menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Пірнула – аж дух захоплює, всім раджу!»: вінничанка про Водохреще (ФОТО)

19.01.2022 19:40

Як вінничани святкували Водохреще на Вишенському озері

Сьогодні, 19 січня, українці святкують велике церковне свято Водохреще. Для цього, у Вінниці облаштували ополонки на Вишенському озері у парку «Дружби народів» та на озері в районі олійножирового комбінату. Кореспондентка I-VIN.INFO побувала на Вишенському озері та поринула в атмосферу свята.

В цей день при вході до Вишенського озера та парку «Дружби народів» все як завжди: діти граються, дорослі гуляють, хтось вигулює собак, усюди тиша та спокій. Ледь чути музику. А ближче до озера, коли повертаємо праворуч і йдемо по стежці вниз, вже чути гучну музику. Саме туди усі прямують. Багато людей гріються чаєм, фотографуються та пірнають в ополонки, яких облаштували три. Тому вінничани поділились на два табори: хтось прийшов пірнати в ополонку, а хтось – лише подивитись концерт та святкувати.

Після 11-ї години ранку усіх «запалюють» народні колективи та ансамблі. На сцені виступає багато талантів: пісенних та танцювальних. I-VIN.INFO поспілкувався з учасником фольклорного гурту «Заграва» Володимиром Сташко. Стверджує, в народному костюмі йому не холодно і колектив буде довго зігрівати людей піснями:

«Сьогодні ми виступатимемо приблизно 40 хвилин. В колективі співатиме 8 чоловік. Сюди ми приїхали з села Сосонка Вінницької області. Щодо традицій на Водохреще, то просто омився водою вдома, не пірнаю в ополонку та не моржую», - впевнено говорить Володимир.

Після цього протоієрей Іван із Свято-Преображенського кафедрального собору каже вітальне слово, читає молитву, освячує воду в озері та всіх бажаючих людей. Не зважаючи на те, що довгих черг до ополонок немає, на Вишенському озері сьогодні зібралось достатньо сміливців. Серед них вінничани Леонід, який прийшов з дружиною в якості групи підтримки:

«Це третій раз як я купаюсь в ополонці. Мені подобається ця атмосфера, традиція, особлива енергія. Перед пірнанням у холодні воду потрібно підготуватися. Тут важливо пам’ятати правила та мати сильний дух», - виокремлює важливе вінничанин.

Також серед бажаючих пірнути в ополонку I-VIN.INFO натрапляє на вінничанку Тамару. Вона вже вдруге приходить на Водохреще до озера, аби оздоровитись. Запевняє, сьогодні було тепліше, ніж торік.

«Як кажуть, перший раз запам’ятався назавжди, тоді емоції зашкалювали. А тепер буду підтримувати цю традицію, бо дуже круто. Напевно, прийшла сюди вдруге, бо сподобалось пірнати першого разу. В той день не було морозу, і я кинула собі виклик: «Пірну чи не пірну?». Знаєте, все ж пірнула. Вирішила знову прийти. Спочатку опустила ногу у воду, ніби було добре. Пірнула – аж дух захоплює. Всім раджу. Проте пірнати потрібно обдумано, завчасно підготуватись і бути обережним», - із захватом розповідає Тамара.

В ополонки також пірнали діти і пенсіонери. Окрім цього, на Вишенському озері панувала святкова атмосфера. Люди жартували, сміялися, приходили з домашніми улюбленцями та насолоджувались святом.  


Нагадаємо, На Вінниччині відсвяткували Водохреща.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак


Читайте також