menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ви тримаєте українську економіку на плаву»: Юлія Свириденко зустрілась з вінницькими підприємцями (ФОТО)

17.07.2023 18:30

Міністерка економіки України відповідала на актуальні питання представників бізнесу Вінниччини

Сьогодні підприємці Вінниччини на зустрічі з першою віцепрем’єр-міністеркою, міністеркою економіки України Юлією Свириденко обговорювали актуальні проблеми та перспективи розвитку українського бізнесу. Зустріч відбулась у відносно неформальній обстановці у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат», повідомляє I-VIN.INFO.

Окрім міністерки економіки, з представниками бізнесу зустрілось і керівництво Вінницької області та міста.

«Вже другий рік поспіль нам доводиться працювати в умовах повномасштабної війни, але бізнес у Вінницькій області продовжує роботу і навіть повертає втрачені позиції 2022 року. Торгівля та сектор послуг пристосувалися до роботи під час повітряних тривог, а аграрії змогли провести чергову посівну. Важливим є налагодження співпраці бізнесу та держави, що і є основною метою сьогоднішньої зустрічі», - зазначив очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

На зустріч прийшли десятки підприємців з різних сфер – від виробництва мікрочипів до аграріїв.

Відповідаючи на питання про міжнародну підтримку української економіки, пані Юлія зазначила, що дякувати варто в першу чергу саме українському бізнесу:

«П’ятдесят відсотків державних видатків покриваються за рахунок податків та зборів від функціонування українського бізнесу. Всі кошти, що йдуть від міжнародних партнерів витрачаються в основному на соціальні видатки. Саме тому ми маємо, звісно ж, дякувати закордонним партнерам, але і не забувати дякувати вам – українським підприємцям, які тримають економіку України на плаву в умовах повномасштабної війни».

Сергій Українець – представник кампанії «ФРУКТОНА – ВН», яка займається вирощуванням та переробкою сільгосппродукції, поставив доволі актуальне питання про тимчасове офіційне працевлаштування робітників під час сезону збору врожаю.

«Коли наше трудове законодавство створювалося, такого сектору як збирачі ягід ще не було. Зараз на нашому підприємстві збирачі ягід працюють лише в сезон і існують проблеми з їхнім офіційним працевлаштуванням, адже вони можуть виконувати свою роботу лише тиждень-два на рік. Хотілося б, щоб в Міністерстві економіки України створили якийсь механізм офіційного тимчасового працевлаштування таких робітників», - звернувся до міністерки Сергій Українець.

Перша віцепрем’єр-міністерка зазначила, що зараз напоготові лежить новий закон про працю, який скасовує чинний застарілий кодекс законів про працю. В новому законі як раз таки передбачаються сезонні контракти та можливість погодинної співпраці.

Окрім цього, міністерка надала рекомендації щодо працевлаштування тимчасових робітників згідно ще діючого законодавства.

Генеральний директор компанії «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук зачепив найболючішу тему усіх українських підприємців станом на сьогодні – бронювання співробітників від мобілізації:

«Маємо потребу у бронюванні спеціалістів, підготували необхідні документи та подали їх у Міністерство економіки. Вже півтора місяця ми чекаємо на відповідь і тому хочу спитати, чи є якійсь дедлайн та коли нам очікувати на відповідь».

Пані Юлія зазначила, що на сайті Міністерства економіки можна моніторити стан запиту на бронювання, а саме чи опрацьовується він міністерством, або ж його вже передали до Генштабу ЗСУ. Загалом міністерство має опрацьовувати заяву не більше десяти днів.

«Тут більше проблема не в нас, а в Генштабі. У Генштабі просто вал запитів на бронювання, тому вони не встигають вчасно на все відповідати. Взагалі, бронювання – це питання номер один в усіх регіонах України. У нас є спеціальний департамент з питань мобілізаційної підготовки, тож всі підприємці можуть зв’язуватися з ним окремо», - додає перша віцепрем’єр-міністерка Юлія Свириденко.

Окрім описаних вище питань під час зустрічі обговорювали грантову підтримку виробників слабоалкогольних напоїв, комунікацію між бізнесом та податковою сферою, збільшення мита на імпорт деяких товарів китайського походження, а також програми підтримки експорту у Європу не аграрної продукції.

«Сам факт того, що міністерка економіки України приїхала на зустріч з підприємцями Вінниці свідчить про те, що нас слухають. І що найважливіше – нас чують. На деякі мої питання пані міністерка відповіла особисто, по деяким доведеться контактувати з міністерством окремо. Зараз головною проблемою для українського бізнесу є нестабільна ситуація в країні. Бізнес любить стабільність та передбачуваність, а в наші часи цього немає. Про розвиток бізнесу забувати не можна, адже саме на його плечі випаде робота з післявоєнного відновлення України. Це питання між державою та підприємцями вже обговорюється і формується певна стратегія, у якій український бізнес гратиме ключову роль», - прокоментував зустріч із міністеркою економіки Михайло Ганчук.

Читайте також, неформальний тренінг для жінок-лідерок провели на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також