menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Про доларові хабарі та ухилянтів розповів начальник прикордонного загону на Вінниччині

26.10.2023 17:15

Брифінг виконуючого обов’язки начальника Могилів-Подільського прикордонного загону Дмитра Лазебного

Із самого початку повномасштабного вторгнення величезна кількість українців та українок добровільно вступили до лав ЗСУ та стали на захист України зі зброєю в руках. Проте, невелика частина українців вирішила уникнути свого громадянського обов’язку та втекти від мобілізації закордон. Спробам подібного незаконного перетину кордону на Вінниччині протидіє Могилів-Подільський прикордонний загін імені Героя України, старшого лейтенанта Вячеслава Семенова. I-VIN.INFO відвідав брифінг виконуючого обов’язки начальника цього загону полковника Дмитра Лазебного, який розповів про актуальний стан справ на його прикордонній ділянці.

Наразі пропуск осіб, транспортних засобів та вантажів здійснюють на трьох міжнародних пунктах пропуску в місті Могилів-Подільський. Два пункти пропуску для автомобільного сполучення та один залізничний.

«На сьогоднішній день фіксується стандартний потік перетину кордону. Якогось ажіотажу та збільшення потоку не спостерігається», - зазначає Дмитро Лазебний.

Від початку введення воєнного стану і до сьогоднішнього дня через кордон у зоні відповідальності Могилів-Подільського прикордонного загону пропущено понад 2,5 мільйони осіб та майже 400 тисяч транспортних засобів. Найбільше людей виїжджали на територію Молдови в лютому-березні 2022 року. З різних причин через кордон не пропустили понад 4000 людей, з яких 164 є громадянами рф.

«Зазначу також, що порушники намагаються перетинати кордон і поза пунктами пропуску. Це пов’язано із забороною чоловікам від 18 до 60 років покидати країну під час воєнного стану. Люди вдаються до різних уловок – це і гідрокостюми, гумові човни та інші засоби, щоб перетнути річковий кордон. Звісно ж, ми протидіємо цим там іншим видам порушень державного кордону», - каже полковник Дмитро Лазебний.

Для виявлення порушників прикордонники активно використовують безпілотники. Багато безпілотників для ДПСУ передала Вінницька ОВА та інші органи місцевого самоврядування. Дрони обладнання тепловізорами, що дає змогу прикордонникам виявляти порушників навіть вночі.

Способи ухилянтів покинути територію України бувають різними. Найпопулярнішим з них є підробка документів, коли недобросовісні структури надають фейкові свідоцтва про народження, пенсійні посвідчення тощо.

«Одним з яскравих прикладів, який стався на нашій ділянці, став випадок, коли громадянин намагався перетнути кордон, видаючи себе за військовослужбовця. В ході перевірок стало зрозуміло, що цей громадянин підробив документи та намагався незаконно перетнути кордон», - згадує пан Дмитро.

Окрім цього виконуючий обов’язки начальника Могилів-Подільського прикордонного загону розповів про випадок, коли громадянин перетинав кордон із свідоцтвом про смерть дружини, а через два місяця після цього в базі даних з’явилась інформація про перетин кордону цією самою дружиною.

Ще одною популярною схемою є видача себе за багатодітного батька. Порушники купляють свідотства про народження чужих дітей та виправляють деякі дані. Таким чином ухилянти видають себе за багатодітних батьків, яким дозволений виїзд закордон.

З лютого 2022 року на ділянці загону виявили 580 громадян, які намагались ухилитись від мобілізації та незаконно потрапити до Молдови. 180 з них намагались перетнути кордон поза пунктами пропуску.

«Дуже часто незаконному перетину кордону сприяє організована злочинність. Ми постійно боремося із такими організованими групами і вже маємо результати, адже 14 особам повідомили про підозру і порушили кримінальні справи», - каже прикордонник.

Попри активність ухилянтів, Могилів-Подільський прикордонний загін все ще має справу з контрабандистами. Правопорушники використовують різні способи приховати та перевезти товар через кордон.

«У останніх затриманих ми виявляли навіть боєприпаси, які громадянин України намагався перевезти в Республіку Молдова в своєму автомобілі. Також трапляються спроби перевезти різні наркотичні та психотропні речовини», - розповів полковник.

З моменту початку повномасштабного російського вторгнення контрабанди стало менше. Кількість випадків незаконного вивезення товарів зменшилась у порівнянні із 2020 та 2021 роками.

На жаль, випадки хабарництва з ціллю перетнути державний кордон не оминули і Могилів-Подільський прикордонний загін.

«Ми неодноразово фіксували спроби дати хабаря представникам нашого загону. Завжди після фіксації подібних інцидентів ми зв’язувались із правоохоронними органами, які порушували кримінальну справу за спробу дачі неправомірної вигоди. Мова йде про суми близько 1-2 тисяч доларів. Жоден з представників Могилів-Подільського прикордонного загону не взяв запропонованого хабаря», - каже Дмитро Лазебний.

Могилів-Подільський прикордонний загін активно співпрацює із прикордонниками Республіки Молдова. Ще з 2012 року між прикордонниками двох держав існує практика спільного патрулювання кордону.

«Щомісяця відпрацьовуємо графіки спільних патрулювань. Така співпраця є дуже ефективною і неодноразово під час спільних патрулювань вдавалося затримувати порушників кордону», - запевняє полковник Дмитро Лазебний.

Вкінці брифінгу виконуючий обов’язки начальника Могилів-Подільського прикордонного загону звернувся до усіх тих, хто вважає, що зможе з легкістю незаконно перетнути кордон та таким чином уникнути призову до Збройних сил України:

«Хочу застерегти усіх, хто хоче спробувати перетнути кордон поза пунктами пропуску. По-перше, це незаконно, а по-друге дуже небезпечно. Відповідно до умов воєнного стану наші прикордонники мають право використовувати проти вас зброю».

Читайте також, найбільше хворих на гепатит А – серед вінничан Замостя.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також