menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Програма безкоштовного житла – відповідь на дефіцит молодих спеціалістів в громадах Вінниччини

07.02.2024 16:55

Десять молодих лікарів та вчителів у Ямпільській громаді вже отримали власні квартири

Дефіцит молодих та кваліфікованих спеціалістів в невеликих громадах Вінницької області – це проблема, яка існує не перший день. І під час повномасштабної війни ще більше загострилась, адже багато кваліфікованих фахівців виїхало закордон. Крім того, молоді вчителі та лікарі охочіше обирають роботу у великих містах, що створює серйозні проблеми для громад. Органи місцевого самоврядування Вінниччини розробляють багато програм, щоб залучити спеціалістів в громади, але найбільш ефективним з них виявилось надання безкоштовного житла для молодих фахівців. Саме таким чином молодих лікарів та вчителів заохочують в Ямпільській ТГ, повідомляє I-VIN.INFO.

Ситуація із медичними кадрами на Вінниччині дуже складна. З усієї області майже тисяча спеціалістів зараз служать в лавах ЗСУ, це переважно хірурги, травматологи та анестезіологи. В область приїжджали фахівці з окупованих та прифронтових областей, але вони не затримувались на Вінниччині, адже прагнули їхати далі, на захід України.

Щоб запобігти відтоку кадрів, у громадах вже давно ввели програми місцевих стимулів. Вінниччина була першим регіоном України, де в 2011 році розробили такі програми. Тоді були закладені кошти на житло для молодого спеціаліста та на «підйомні». Також були впроваджені дуже гарні заохочення для навчання молоді в сільській місцевості, за яке платила би громада, навчаючи собі спеціалістів. Все це ускладнилось після децентралізації, адже утворилося багато громад, не кожна з яких має лікарню і не кожна з яких готова вкладатися в такі програми.

«Такі програми діють не тільки в Ямполі, а в багатьох громадах. Є програма в Калинівці, гарна програма в Іллінцях, надають житло і підтримують молодих фахівців в Погребищі. В Ладижині дуже добре працюють по такій програмі, торік завдяки цій програмі змогли залучити чотирьох фахівців», - розповідає директорка департаменту охорони здоров'я Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Реалізувати програму безкоштовного житла в Ямполі вдалося завдяки будівництву 12-ти квартирного житлового будинку на вулиці Савіна, 72 А. Воно було розпочато ще у 2013 році. Тоді були виконані роботи по облаштуванню фундаментів та підвалу. Однак через брак коштів будівництво зупинилось на багато років. Лише у 2017 році, завдяки децентралізації з’явився фінансовий ресурс. Саме тому виникла ідея відновити будівництво. Завершити будівництво вдалось за два роки та 10 мільйонів 130 тисяч гривень.

_________________________________

Довідково:

Загальна площа триповерхового житлового будинку – 1109,64 м2, кількість квартир – 12, в тому числі: 3 трикімнатні та 9 двокімнатних. Загальна вартість будівництва житлового будинку складає 10130,0 тис. грн., в тому числі: кошти районного бюджету – 6000,0 тис. грн., кредитні кошти КО «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» – 3730,0 тис. грн. (які в подальшому були погашені за рахунок місцевого бюджету), власні кошти фізичних осіб – 400,0 тис. грн.

У квітні 2019 року урочисто відкрили перша чергу будівницта. Спільними зусиллями впродовж двох років в м. Ямполі було збудовано сучасний, модернізований житловий 12-квартирний будинок.

У 2021році після формування нової громади продовжили другу чергу, введення в експлуатацію житлового будинку, а це технічні дозволи, потужість електроенергії, лічильники, водопостачання, водовідведення та інше. Ордера на квартири видали наприкінці 2021 року.

__________________________________

«Цей будинок – перша ластівка, яка дозволила залучити у громаду десять молодих вчителів і медичних працівників, спеціальності яких вкрай затребувані на ринку праці району, забезпечивши їх найголовнішим – житлом», - зазначає голова Ямпільської громади Сергій Гаджук.

Молоді спеціалісти, які не мали житла, писали до профспілкового комітету заяву на участь в програмі. Далі шляхом таємного голосування обирались кандидати, які дійсно потребують нового житла.

Ольга Баньковська працює лікарем-рентгенологом в Ямпільській лікарні з 2012 року.

«Дванадцять років тому, коли я тільки йшла на роботу в Ямпільську лікарню, мені обіцяли надати житло. Я в принципі йшла на інтернатуру в цю лікарню із думкою, що у мене буде робоче місце та обіцяне житло. Весь цей час я проживала в батьків чоловіка. Добре, що у 2022 році мені вже видали ордер на квартиру, за два роки ми зібрали гроші і робимо ремонт, адже квартира повністю порожня. Житло доволі якісне, але ремонт покладається на наші плечі, а це зараз задоволення не з дешевих. Втім, головне – у нас вже є свій куточок, власна квартира», - каже лікарка.

Лікар-анестезіолог Тетяна Боднюк працює в Ямпільській громаді з 2008 року. В Ямпільську лікарню пані Тетяна потрапила за направленням. До того як лікарка отримала власне житло завдяки програмі, вона близько шістнадцяти років жила у знайомих.

«Я ще не живу в новій квартирі, але вже неодноразово там бувала. Це гарне житло у новобудові, проте із незакінченим ремонтом. Сподіваюсь, такий мотиватор, як власна квартира, зможе залучити в наш заклад нових спеціалістів, адже їх дійсно не вистачає, особливо травматологів», - розповідає Тетяна Боднюк.

Віталій Наумінський працює в Ямпільській громаді хірургом вже п’ять років. Пан Віталій вже переїхав в квартиру, яку отримав в рамках програми.

«Повністю задоволений новим житлом – це двокімнатна квартира в новобудові. Ця програма є дуже корисною, адже вона дозволить як утримувати вже працюючих в громаді спеціалістів, так і залучати нових з інших громад, або навіть регіонів», - каже хірург.

Загалом Ямпільська територіальна лікарня надає сімнадцять пакетів медичних послуг. Пріоритетними є допомога при мозковому інсульті та реабілітація. Лікарня має терапевтичне, хірургічне, інфекційне, реабілітаційне, неврологічне, гінекологічне та пологове відділення.

В закладі працює 56 лікарів і майже половина з них мають по дві-три спеціалізації. Лікарям доводиться працювати на півтори ставки, щоб перекривати нестачу деяких посад лікарів, а це травматологи, хірурги та реабілітологи. Втім, завдяки сумісництву вони отримують 30 тисяч гривень зарплати, аджеставка лікарів – 20 тисяч гривень згідно із постановою Міністерства охорони здоров’я. Середнього медичного персоналу наразі вистачає – 160 працівників. На початку повномасштабної війни закордон виїхало дві медсестри. Вони отримують 13,5 тисяч гривень.

«Лікарня не може існувати без молодих спеціалістів. Якщо немає стабільного притоку молодих фахівців, то лікарня втрачає кваліфікацію. Молоді лікарі постійно вивчають свою справу та самовдосконалюються – впроваджують нові методики. Відповідно до цих нових методик закуповується обладнання і лікарня розвивається», - зазначає директор КНП «Ямпільська територіальна лікарня» Олег Шеремет.

За словами Олега Івановича, завдяки притоку молодих спеціалістів кількість лікарів подвоюється, якщо медичний працівник бере шлюб із колегою. В Ямпільській лікарні вже є такий приклад: лікар-хірург збирається одружуватись на лікарці-педіатру. Поки не було весілля, прізвища майбутнього подружжя не називають. Цікаво також, що в такому випадку молодим фахівцям потрібно надавати не дві квартири, а одну. Від цього виграють і програма, і лікарня, і самі молоді фахівці.

Відповідно програмі 5 квартир отримали освітяни. В Ямпільському опорному навчальному закладі №1, директоркою якого є Наталя Мотуз, переважну більшість вчителів складають ті, хто вже скоро будуть виходити на пенсію. Молоді спеціалісти в школі теж працюють, але їх недостатньо. Пані Наталя впевнена, що справа саме у розмірі заробітної плати молодих фахівців:

«Коли молодий спеціаліст приходить працювати в школу, у нього заробітна плата майже на рівні мінімальної, не дивлячись на те, що він вчився п’ять років в педагогічному виші, плюс відповідає за життя дітей. Доки не піднімуть вчителям зарплати, доти і будуть проблеми із кадрами в цій галузі».

Водночас, за словами Ольги Задорожної, по зарплаті у керівників медичних закладів більше розв’язані руки, адже вони можуть регулювати її колективним договором. У керівництва лікарні є чітка постанова, яку вони мають виконувати та платити мінімум двадцять тисяч гривень лікарю і тринадцять з половиною тисяч гривень – середньому медичному персоналу. Для цього вони вводять індикатори інтенсивності, якості роботи, кількості проведених оперативних втручань і таке інше для того, щоб нараховувати заробітну плату не меншу тієї, про яку йдеться в постанові уряду.

Валентина Парпальос працює в Ямпільській громаді вчителькою німецької мови вже більше п’ятнадцяти років, хоча сама не місцева. Пані Валентина закінчувала Одеський національний університет імені Мечникова і після цього приїхала викладати в Ямпіль:

«Ні для кого не секрет, що молоді вчителі отримають маленьку заробітну плату. І придбати власне житло їм за ці гроші дуже важко. Мені насправді не вірилось, що я зможу отримати власну квартиру. Дуже приємно, що зірки так склались, і я таки отримала житло. Добре, що молодим спеціалістам у нас в громаді хоч якось допомагають».

За словами директора Ямпільської лікарні Олега Шеремета, у власності міської ради ще є житлові приміщення, які ніяк не задіяні. Мовляв, ці приміщення можна перевести в житловий фонд та переобладнати під житло. Якщо в громаду будуть приходити молоді спеціалісти, то керівники медичних та освітніх установ будуть звертатись до міської ради щодо продовження програми безкоштовного житла.

Читайте також, «Громада без голови»: як апарат місцевої влади на Вінниччині працює без свого очільника.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Фейсбук-сторінка КНП «Ямпільська територіальна лікарня» та надані Сергієм Гаджуком

Читайте також