menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Проєкти в сфері експорту досить перспективні» – заступник агрокластера у Вінниці (ФОТО)

27.03.2024 10:45

Нещодавно аграрії області взяли участь у спортивних змаганнях

Партнерська публікація

У Вінниці нещодавно пройшли Обласні спортивні змагання серед керівників і працівників агрофірм, фермерських господарств та сільськогосподарських підприємств Вінницької області «КОЛОС-АГРО-2024». На заході аграрії мали можливість не тільки продемонструвати свої спортивні досягнення, але й поспілкуватись та обмінятись досвідом з колегами. Вони поділились з I-VIN.INFO власними думками щодо теперішньої ситуації в сільському господарстві та викликами, з якими вони зіштовхуються.

«На посівну у нас все готово, але не вистачає людей (трактористів, комбайнерів). Більшість мобілізували. А зараз, як кажуть, один день рік годує. Треба слідкувати за врожайністю, давати вчасно мінеральні добрива, дослухатись порад агрономів, які знають свою справу. Важкої роботи попереду багато, тому безмежно вдячні за запрошення наших аграріїв на змагання. Це для них прекрасна можливість відволіктись та пригадати, яким може бути спортивний запал», – каже голова Вінницької районної організації ВФСТ «Колос» Роман Юсумбелі.

Директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров зауважив, що на Вінниччині чотири райони вже активно проводять весняно-польові роботи. Це Гайсинський, Могилів-Подільський, Вінницький та Тульчинський. Частина аграріїв Жмеринського району теж проводять посівну кампанію, а протягом двох тижнів долучиться й Хмільницький. Цьому сприяють й погодні умови. Усі мали можливість вчасно підживити продукцію та внести відповідні добрива.

«Трохи зміниться структура посівних площ, що залежить від реалізації і цінової політики на ринку. Та частина культур вже висіяні. Це, зокрема, стосується гороху. Більше буде технічних культур та соняшнику. Менше буде висіяна, згідно з прогнозами, кукурудза. А південні регіони ще кілька років можуть її не висівати. Засухи дають про себе знати, вологи не вистачає і культура не встигає дозріти. До того ж, ціна на неї досить низька», – пояснює Олег Сідоров.

Власним баченням вирішення питання логістики для України поділився заступник директора агрокластера «Дністер» Віталій Мережко:

«Наразі ми бачимо проблему з експортом продукції. Поляки поки що перекривають кордони, створюються великі черги з аграрною продукцією, закритий морський шлях. Це змушує придумувати нові логістичні шляхи. Намагаємось поки що розвивати логістику для експорту з території Молдови в інші країни Європи. Але є багато питань, над якими потрібно працювати, і наш агрокластер активно рухається в цьому напрямку».

Він додає, що у такій ситуації проєкти в сфері експорту досить перспективні. Водночас не варто забувати про необхідність концентрації уваги на переробних підприємствах в Україні. При наявності таких заводів додана вартість буде залишатись в Україні, будуть створюватись нові робочі місця, сплачуватись більше податків і експортуватиметься готова продукція.

Нагадаємо, вінницькі аграрії поділились враженнями про спортивні змагання.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: I-vin.info



Читайте також