menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Півсела не вірило, що я буду доїти корови» - на Вінниччині працює сімейна молочна ферма (ФОТО)

Тут можна придбати молоко і вершки

«Фільварок» - сімейна молочна ферма в Гальжбіївці. Тут можна придбати смачне молоко і поживні вершки. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на допис Ямпільської районної газети «Ямпільські вісті».

Сьогодні мова піде про мотивацію та бажання працювати на власній землі. Сільська робота споконвіку була важкою і аби дійсно мати віддачу та процвітаюче господарство – то працювати потрібно за трьох. Сьогодні дещо легше розпочинати справу, але потрібні вже не стільки фізична віддача, а й відповідний стартовий фінансовий капітал.

З кожним роком тваринництво по селах занепадає, бо корми для тварин постійно дорожчають, а ціни, які пропонують молокозаводи, зовсім нерентабельні для селян.

Ціна за літр закупленого молока і цінники в мережевих магазинах сильно дисонують і всіляко нівелюють і принижують працю на селі. У простих господарів тому і опускаються руки, коли продукт їх важкої щоденної праці закупляють практично задарма. Створення сімейних молочних ферм в громадах – чудовий шанс відродити село, поступово розвивати у ньому фермерство та кооперацію, а також налагоджувати співпрацю між громадами. Звичайно, будь-який бізнес потребує коштів, але створити молочний бізнес можна й з нуля - за допомогою коштів, які надають інвестори.

Родина Перепелиць із с.Гальжбіївки вирішила ризикнути і податись на проєкт з розвитку молочного тваринництва на селі – «Створення сімейних молочних ферм». Вже майже рік, як фермери є учасниками проєкту, обжились десятком корів та почали будувати нову міні-ферму. От-от сімейна молочна ферма із чудовою назвою «Фільварок» мала обжитись породистими нетелями, як в Україні розпочалась війна. Нині господарі трішки «заморозили» будівництво іпосилено працюють, аби дати раду своїм корівкам-годувальницям, зберегтиміні-ферму, розвивати фермерство в окрузі та всіляко підтримувати бізнес, коли це вкрай необхідно для держави в цілому.

- Проєкт «Створення сімейних молочних ферм» реалізується Кластером «Натуральне молоко» за підтримки ТОВ «УкрМілкІнвест». Він спрямований на розвиток молочного тваринництва шляхом допомоги у створенні сімейних молочних ферм та молочних кооперативів на їх основі. Від учасників найперше має бути бажання та зацікавлення,внутрішня згода родини, досвід в утриманні корів, мінімальний набір с/г техніки, земля для кормів/випасу та ін. Оголошення про набір учасників на проєкт я побачила в соціальній мережі і почала схиляти до цієї ідеї чоловіка. Спершу ідеєю загорілась я. Ми і до цього тримали дві корови, але це ж не вихід на серйозний бізнес. Заповнила онлайн-заявку. Ми гарно та плідно попрацювати із дорадчою службою проєкту, нас супроводжували і допомагали на всіх етапах: від створення проєкту ферми до консультування при будівництві, відбору високопродуктивної худоби та придбання обладнання. Після відкриття ферми нас забезпечили наданням ряду послуг, зокрема зооветеринарне обслуговування, запліднення, бухгалтерський облік, отримання дотацій. В межах бізнесу ми отримуємо фінансову підтримку для відкриття ферми (будівельні роботи, обладнання), кошти на купівлю великої рогатої худоби, збір, охолодження та продаж молока, – розповідає Людмила Перепелиця.

Жінка згадує, що деякі односельці відкрито відмовляли їх від цієї справи і не вірили, що подружжя всерйоз візьметься за догляд корів.

- Півсела не вірило, що я буду доїти корови. Хоча, чесно, спершу я тогоі справді не могла робити, але навчилась. Що цікаво, вручну здоїти корову я і дійсно не вмію, а от чоловік зможе. Він навчений із дитинства доглядати за тваринами. Та й молока я не п’ю, а молочні продукти вживаю, - ділиться у розмові господиня «Фільварку». Назву власній справі родина теж підбирала спеціально, тому і зійшлись на варіанті, що із німецької мови буквально означає хутір чи ферма.

Майбутня міні-ферма Перепелиць розрахована на 20 корівок, із окремими приміщеннями для молочної кімнати, складу кормів та ін. Для перекриття даху фермери влаштували толоку, а для інших робіт наймали людей. Нині на фермі є 11 корівок, кілька теляток. Ось чорно-рябий бичок Мартин народився вже під час війни. Особливо його доглядає господар Валентин Перепелиця, який і дав улюбленцю таку кличку. А днями народилась і теличка від первістки Калини. Це як у тій пісні «А ми тую червону калину підіймемо», як і молочне фермерство на селі відродимо.

- За умовами проєкту нам надають кошти для закупівлі нетелів. Ось у березні ми мали їхати у м.Новгоград-Волинський за 10-ма високопродуктивними нетелями. Але не встигли, в країні війна. На наявних 10 голів ми отримуємо 50 тис. грн. допомоги на будівництво. Одне стійломісце орієнтовно обходиться у 25 тис. грн. Найпершою твариною, що склала основу майбутної ферми, стала корівка Картина. Здебільшого ВРХ скуповували у нашій місцевості. Зараз, у час війни, ціни на тварин зменшились, бо раніше добру корову можна було від 26 до 30 тис. грн. Кредитна спілка від проєкту забезпечила нам гарні умови кредитування на придбання силосної підставки, подрібнювача кукурдзи. Проєкт надав в оренду танкер-холодильник. За умовами проєкту молоко ми здаємо на місцевий молокозавод, де за кожен літр нам по 1 грн. доплачує проєкт+відсоток на жирність молока. Маємо власний прилад «Екомілк» для вимірювання жирності. Вдень надоюємо до 100 літрів молока. У зимовий період здаємо його раз у два дні, а влітку щоранку. Кормів поки що вистачає, намагаємось все поновлювати. Ось почалась посівна. Засіяли площі під люцерну, овес. Нам також телефонували з проєкту, пропонували на посівну кошти, звичайно, в кредит, який можуть допомогти отримати, бо зараз ще не так легко взяти кошти під систему «5-7-9%». Ми відмовились, поки що справляємося власними силами. Також подали заявку на отримання безкоштовного насіння для посівної (кукурудза чи соя на вибір) на нашій землі, яке надають американські партнери. Цю можливість теж забезпечує проєкт. Обживаємось і технікою. Окрім того,молочна ферма сплачує і податки до місцевого бюджету, тим самим стимулює і рухає економіку, яка є важливою складовою у час війни, – додає Людмила Перепелиця.

Фермери за можливості намагаються допомогти людям, переселенцям. Надають молоко для волонтерів, які випікають пироги для захисників України. Звісно, як і всім, фермерам не з легкими думками нині доводиться приступати до роботи, але відповідальність тепер тваринами, вкладені сили та ресурси, а головне, благородна справа, змушують закачувати рукави і відновлювати молочну справу в селі.

Нагадаємо,на Вінниччині створюють Музей народних ремесел та стародавнього побуту Поділля.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Ямпільська районна газета «Ямпільські вісті»


Читайте також