menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Рак грудей виліковний у 95% жінок за умови виявлення на ранній стадії», — лікарка-мамолог Анастасія Грибанова

Про профілактику захворювання – напередодні Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок — рак молочних залоз. Саме тому світова спільнота прикладає так багато зусиль для боротьби з цією недугою. Важливий крок до подолання проблеми — це профілактика та інформування населення. Напередодні Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози I-VIN.INFO поспілкувався з лікаркою-онкохірургом та мамологом клініки «Онкохелп» Анастасією Грибановою.

Рак грудей — актуальна проблема сьогодення. У порівнянні з минулими роками — чи зріс рівень захворюваності і з чим це може бути пов'язано? Чи вплинула на це, зокрема, війна в Україні?

— Рак молочної залози досі на першому місці серед онкологічних хвороб у жінок. Рівень захворюваності за останні 50 років виріс аж в 4 рази!

Щодо фактору війни — він, безперечно, важливий. На розвиток злоякісних новоутворень впливає стрес. Коли ми багато нервуємо — наш імунітет пригнічений, бо усі ресурси направлені на подолання якогось «великого горя» — навіть якщо воно створено інколи нашою уявою. В таких випадках клітини з наявною мутацією у геномі мають найсприятливіші умови для перетворення у злоякісні пухлини. Організм їх приймає за «своїх», не знищуючи, а злоякісний процес потихеньку руйнує все на своєму шляху. Стрес, зниження імунітету і генетичний фактор — найзначніші чинники розвитку таких пухлин.

Розповсюджена думка, що у мамолога треба обстежуватись жінкам переважно після 40 років. А чи немає зараз збільшення кількості захворювань у молодих жінок? З чим це пов'язано?

— Мамолога слід відвідувати з 18 років. Один раз на рік (якщо жінка здорова) з 18 до 40 років виконується УЗД. З 40 років основний вид обстеження — мамографія один раз на рік. Хочу лише зазначити, що обидва методи діагности спрямовані на постановку діагнозу і є допоміжними один для одного.

Захворювання молочної залози дійсно «молодіє». Зараз ми діагностуємо злоякісні новоутворення і в зовсім молодих дівчат. Тому краще попереджувати і вчасно діагностувати цю патологію.

УЗД, МРТ, мамографія — чим відрізняються ці діагностичні методи і коли який необхідно застосовувати?

— УЗД — інформативний і абсолютно безпечний метод діагностики захворювань молочних залоз. Він дозволяє побачити ущільнення, вузлики, новоутворення, оцінити стан тканин та лімфатичних вузлів, загальний стан молочної залози, шкіри, жирової та м’язової тканин під залозою, протокову систему, а також диференціювати злоякісні та доброякісні утворення.

Мамографія — метод, заснований на просвічуванні тканин рентгеном. З її допомогою можна з’ясувати рівень відкладення солей у тканинах молочної залози. Наприклад, мікрокальцинацію «бачить» лише мамограф. Також завдяки цьому методу можна побачити фіброзний каркас — «скелет» молочної залози.

Але ми повинні пам’ятати, що ці два методи діагностики утворень молочної залози допомагають один одному. Правильно поставлений діагноз — основна задача мамолога, а це можливо зробити лише попередньо оглянувши груди з усіх боків. Додаткові методи діагностики, такі як КТ та МРТ, назначаються тільки лікарем і тільки на основі результатів УЗД чи мамографії.

Розкажіть детальніше про самообмеження — чи реально жінці самостійно виявити проблему? Як уникнути хибної самодіагностики?

— Починати самообстеження молочних залоз необхідно з 18-20-річного віку і продовжувати протягом всього життя жінки. Кожна має вміти себе оглядати — в першу чергу — щоб розуміти структуру власної молочної залози.

Груди складаються з дольок — особливо їх багато в зовнішньому квадранті. І перші рази може здатись, що ви щось знайшли під час самообстеження, хоча це насправді не так. Тому все починається з того, що ви вивчаєте анатомію власної молочної залози.

Огляд проводиться щомісячно після закінчення менструації з 5 до 12 день менструального циклу. Бажано — щомісяця в один і той самий день циклу. Для цього необхідно стати перед дзеркалом в добре освітленій кімнаті. Також можна проводити самообстеження в душі, коли пальці легше ковзають по залозі, і робити це у двох положеннях: стоячи та лежачи. Якщо Вас щось насторожує під час огляду — важливо відразу звернутися до лікаря.

Спадковість — важливий чинник ризику розвитку раку молочних залоз. Як зрозуміти, що жінка у групі ризику? Чи є якісь обов'язкові для усіх жінок генетичні скринінги?

— Схильність до виникнення раку молочної залози передається по жіночій лінії. Якщо подібну патологію мали мама, бабуся, тітка або сестра (особливо якщо рак виявили до 55-річного віку), ризик хвороби підвищується. Серед усіх людей в популяції носійство мутацій генів BRCA1 чи/або BRCA2 становить 1-2%. Це означає, що мутація є поширеною. На сьогоднішній день це найпоширеніша мутація генів, що підвищує ризик онкологічних захворювань. Діагностувати мутації BRCA1 чи/або BRCA2 необхідно в групах ризику для виявлення здорових носіїв, щоб забезпечити ефективну профілактику і ранню діагностику онкозахворювання. Однак, виявлення спадкових мутацій серед онкологічних пацієнтів зі вже поставленим діагнозом також є дуже важливим, тому що значно впливає на тактику їх подальшого лікування.

За останніми дослідженнями, ризик розвитку раку молочної залози до 80 років склав 72% для носіїв мутації BRCA1 і 69% для носіїв BRCA2. Сукупний ризик раку яєчників – 44% і 17% відповідно. Також сукупний ризик раку другої молочної залози через 20 років після першого діагнозу оцінений в 40% у носіїв BRCA1 і в 26% у носіїв BRCA2. Захворюваність на рак молочної залози різко зростала у віці 30-40 років у носіїв BRCA1 і в 40-50 років у носіїв BRCA2, а потім лишалася незмінною до 80 років.

Цю мутацію можна виявити за допомогою аналізу крові. Якщо у будь-кого з вашої сім’ї була подібна патологія або наявна генетична схильність, доцільним буде обстежити усіх представниць жіночої статі з вашої родини.

Застосування оральних контрацептивів — чи впливає це якось на ризик розвитку раку? Як убезпечити себе від негативних наслідків?

— Перше і головне правило — будь-які препарати мають бути призначені лікарем. Важливо також виконувати усі надані ним рекомендації і ні в якому випадку не займатись самолікуванням.

Який саме спосіб треба вести життя, щоб зменшити ризики?

— Здоровий спосіб життя, що включає харчування, спорт і вчасну діагностика — це найкраща профілактика.

Поговоримо про жінок, які вже мають цю проблему. Наскільки важлива психологічна підтримка?

— Психологічна підтримка дуже важлива. Пацієнтка має перш за все вірити і хотіти робити все можливе для одужання. А її рідні повинні бути поряд і допомагати, розмовляти, забезпечувати позитивний настрій, дарувати гарні емоції. Все залежить від нашого стану. Рідні мають розуміти, що їх підтримка в даній ситуації відіграє 50 відсотків успіху.

Пластика грудей після видалення молочних залоз — так чи ні?

— Пластику можна і потрібно виконувати, якщо для цього є покази. А саме головне — якщо немає протипоказів.

Рак грудей у чоловіків теж може виникнути. Наскільки часто ви зустрічали цю патологію і коли варто звернути увагу на ризики?

— Приблизно один відсоток усіх випадків захворювання припадає на чоловіків. Минулого року спостерігала таку ситуацію.

Існують деякі причини, що сприяють появі раку молочної залози у чоловіків. До них відносять похилий вік, спадковість, вплив радіації чи радіопроменевої терапії, нестача тестостерону і вживання естрогенів, дефекти чи пошкодження яєчок, ожиріння, недуги печінки, часте вживання алкоголю та куріння, травми грудної клітки, а також виробничі шкідливі умови (надто високі температури, пари бензину тощо). У деяких випадках гіперестрогенемія може розвиватися у професійних спортсменів внаслідок різкого зниження інтенсивності фізичних навантажень або їх припинення. Негативно на роботі організму також позначається моральний стрес та різного роду переживання.

Чи дійсно можливо повністю вилікувати рак молочних залоз?

Проста статистика, яка дасть відповідь на запитання: рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок. Тому вчасна діагностика і максимум зусиль для подолання хвороби — це найголовніше!

До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози клініка «Онкохелп» проводитиме безкоштовну діагностику для жінок з Вінницької області, зокрема, 25 жовтня у Шаргороді і 26 жовтня у Ямполі.

Ознайомитися з роботою Анастасії Грибанової можна на її сторінці в Інстаграм. Деталі про медичний заклад «Онкохелп» знаходьте в Інстаграм, Тик-ток та на сайті клініки.

Нагадаємо, американські партнери допомагатимуть дитячій лікарні у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надані Анастасією Грибановою

Читайте також