menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Повага, розуміння, такт: важливі акценти реінтеграції ветеранів

Психологиня Євгенія Кондратюк закликає бути щирими та вдячними ветеранам за службу

Наші захисники на передовій показують неймовірну мужність та стійкість. Українці захоплюються бойовим духом та непохитністю наших воїнів. Не втомлюються їм дякувати, коли військові приїжджають додому у короткі відпустки. Демобілізовані захисники після лікування та реабілітації починають свій шлях адаптації до цивільного життя. І завдання усіх оточуючих – допомогти та підтримати. Про важливість готовності суспільства до реінтеграції ветеранів І-VIN.INFO  розповіла  психологиня Veteran Hub Євгенія Кондратюк.

– Яка, на Вашу думку, роль суспільства у психологічній реабілітації ветеранів?

– Суспільство відіграє надзвичайно важливу роль у психологічній реабілітації ветеранів. Є багато варіантів та різні рівні підтримки. На мій погляд, є величезна потреба у збільшенні освіченості суспільства щодо проблем, з якими стикаються ветерани, що може зменшити стигму та сприяти більш чутливому ставленню до цих питань. Ми маємо навчитись надавати ветеранам підтримку та розуміння, щоб вони відчували себе прийнятими та важливими. Суспільство може і повинно створювати можливості для ветеранів у сфері праці, враховуючи їх унікальні навички та потреби. Для успішної реінтеграції ветерана важливо, в яке суспільство він потрапляє, як до нього ставляться, як з ним спілкуються, наскільки проявляють повагу до його досвіду та наскільки проявляють розуміння та такт.

– Що є таким у комунікації з ветеранами, що мають враховувати рідні, друзі, знайомі?

– Важливо навчитись не тиснути на ветерана, не розпитувати про події, які він пережив, але бути активним слухачем, коли ветеран хоче чимось поділитись. Треба розуміти, що ветерану потрібен час. Той досвід, який отримав ветеран, залишиться з ним назавжди, і це накладає відбиток на особистість, тож пам’ятаємо про це. Нормально, якщо зміняться звички, вподобання та місцями поведінка. Певний час ветерану може бути складно перебувати в тиші або дивитись на зоряне небо чи перший сніг (по-різному тут може бути), і це теж треба враховувати. В будь-якому разі рідні ветерана можуть запитати напряму, як його можна підтримати.

– Є кардинальні відмінності роботи з ветеранами та з іншими категоріями населення?

– Робота з ветеранами вимагає спеціалізованого розуміння їхнього досвіду, потреб та викликів, які вони можуть зазнавати внаслідок служби. Спеціаліст має розуміти нейрофізіологію травми, володіти достатньою кількістю інструментів та технік для роботи з ветеранами. Кардинальна відмінність між ветеранами та цивільними – це воєнний досвід у перших.

– Про проблему нестачі психологів (і особливо військових психологів) говорять давно. Як можна компенсувати цю нестачу?

– Діяльність військових психологів відрізняється від цивільних. Військові психологи є військовослужбовцями і їх задачі відрізняються від наших. З ветеранами працюють цивільні психологи.

Якщо казати саме про компенсацію нестачі цивільних психологів, тут є кілька варіантів. Можливо, проведення інформаційних кампаній та заходів для збільшення інтересу молоді до професії психолога. Це може сприяти залученню більшої кількості людей до цієї галузі. Але ці питання мають розглядатись на державному рівні. Що стосується вже професійних психологів, я особисто спостерігаю неухильний розвиток та невпинне навчання всієї спільноти, повну самовіддачу в роботі та прагнення бути максимально якісним інструментом для вирішення запитів ветеранів.

– Чи існують програми комплексної реабілітації ветеранів? Хто їх запроваджує?

– Існує цілий ряд реабілітаційних центрів та закладів, де надають послуги ветеранам. Їх засновниками виступають держава та різні благодійні фонди.

– Можете озвучити головний меседж для всіх українців: як потрібно спілкуватись з ветеранами?

– Друзі! Ветерани – це такі ж самі люди, як всі, але вони мають досвід війни. Проявляйте повагу та такт, будьте щирими та вдячними цим людям за службу. Виділіть трохи свого часу та дізнайтесь більше на сайті Ветеран Хабу. Там є круті проєкти, які допоможуть і близьким ветеранів, і суспільству, і ветеранам краще пізнати та зрозуміти один одного, побудувати якісні стосунки. Разом ми переможемо!

Нагадаємо, редакція І-VIN.INFO проводить марафон «Дякую за Україну!», в якому щодня о 15:15 ми публікуємо короткі відеозвернення із вдячністю до наших ЗСУ в наших соцмережах: Telegram, Facebook та в сторіз на Instagram. Долучитись до марафону можуть усі охочі.

Читайте також: експерти наголошують, що реабілітація ветеранів має бути комплексною.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надане Євгенією Кондратюк, social.com.ua

 

Читайте також