menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Раніше рятувальники приїжджали просто на попелище»: громада на Вінниччині створила добровільну пожежну дружину у співпраці з поляками

02.04.2024 16:00

Пожежне депо та добровільна пожежна дружина в селі Баланівка працюють з 2011 року

Рятувальники ДСНС щодня стоять на варті нашої безпеки та швидко реагують на усі найнебезпечніші ситуації. Проте, для найвіддаленіших куточків нашої області існує небезпека, що рятувальники просто не встигнуть доїхати до місця надзвичайної події. Саме тому актуальним залишається створення окремих пожежних депо та добровільних пожежних дружин в сільській місцевості. I-VIN.INFO на прикладі села Баланівка Бершадської громади Гайсинського району Вінницької області розповідає, чому це можна і треба робити.

В 2010 році керівництво Баланівської сільської ради розробило проєкт, що передбачав відкриття в селі окремого пожежного депо. Цей проєкт подали на сьомий обласний конкурс проєктів розвитку громад Вінницької області. Загальний бюджет проєкту становив 100132 гривні, з яких обласна державна адміністрація виділила трохи більше 40 тисяч гривень, а всі інші кошти були докладені з місцевого бюджету.

За ці гроші для відкриття депо зробили ремонт у приміщенні, яке перебувало у комунальній власності сільської ради. Колись у ньому було пожежне депо, яке залишилось у спадок від колишнього колгоспу, а разом із ним – дві старі пожежні автівки.

Необхідність відкриття власного пожежного депо в Баланівці виникла через те, що звідти досить далеко до найближчої рятувальної станції. Вона знаходилась в місті Бершадь, а це у 16 кілометрах від села, і рятувальникам доводилось звідти доволі довго добиратися до місця пожежі.

«Дорога займала близько 30 хвилин, а для пожежі це дуже довго. Інколи пожежники приїжджали вже просто на попелище», - каже Людмила Устяк.

В самому приміщенні майбутнього депо облаштували кімнату відпочинку, санвузол, кімнату для занять, облаштували меблі та зробили комфортні умови для пожежників. На роботу в депо взяли трьох рятувальників.

У підсумку, новоспечене депо отримало приміщення та автомобілі, проте лишилося без необхідного для пожежників обладнання. Саме тоді керівництво села зв’язалось із польською гміною Моравіце, з якою в них була співпраця ще з 2003 року, із проханням про допомогу з обладнанням.

«Ми неодноразово їздили в Моравіце та бачили їхні пожежні станції. У 2010 році ми до них звернулись із цим питанням. І вже наступного 2011 року поляки написали для нас проєкт, в який вони включили закупівлю обладнання та організацію навчання добровільної пожежної дружини в Баланівці», - каже Людмила Устяк.

Польські партнери привезли в Баланівку пожежного обладнання на 125 тисяч гривень. На той час такому обладнанню могли позаздрити навіть в Головному управлінні ДСНС у Вінницькій області.

Згодом польські рятувальники приїхали в село на два тижні, щоб проводити з місцевими мешканцями тренінги та практичні навчання з реагування на надзвичайні ситуації. Протягом цих двох тижнів навчання проходили 20 осіб.

«Окрім теорії з пожежної безпеки, проводили практичні заняття. А це розгортання шлангів, подача води, гасіння шин від автомобілів на швидкість. Мали також і фізичні тренування. Це все дуже корисні навички, які стали в нагоді не тільки на викликах в складі добровільної дружини, а також і в повсякденному житті», - каже колишній учасник добровільної пожежної дружини Володимир Клапатюк.

В той час в Бершаді проходили районні змагання серед рятувальників. В цих змаганнях баланівські пожежники та добровольці взяли участь разом з поляками та зайняли там друге місце.

У підсумку, люди, які проходили навчання від польських рятувальників, вступили в добровільну пожежну дружину. Вони почали допомагати штатним рятувальникам та їздити разом із ними на виклики.

«За десять років, що я провів в дружині, я виїздив із пожежниками на відсотків вісімдесят усіх викликів. Пам’ятаю майже кожен виклик і всю ту вдячність від людей за нашу допомогу їм. Найбільше мені запам’ятався виклик, коли в будинку залишився газовий балон, який ось-ось мав вибухнути і один з пожежників просто на плечах виніс його з хати», - згадує колишній староста села Баланівка та учасник добровільної пожежної дружини Віталій Казміревський.

В Головному управлінні ДСНС України у Вінницькій області розповіли, що станом на сьогодні на території Вінницької області функціонують 9 підрозділів добровільної пожежної охорони, що створені за рішенням органів місцевого самоврядування та понад 900 підрозділів, створених за рішенням керівників субʼєктів господарювання, що займаються протипожежним захистом на території підприємств, установ, тощо.

«Користь добровільних пожежних дружин полягає в тому, що вони є найбільш наближеними до місця виникнення пожежі та мають змогу розпочати гасіння пожеж на початкових стадіях. Відповідно зменшується масштаб пожежі та ризик ненадання вчасної допомоги постраждалим», - каже заступник начальника відділу пожежної безпеки управління запобіганнянадзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Вінницькій області Роман Олійник.

В ГУ ДСНС у Вінницькій області також розповіли, що добровільні пожежні дружини на Вінниччині показали свою ефективність не тільки при гасінні пожеж, а й в проведенні евакуацій, рятуванні людей та матеріальних цінностей, наданні допомоги в ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

У відповідності до плану заходів розвитку підрозділів добровільної та місцевої пожежної охорони головне управління передає пожежну техніку територіальним громадам. Окрім пожежної техніки, ДСНС передає й нерухоме майно.

Після адміністративної реформи пожежне депо в Баланівці перейшло у підпорядкування Бершадської міської ради. Пожежники отримають зарплату від міської ради та користуються пакетом соціальних послуг, які може надати громада.

Зараз пожежників з Баланівки залучають до гасіння пожеж не тільки в рідному селі. Загалом у зоні відповідальності депо перебуває шість населених пунктів. Окрім гасіння пожеж, рятувальники виїжджають і на інші надзвичайні ситуації. До прикладу, нещодавно команді Баланівського депо доводилось відкачувати воду з підвалів після повені. Також із початком повномасштабної війни та постійною загрозою підриву Запорізької АЕС рятувальники постійно вимірюють рівень радіації в межах своєї зони відповідальності.

«Виїжджаємо переважно на лісні пожежі та загорання сухої трави. Але бувають і пожежі на домогосподарствах. Тиждень тому в селі Бирлівка гасили будинок, тож роботи вистачає», - каже Сергій Босакевич.

В березні цього року особовий склад бійців ДСНС та вогнеборці місцевої пожежної команди села Баланівка, відточували свої професійні навички на базі одного із ліцеїв міста Бершадь.

На території Бершадської громади пожежні дружини є в селі Баланівка та селі Голдашівка. Враховуючи розмір громади та віддаленість населених пунктів, забезпечити вчасне реагування на надзвичайні ситуації можливо лише з допомогою місцевих пожежних дружин.

«Стан матеріально-технічного оснащення на достатньому рівні, хоча потребує модернізації та оновлення. Всі базові потреби щодо інвентарю та останащення для ліквідації надзвичайних ситуацій забезпеченні, - розповідає голова Бершадської громади Віталій Драган.

В Бершадській громаді діє місцева програма «Розвиток пожежної охорони, забезпечення пожежної безпеки на території Бершадської міської територіальної громади на 2022-2025 роки». Зараз громада не має належного фінансового ресурсу, щоб оновити всю матеріально-технічну базу, тож міська рада забезпечує функціонування наявної. Одним із реальних шляхів розвитку є залучення коштів від грантів, спонсорів, меценатів.

Починаючи з 2003 року, село Баланівка Бершадської міської територіальної громади та гміна Моравіца, Польща, контактували в рамках угоди про співпрацю та реалізували спільні проекти у різних сферах життєдіяльності громади.

В 2011 році Баланівка отримала від гміни Моравіца Сьвєнтокшиського воєводства комплект пожежного обладнання на суму 42 тисячі злотих (140 тисяч гривень). Спецкомплект використовувався у роботі добровільної пожежної дружини, яку у Баланівці створено за зразком польських колег. В рамках проекту 10 пожежних дружинників протягом тижня проводили навчання для новоствореної дружини у Баланівці.

Навчання та підготовка членів місцевої пожежної команди (МПК) у Бершадській громаді проводиться в Навчально-методичному центрі цивільного захисту БЖД Вінницької області. Окремих програм із навчання пожежників в громаді не передбачали, оскільки потрібно мати відповідних кваліфікованих фахівців цієї справи. Робота рятувальника – дуже відповідальна робота, оскільки від його правильних дій залежить життя та здоров'я людей, збереження їхнього майна, збереження флори та фауни.

Зважаючи на зростання кількості безпекових викликів після повномасштабного вторгнення рф до України, а також на приклад країн ЄС, де добровільні пожежні формування є основою системи цивільного захисту, існує велика потреба у збільшенні розгалуженості підрозділів добровільної пожежної охорони українських громад.

До прикладу, добровільна пожежна спільнота Польщі включає більше 16 тисяч громадських організацій та велику кількість волонтерів, результатом діяльності якої стало зменшення смертності від пожеж. Така система цивільного захисту діє майже в усіх країнах Євросоюзу. В Україні також діють добровільні пожежні команди, проте їх кількості, на жаль, поки що недостатньо для швидкого реагування на пожежі у будь-якому куточку країни.

Читайте також, громадянське суспільство в дії: на Вінниччині молодь самоорганізовується для розвитку громади.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Людмила Устяк, фейсбук-сторінка ГУ ДСНС у Вінницькій області

Читайте також