовою гранту є створення 14 робочих місць на один гектар насаджень.

4. Створення переробного підприємства. За умови створення 25 робочих місць сума гранту може становити до 8 мільйонів гривень.

«В цьому випадку грант може покрити лише половину вартості проєкту зі створення підприємства. Іншу половину коштів підприємець має залучати з інших джерел», - додає пан Ігор.

5. Грант на власну справу для ветеранів, членів їхніх родин та осіб, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій. За умови створення від двох до чотирьох робочих місць передбачена виплата до одного мільйона гривень.

«Хочу зазначити, що це гранти, а не кредити. В усіх випадках, коли підприємці прагнуть отримати грантові кошти, в бізнес-плані слід передбачити повернення державі суми гранту у вигляді податків та обов’язкових платежів протягом трьох років. Зрозуміло, що ці всі виплати і без гранту всі вносять, але програма вимагає вписати ці дані в бізнес-план», - зазначає директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА.

За перше півріччя 2023 року у Вінницькій області подали 486 заявок на отримання гранту за програмою єРобота. З них 178 заявок на загальну суму в 42,5 мільйона гривень були прийняті.

Ще одна державна програма, яка націлена на здешевлення вартості запозичень для українського бізнесу, називається «Доступні кредити 5-7-9%».

«Ця програма передбачає отримання підприємцями кредитів на суму до 90 мільйонів гривень. Держава визначила пріоритетні напрямки бізнесу, який може отримати кредити за цією програмою. Мова йде про сільське господарство, переробку сільськогосподарської продукції, підприємства, які постраждали внаслідок бойових дій», - каже Ігор Цехановський.

З 2020 року підприємства Вінницької області отримали майже 15 мільярдів гривень кредитів за цією програмою, що складає приблизно 1/15 від усіх виданих кредитів по Україні.

Окрім державних програм підтримки, українському бізнесу також доступна підтримка від міжнародних партнерів України.

Нещодавно міжнародна агенція USAID розпочала грантову підтримку сімейних та жіночих бізнесів. Сума грантів – до 35 тисяч доларів. Єдина вимога полягає в тому, що бізнес має бути заснований жінками, або понад 50% частки підприємства повинні мати жінки.

Окрім цього, восени у Вінницькій області розпочнеться грантова програма EU4Business, за якою підприємства Вінниччини матимуть змогу отримати до 125 тисяч доларів грантових коштів.

«Закликаю наших підприємців та тих громадян і громадянок, які відчувають в собі сили відкрити власну справу, використовувати перелічені вище можливості, активно включатись у економічну діяльність нашого регіону та нашої країни. Економіка – це те підґрунтя, завдяки якому наша держава дає гідну відсіч ворогу! І саме стійка економіка та розвинений бізнес допоможуть в післявоєнній відбудові нашої країни», - підсумовує Ігор Цехановський.

Читайте також, «Ви тримаєте українську економіку на плаву»: Юлія Свириденко зустрілась з вінницькими підприємцями.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також