menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Працевлаштування ветеранів на Вінниччині: навчання, гранти, вакансії

Ветерани можуть отримати ваучери на навчання у розмірі до 26 840 гривень

Війна триває. Тисячі захисників України зараз мужньо виборюють нашу перемогу, воюють за нашу незалежність. Частина воїнів після поранень та контузій повертаються додому і набувають статус «ветеран». Після демобілізації ветерани не завжди йдуть на своє попереднє місце роботи. З різних причин. Деякі шукають нові перспективи або розпочинають власну справу. Деяким потрібен час на реабілітацію. Втім, існують посади, призначені, зокрема, й для ветеранів. До прикладу, нещодавно таке рішення прийняли щодо роботи у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), де обіцяють 30 відсотків керівних посад віддати ветеранам. Також у Вінницькій області впроваджується пілотний проєкт «Помічник ветерана», і навчання наразі проходять ветерани та члени родин захисників. Але ситуація із працевлаштуванням залишається проблематичною, адже кількість ветеранів зростає, а умови на робочих місцях не завжди адаптовані під їхні потреби, повідомляє I-VIN.INFO.

На форумі від Українського ветеранського фонду, що проходив у серпні, говорилось, зокрема, й про те, як роботодавці мають працювати з ветеранами.

«Зазвичай після фронту побратими не повертаються на попередню роботу. І це відбувається навіть не через фізичні обмеження, а подекуди через психологічний стан. Ветерани просто не можуть знову опинитись в тій самій обстановці, де були до війни. Адже вони вже інші», - зауважує ветеран, власник друкарні «Веда» Олексій Логачьов.

Через Центр зайнятості цьогоріч працевлаштували 44 ветерана

З початку повномасштабної війни і до кінця серпня 2023 року послугами Вінницької обласної служби зайнятості скористалось 820 учасників бойових дій. Статус безробітного отримали 329 ветеранів. До 24 лютого 2022 року статус безробітного мав 491 демобілізований учасник бойових дій. За 8 місяців 2023 року офіційно працевлаштували 44 ветерана.

«За набутим професійним досвідом найбільше безробітних з числа учасників бойових дій, які працювали водіями – 25 осіб, 12, які працювали будівельниками, 11 – слюсарями, 10 - охоронниками, 16 – підсобними робітниками та вантажниками, 5 – трактористами, 7 – електромонтажниками, 6 - інженерами, 5 – менеджерами та економістами, 5 – медичними працівниками, - повідомляють у Вінницькій обласній службі зайнятості. - На 11 вересня 2023 року нараховується 1814 актуальних вакансій, з них 387 (21%) – в торгівлі, 361 (19%) – в переробній промисловості, 207 (11%) – в сільському господарстві».

Роботодавці області найбільше потребують робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування – 326 вакансій (водій автотранспортних засобів, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва), кваліфікованих робітників з інструментом – 308 вакансій (швачка, слюсар-ремонтник, слюсар з механоскладальних робіт, пекар), працівників сфери торгівлі та послуг – 272 вакансії (продавець продовольчих товарів, продавець-консультант, кухар, охоронник).

«Але учасники бойових дій відносяться до категорії громадян, що потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню, - уточнюють у службі зайнятості. - Тому в базі даних обласної служби зайнятості зареєстровано 8 актуальних вакансій для працевлаштування учасників бойових дій: електромонтер з експлуатації розподільних мереж, контролер енергонагляду, водій автотранспортних засобів».

Програми перепідготовки та ваучери на навчання

Втім, існує досить багато програм із перепідготовки та підвищення кваліфікації. Так, у січні-серпні 2023 року професійне навчання пройшли 3 учасника бойових дій. Двох направили на навчання за професією плодоовочівник, в тому числі, один – особа з інвалідністю. Один проходив підвищення кваліфікації безпосередньо на робочому місці: стажувався за професією монтувальник шин.

«Крім того, учасники бойових дій можуть отримати ваучери на навчання у розмірі до 26 840 гривень та здобути нові знання і навички в одному із закладів вищої, фахової передвищої та професійної освіти. Перелік професій, спеціальностей, для навчання, за якими може бути виданий ваучер, налічує 123 професії і спеціальності та включає будівництво та цивільну інженерію, кібербезпеку, інженерію програмного забезпечення та інші напрямки, визначені Мінекономіки, - додають у Вінницькій обласній службі зайнятості, - У 2023 році 7 учасників бойових дій вже отримали ваучер на навчання. Серед них 4 – за професією «Водій автотранспортних засобів», 2 – за спеціальністю «Психологія», 1 – «Соціальне забезпечення».

Відповідно до Порядку надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей грант може отримати фізична особа-підприємець або фізична особа, яка планує відкрити власний бізнес. Ветеранський компонент грантової програми «Власна справа» стартував в квітні 2023 року, і на сьогодні такі гранти вже отримали 6 ветеранів та членів їхніх родин з Вінниччини на суму 2 мільйони гривень. Серед напрямків підприємництва, в яких заявники планують реалізувати себе – відкриття магазину живих квітів, кабінету естетичної косметології, станції технічного обслуговування автомобілів, організація дозвілля дітей та молоді.

«Служба зайнятості продовжує адаптуватися до нових викликів у бік підвищення ефективності активних програм та доступності надаваних послуг, - зазначає керівник Вінницької обласної служби зайнятості Галина Скоковська. - Значним кроком в цьому напрямку є розширення обсягу програм сприяння зайнятості та їх адресатів. Зокрема, працюємо над реалізацією різних активних програм зайнятості, що сприяють підвищенню конкурентоспроможності та працевлаштуванню, в тому числі, й учасників бойових дій».

Серед цих програм є такі:

- Отримання ваучера на навчання;

 - Навчання (підвищення кваліфікації);

- Громадські роботи, суспільно-корисні роботи, інші роботи тимчасового характеру;

- Надання грантів/мікрогрантів на створення або розвиток власної справи;

- Компенсація роботодавцю фактичних витрат у розмірі єдиного внеску за відповідну особу, працевлаштовану з числа зареєстрованих безробітних, які належать до окремих категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню;

- Компенсація роботодавцю 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці осіб, працевлаштованих з числа зареєстрованих безробітних, які належать до наступних категорій: осіб з інвалідністю, учасників бойових дій, осіб, яким до пенсії залишилося не більше 5 років;

- Компенсація роботодавцю фактичних витрати у розмірі єдиного внеску для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців.

«Ветерани пішли працювати до різних роботодавців. Шестеро, наприклад, повернулись на службу, зокрема, у підрозділи Національної гвардії України. Троє були працевлаштовані на філію «МХП ЛОГІСТИКА» ПрАТ «МХП», двоє – на філію «ПТАХОКОМПЛЕКС» ТОВ «ВІННИЦЬКА ПТАХОФАБРИКА», - кажуть у службі зайнятості. - Професії, за якими працевлаштувались ветерани, різні. Це і водій автотранспортних засобів, і тракторист-машиніст, і слюсар-ремонтник, і завідувач складу, і завідувач господарства. А також майстер, виконавець робіт, електрогазозварник, електромонтер, продавець, інспектор, діловод, обліковець, адміністратор, вчитель, рентгенлаборант тощо».

Вінницькі роботодавці охоче беруть ветеранів

Як запевняють у службі зайнятості, роботодавці охоче беруть на роботу ветеранів. Зокрема, структурні одиниці АТ «Вінницяобленерго» подали 8 вакансій саме для працевлаштування учасників бойових дій. Пропонуються посади: електромонтер з експлуатації розподільних мереж, контролер енергонагляду, водій автотранспортних засобів.

«На 12 вересня цього року 26 учасників бойових дій з інвалідністю отримують послуги обласної служби зайнятості, 21 з них має статус безробітного. Жоден за станом здоров’я не потребує створення спеціального робочого місця, - заявляють у Вінницькій обласній службі зайнятості. - Підбір роботи їм здійснюється серед усіх вакансій, але обов’язково з урахуванням професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та побажань особи щодо умов праці. Вже були працевлаштовані 7 ветеранів з інвалідністю. Вони пішли працювати, зокрема, вчителем предмету «Захист Вітчизни» (школа міста Гайсин), інспектором (в/ч Національної гвардії України), охоронником (ФОП Коханюк К.О.), виконавцем робіт (КП «ЛМЦПМСД»), водієм навантажувача (ТОВ «ЦЕХАВЕ КОРМ ЛТД»), укладальником-пакувальником (ТОВ «АТБ-МАРКЕТ») та забивачем худоби (ТОВ «М'ЯСНИЙ МАЙСТЕР»).

Вакансії - найрізноманітніші

На 12 вересня цього року в обласній службі зайнятості нараховується 323 вакансії для працевлаштування осіб з інвалідністю, які також пропонуються учасникам бойових дій. Це такі вакансії як виконавець робіт, водій автотранспортних засобів, експедитор, завідувач складу, інженер з проектно-кошторисної роботи, менеджер, мерчендайзер, монтажник радіоелектронної апаратури та приладів, представник торговельний, слюсар-ремонтник, сортувальник поштових відправлень та виробів друку, укладальник-пакувальник тощо.

 «Станом на березень 2023 року у нас було 185,6 тисяч безробітних українців. І 28 відсотків непрацюючих ветеранів. Свіжих даних ще не знаємо, але не думаю, що ситуація кардинально змінилась, - зауважує заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду Віта Костик - Раніше я працювала в Уряді, і впевнена, що проблема працевлаштування має бути вирішена на державному рівні. Для ветеранів мають створюватися Центри ветеранського розвитку, які опікуються ветеранами. Можуть відкриватися й приватні заклади. Але треба брати до уваги, що не кожен ветеран готовий перекваліфіковуватися. Тут, звісно, є певний психологічний момент. Крім того, мені доходять «дзвіночки»: коли ветеран повертається, в установах, з яких наші захисники йшли на війну, створюють такі умови, щоб ветерани самі звільнялись. Це неприпустимо. На противагу таким роботодавцям є гарний кейс «Укрзалізниці». У них 11 тисяч мобілізовано і є програма дій, коли ветеран повертається з фронту».

Найкращі роботодавці дбають про ветеранів

Дійсно, «Укрзалізниця» увійшла до списку найкращих роботодавців для ветеранів і ветеранок від журналу «Форбс». І вже 560 демобілізованих співробітників на середину літа 2023 року повернулись. Завдяки програмі адаптації ветеранам надається підтримка для успішного повернення до робочого процесу на попередні позиції або інші посади в межах компанії. Тут діє спеціальний фаховий колектив «Центр адвокації», який замайється супроводом та реагує на потреби ветеранів-залізничників.

Між тим, багато компаній опікується ветеранами. Так, віце-президентка, регіональна керівниця компанії SoftServe в Україні Анастасія Фролова на конференції «Вперед і Вгору» зауважила, що їхня компанія виплачує стовідсоткову зарплатню усім своїм працівникам, які служать в ЗСУ. А генеральний директор «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо зауважив, що з їхнього підприємства було мобілізовано 2645 працівників, і вже 94, на жаль, загинуло (дані на 19 травня 2023 року). Вони зберегли весь колектив попри завантаження виробничих потужностей торік лише на 20 відсотків та чекають, що ветерани повернуться на свої робочі місця.

У громадах Вінниччини – «кадровий голод»

Досить багато вакансій для ветеранів є у громадах Вінницькій області.

«Кожен роботодавець в нашій громаді залюбки візьме до себе ветерана. Адже людей не вистачає, «кадровий голод». Тому проблем із працевлаштування ветеранів в наші громаді немає, - говорить голова Якушинецької громади Василь Романюк. – Крім того, невдовзі демобілізують військового, який у нас якраз займатиметься справами ветеранів. Як тільки він повернеться, ми введемо таку штатну одиницю в громаді. Тобто, плюс один працевлаштований ветеран».

Про нестачу кадрів зауважують і в Джулинській громаді Гайсинського району. Чотирьох ветеранів вже влаштували на роботу.

«Двох – у школи, в різні села, одного – в дитсадок, ще одного – на заправку. Двоє працюють  слюсарями, один – завгоспом, а на АЗС – помічником заправника, - розповідає голова громади Петро Швець. – А загалом дуже потрібні нам трактористи, водії, механізатори. З нашої громади мобілізували 426 людей. Чекаємо їх, будемо разом відновлювати економіку України».

На Вінниччині – ще один проєкт із працевлаштування для ветеранів від міжнародної організації

У Вінницькій області розпочинається пілотний проєкт «Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery». Одним із напрямів діяльності в рамках цього проєкту буде робота з ветеранами.

«Коли ми заходили з проєктом, то наголошували на важливості ветеранського питання під час зустрічі з міністром освіти Оксеном Лісовим. Відбулись також зустрічі з ветеранською спільнотою, - говорить радник з управління зв’язками зі стейкхолдерами та діалогу міжнародної організації GIZ Олексій Олексюк. - Розробимо план дій, або дорожню карту, як ми будемо цей напрям розвивати. Виник такий момент, що ветерани, якщо вони втратили працездатність, це досить велика специфіка щодо їхньої інтеграції. Вони суттєво враженні війною, з ними важко працювати. Я спілкувався з жінками, є такі жінки зі сталі, дружини азовців. Вони сказали, що їхні чоловіки просто бояться повертатись до цивільного життя. Вони відчувають, що відстали, що світ пішов далі, що вони не потрібні. І у зв’язку з цим освіта розглядається як один із пріоритетних інструментів подолання цієї ситуації. Люди мають не одну вищу освіту. І, можливо, знайти їм місце, щось адаптувати, щось посилити – це якраз той виклик, який ми збираємось долати разом з Міністерством освіти та Міністерством економіки. Сподіваюсь, що до кінця року ми зможемо презентувати перші результати. Буде робота з ветеранською спільнотою та експертами щодо фінансування міжнародними організаціями».  

Психологічний стан ветеранів досить важливий, щоб повертатись до звичної роботи. Іноді через фізичні обмеження після поранення, іноді – через зміни у психологічному стані або бажанні розпочати щось нове ветерани не хочуть працювати там, де працювали до війни. Тому потрібно допомогти визначитись з тим місцем роботи, яке їм до душі.

 «Найкраща психологічна допомога для ветерана – це коли він зайнятий, коли у нього є улюблена робота, коли він успішний в цій роботі, - каже голова ГО «Спілка учасників АТО м. Хмільник та Хмільницького району» Валентин Ковальський. - Коли він відчуває себе потрібним як громадянин, батько, чоловік, син. Тоді й процес адаптації до цивільного життя проходить без особливих проблем. Тому сприяння працевлаштуванню ветеранів – одне з найголовніших завдань суспільства».

Читайте також: в реалізації проєктів ветеранського бізнесу допомагають гранти.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: armyinform.com.ua, nrcu.gov.ua, mind.ua, vin.dcz.gov.ua

Читайте також