menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Подорожчали усі групи продуктів»: Держпродспоживслужба у Вінницькій області

З початку введення військового стану в державі у Вінницькій області створили 37 оперативних груп з числа спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби

Руйнування виробництв, порушення ланцюгів постачання та логістики, зниження пропозиції товарів і послуг, збільшення виробничих витрат бізнесу — наслідки повномасштабноï вiйни. Вони спричинили прискорення інфляції та, відповідно, зростання цін на основну групу продовольчих товарів, лікарських засобів та пальне, повідомляє I-VIN.INFO.

«З початком повномасштабного вторгнення цінова політика дещо змінилася в сторону підвищення цін. Це має свої об'єктивні та суб'єктивні причини і обумовлено з однієї сторони порушенням логістичних ланцюгів постачання, руйнуванням виробничих потужностей структури, а з іншоï – панічним настроєм населення. Це призвело до підвищеного попиту на товари повсякденного вжитку та стало причиною ажіотажу», - зазначають у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

За даними щоденного моніторингу, торговельна мережа області та міста забезпечена в достатній кількості товарами першої необхідності. Тому значних і тривалих перебоїв з їх постачанням наразі не фіксується.

Спеціалісти зауважують, що в порівнянні з довоєнним періодом, відмічається здорожчання усiх груп харчових продуктів та сировини. Найбільше зросли ціни на яйця, м'ясо (свинину та курятину), масло вершкове, цукор, крупи та вироби з борошна. Так, згідно з результатами моніторингу цін, найдешевшим продуктом на сьогоднi є картопля (середня ціна якої в роздрібній мережі коливається від 10,7 до 12 гривень за кілограм). І водночас найдорожчим – масло вершкове жирністю 72,5-82%, середня ціна якого станом на 23 листопада, становить 263-287 гривень за кілограм.

Що ж стосується прогнозування цінової політики напередодні новорічних та різдвяних свят, до повноважень ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області це не входить. Та, як засвідчує багаторічний досвід, напередодні свят завжди фіксується зростання цін.

Додамо, що з початку введення військового стану в державі для забезпечення моніторингу цін на соціально-значущу групу товарів, деякі лікарські засоби та пальне, у Вінницькій області створили 37 оперативних груп з числа спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби. З них 11 груп працюють на територiї мiста Вiнниця і 26 на території області.

Всього до моніторингу залучили понад 140 спеціалістів Головного управління, які забезпечують щоденний моніторинг. Щоденно моніторинговими обстеженнями охоплюється в середньому 440-460 суб'єктів господарювання. Станом на 23 листопада спеціалісти обстежили 94550 суб'єктів господарювання, з них 72217 – заклади продовольчої торгівлі, 10630 аптечних установ та 11703 АЗС.

Нагадаємо,у Вінниці змінюється графік руху громадського транспорту.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:www.slovoidilo.ua



Читайте також