menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Після «батизадо» горіти очі будуть у всіх»: у Вінниці триває семінар школи капоейри

21.05.2023 18:10

У червні в Україну приїдуть європейські майстри з капоейри

У Вінниці цими вихідними триває атестація й навчальний семінар школи капоейри «Senzala». Та вже через три тижні у Києві організують «батизадо». Туди приїдуть не лише учні з Одеси, Вінниці та Черкас, а й також майстри з Європи, повідомляє I-VIN.INFO.

У школі капоейри займаються діти від чотирьох років до дорослих, старших 40-ка. Вже на 13-й семінар у Вінниці приїхали інструктори школи з різних регіонів України.

«Є інструктори з Києва, Львова і приїхав гість з Кривого Рогу. Він теж інструктор, але просто дізнався, що в нас семінар і вирішив приїхати. А у тих, хто займається капоейрою є момент сімейності. У який би куточок світу ти не приїхав і скажеш, що капоерист, тебе навіть запрошуть пожити. Усі просто хочуть побути в цій атмосфері, потренуватись, поспілкуватися один з одним. Всі скучили за такими зустрічами після ковіду та під час війни. Минулого року не проводили семінар, тому що зазвичай це проводиться навесні та влітку, а багато дітей повиїжджало. Так, тільки літом почали групи знову трохи поповнюватись», – розповідає інструкторка дитячих та дорослих групових занять, віце-президентка федерації капоейри «Senzala» у Вінницькій області Марина Ковбель.

Раніше у Києві щороку проводились схожі заходи, куди приїжджають бразильські та європейські майстри. Там діти тренуються з людьми, які навіть не знають англійської мови. Інструктори у віці понад 60 років тренуються з дітьми чотирьох років. Вони грають з ними, пояснюють правила, і діти розуміють усе на рівні емоцій.

Як додає Марина Ковбель, цього року, як зазвичай, тренери з Бразилії не приїдуть. Водночас будуть європейські майстри, вихідці з бразильських шкіл. І хоч квитки придбані, та після останніх обстрілів ворогом, вони все одно телефонують та хвилююче запитують, чи все гаразд.

«На початку повномасштабного вторгнення, з 24 лютого, майстри з усієї Європи дзвонили і питали, як ми. Одного разу я виїжджала за кордон, то мене майстер з Данії супроводжував онлайн всю дорогу. Він запитував, чи перетнула я кордон, чи доїхала. Коли в нас почались блекаути на фоні регулярних обстрілів, вони казали, що ми сильні: «У нас коли сніг випадає, то зупиняються потяги, а ви й надалі дітей тренуєте». Так і було. Повітряна тривога – ми у підвалах, немає світла – працюємо з ліхтариками. Життя в нових реаліях для європейців було взагалі неможливо. Наша ж Україна адаптувалась до нових умов», – пригадує інструкторка Марина.

Відтак, цього року 16-18 червня буде «батизадо», що у перекладі означає «хрещення». Це етап, коли учень проходить тренування і отримує новий пояс, який визначає його рівень.

«Вчора у всіх вінницьких учнів була атестація. Вони вже її пройшли, але ще не знають результату. Дізнаються його безпосередньо під час отримання поясу у Києві. Останні декілька років у нас по календарю випала церемонія, що проводиться раз на два роки. Можливо, хтось отримає наступний рівень, хтось перескочить, хтось підтвердить вже отриманий пояс. Це можливість потренуватись разом та обмінятись досвідом», – пояснює керівник школи капоейри «Senzala» в Україні Анісім Ільїнський.

Так, для старших «батизадо» проходить раз на чотири роки, а для маленьких – щороку. По мірі росту дитини атестація проходить раз на два роки. Для отримання нового поясу необхідно більше досвіду, навичок та часу. У цьому виді бойового мистецтва, порівняно з іншими, пояси змінюються доволі повільно.

«Навіть у звичайному мирному житті це фантастична можливість сучасним дітям, які багато часу проводять за уроками й Інтернетом, отримати потрібні навички взаємодії, самоконтролю, отримати гарне дитинство. Дякуємо нашим Збройним силам, які дарують спокійне та спортивне дитинство малюкам. Капоейра – унікальне афробразильське бойове мистецтво, яке поєднує в собі музику, адреналін, бойовий аспект та самозахист. Діти отримують не просто фізичні навички, а й певний шлях для успішного існування», – зауважує Анісім Ільїнський.

Пані Марина доповнює, що діти охоче беруть участь у таких заходах. Особливо ті, хто вже знає, що це таке. Це зовсім інший рівень тренування. Якщо в Україні це більше як звичайний вид спорту, то в Бразилії – вже культура того народу:

«Наша мета не робити з учнів дітей війни. Вони все одно все розуміють. Хоч у Вінниці відносно спокійно, але вони теж мають доступ до Інтернету і розуміють ситуацію, чують розмови батьків. Але чим менше це вплине на них, тим краще буде для наступних поколінь. Заняття спортом та нормальне життя в нових умовах – запорука здорової психіки наших дітей. Тому ми продовжуємо свою роботу, щоб вони відволіклись, мали фокус уваги на досягненні якихось поясів чи нових знань. У дітей має бути дитинство. Впевнена, що після «батизадо» горіти очі будуть у всіх».

«Я займаюсь капоейра 9 місяців. Поки що у мене білий пояс. Ніколи не чув раніше про «батизадо». Коли мама сказала за такий захід, то дуже захотів туди поїхати. Ще нещодавно трохи хворів, тому думав, що вже не зможу взяти участі. Проте все пройшло і я продовжую готуватись до цього великого дійства», - ділиться емоціями учень школи капоейри «Senzala» у Вінниці 8-річний Максим.

Довідково:

Капоейра – афробразильське бойове мистецтво з елементами танцю, музики і акробатики. Вважається, що традиційна капоейра виникла в XVII столітті в Бразилії в середовищі африканських рабів. Сучасна капоейра починається з 30-х років XX століття. Зараз капоейра є популярним видом спорту як у Бразилії так і далеко за її межами і налічує десятки тисяч прихильників у всьому світі. 26 листопада 2014 року Капуейру включили до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Церемонія «Батизадо» – церемонія посвячення у капоеристи. Суть церемонії полягає в тому, що майстер грає з новачком у роді. Під час гри, майстер якимось прийомом збиває новачка на землю. З цього моменту новачок вважається капоеристом. Опісля капоерист отримує свій перший пояс. Всі наступні пояси отримуються на церемонії зміни поясу (порт. Troca de Corda).

Нагадаємо, «В історії ММА це вперше»: у Вінниці стартував масштабний чемпіонат.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Марина Ковбель




Читайте також