menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Поверніть мені тата»: 7-річний вінничан чекає з полону рідного батька (ФОТО)

27.07.2023 20:45

Вінничани вшановували пам'ять загиблих Героїв та Героїнь у центрі міста

У самому серці Вінниці організували Всеукраїнських захід на підтримку військових, зниклих безвісти, військовополонених захисників, медиків та родин. З плакатами навколо сцени зібралися ті, хто щодня чекає приємну звістку від своїх захисників та захисниць. Для родин військовослужбовців та військовослужбовиць організували практичні тренінги з наданням першої домедичної допомоги, тактичної медицини, мінної безпеки, зі зняття стресу тощо. I-VIN.INFO побував на заході та поділиться найцікавішим.

На заході згадували не тільки про зниклих захисників, а ще й парамедиків та інших українців, яких забрали в російський полон. Чимало дітей, жінок та чоловіків зібралися у центрі Вінниці для вшанування пам’яті загиблих Героїв та жертв теракту в Оленівці. У ніч з 28 на 29 липня 2022 року російські окупанти у селищі Молодіжному Оленівської селищної ради здійснили теракт проти українських військовополонених — захисників «Азовсталі» в Маріуполі. Від вибухів на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120, загинуло 53 українських полонених, понад 130 поранено. Саме там утримувалися українські Герої.

Окрім ведучої каналу «1+1» Валентини Хамайко та телеведучого каналу «Київ» В’ячеслав Соломка на сцену виходили військовослужбовці, волонтерки, захисниці, активістки та інші. Як зауважила керівниця Центрального представництва Координаційного Штабу з питань поводження з військовополоненими Юлія Приймак, цим заходом прагнуть показати, аби весь світ побачив завдяки кому вони живуть спокійно.

«Ця жорстока війна триває. Щодня ми маємо втрати, руйнації. Але ми все відбудуємо та обов’язково переможемо. Найголовніше – кожне людське життя. Ми маємо повернути всіх додому та обов’язково це зробимо. Україна сильна! І ми з вами сильні та мужні, як ніколи. Найзгуртованіша та найміцніша нація у світі – українці. Прошу вибачення у всіх рідних Героїв, яких ми ще не повернули. Обіцяємо, скоро це зробимо. Всі повернуться додому», - наголосила Юлія Приймак.

На сцені вона стала на коліно, аби особисто подякувати кожній родині за їхню витримку та мужність в очікуванні на своїх захисників. За словами керівника секретаріату Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Богдана Охріменка, багато наших Героїв та Героїнь перебувають у полоні ворога. А команда координаційного штабу та його голова Кирило Буданов обіцяють повернути кожного оборонця додому.

«Ми невпинно працюємо над цим. Вдень і вночі велика кількість людей долученні до цієї роботи. Так само хочу вибачитися перед всіма, хто чекає, за те, що ми, можливо, не змогли зробити на сьогоднішній день вас щасливими. Однак вже 2576 оборонців же повернулись додому. І це тільки початок. Так само, як початок контрнаступу, наш контрнаступ щодо повернення Героїв теж триває. А завершиться, коли кожен буде вдома. А вони повернуться всі», - каже Богдан Охріменко.

На заході також була і відома для більшості українців волонтерка, парамедикиня із позивним Тайра. Юлія Паєвська потрапила у полон 16 березня 2022 року під час облоги Маріуполя. А звільнили її через три місяці 17 червня 2022 року. Наголошує, що ми на своїй землі і маємо свою правду.

«Ми обов’язково переможемо і обіймемо своїх рідних! Дякую всім, хто сприяє обміну. Всім, хто докладає свої зусилля та робить все можливе для цього. Будь ласка, не забувайте тих, хто у полоні, та медиків. І я не відчуваю, що цей захід є святом. Я взагалі не відчуваю зараз свят. Мрію про момент, коли кожен полонений буде повернутий додому. І зможе дихати, відучувати запах свободи. Та бачити небо без «Градів»!», - закликала Тайра.

Сьогодні на Європейській площі були й ті, хто в очікуванні своїх рідних з полону, або прагнуть дізнатися, що з їх рідним все добре. Чоловік Марини Лемещенко зник безвісти. Його мобілізували 1 січня 2023 року, а вже через кілька місяці зв'язок з ним перервався.

«Чоловіка шукаю вже шостий місяць. Дуже сумуємо за ним. Маю двоє дітей. Старшому сину 7 років часто згадує тата і, буває, плаче. А молодшій дівчинці 10 місяців. Цей захід дуже важливий для мене, бо прийшла підтримати свого чоловіка хоча б так. Готова заради нього зробити все, так само, як він готовий заради нас. Сьогодні хочу трохи відволіктись разом з сином, з’їсти морозива, розважити його. Прагну, аби він не відчував цієї напруги, адже за батьком дуже сумує», - каже Марина.

На її думку, якщо на таких заходах люди та організатори побачать, що всі ще пам’ятають про своїх рідних у полоні, вірять у краще, то буде більше шансів на швидке звільнення з «рук» окупантів. Для всіх гостей заходу організували практичні тренінги, медичний огляд у лікарів, майстер-класи для дітей та польову кухню. До того ж, чимало разів ведучі наголошували, що цей захід не є святом, а можливістю згадати всім про полонених Героїв та Героїнь України.

Нагадаємо, «Це екоцид»: росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також