menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Трастові фонди НАТО. Допомога Альянсу українській армії (ФОТО, ІНФОГРАФІКА)

На проєкт медичної реабілітації українських поранених та підвищення стандартів медичних служб дають 2,25 мільйонів євро

До 2014 року українська армія скорочувалась, поступово роздавала свої території, об’єкти та майно. Дехто навіть ставив питання, чи потрібна нам взагалі армія, адже нам немає від кого захищатись. І коли розпочалась військова агресія на Сході, країні довелось відновлювати все, що було втрачено за роки незалежності. Підключились волонтери та благодійники. Крім того, з’явилось шість нових Трастових фондів НАТО на підтримку України. Інформаційна Вінниччина дізналась більш детально, для чого вони були створені та яку саме підтримку надавали.

Запровадив Північноатлантичний альянс (NATO – North Atlantic Treaty Organisation – Організація Північноатлантичного договору) Трастові фонди ще у 2000 році. Тоді таким чином НАТО надавало допомогу державам-партнерам у безпечному знищенні запасів протипіхотних мін.

З історії Трастових фондів НАТО

Першим став Трастовий фонд з утилізації в Україні легких озброєнь, стрілецької зброї, звичайних боєприпасів та протипіхотних мін типу ПФМ-1. Запровадили його в рамках програми «Партнерство заради миру» у 2002 році. У 2011 започаткували Трастовий фонд з утилізації радіоактивних відходів, які утворилися в результаті військових програм Збройних сил СРСР з метою безпечного перезахоронення радіоактивних відходів.

Тобто, загалом в Україні працює вісім Трастових фондів НАТО. І шість нових спрямовані на поліпшення системи управління і зв’язку, логістики, реабілітації та перекваліфікації колишніх військовослужбовців, а також на розмінування та протидію саморобним вибуховим пристроям.

Наразі діють такі проєкти Трастових фондів:

-         з удосконалення системи командування, управління зв’язку та обміну інформацією;

-         з кіберзахисту;

-         з передпідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців;

-         з медичної реабілітації;

-         з реформування системи логістики та стандартизації;

-         з утилізації радіоактивних відходів;

-         з утилізації в Україні легких озброєнь, стрілецької зброї, звичайних боєприпасів та протипіхотних мін типу ПФМ-1;

-         з розмінування та протидії саморобним вибуховим пристроям.

Фінансування проєктів Трастових фондів НАТО

Найбільше коштів виділено на програму знешкодження протипіхотних мін, застарілих та надлишкових запасів озброєнь і боєприпасів. Провідною країною-спонсором програми є США. Загальний бюджет її допомоги складає 25 мільйонів євро.

На 4,1 мільйонів євро фінансують програму реформування систем логістики і стандартизації в армії, нацгвардії та прикордонній службі. Спонсорами проєкту є Чехія, Нідерланди та Польща.

Бюджет проєкту розвитку доброчесності для зменшення ризиків корупції в секторі безпеки і оборони складає 2,8 мільйонів євро. Спонсорами є Болгарія, Норвегія, Польща, Швейцарія і Велика Британія.

На проєкт медичної реабілітації українських поранених та підвищення стандартів медичних служб дають 2,25 мільйонів євро. І країною-спонсором є Болгарія.

Програму модернізації системи командування та військового управління фінансують на 1,7 мільйонів євро, а відповідають за нього Канада, Німеччина та Велика Британія.

Майже 1 мільйон євро витратять на програму утилізації військових радіаційних відходів у Житомирській області, і курує проєктом Німеччина.

Медична реабілітація

Співпраця з Трастовим фондом НАТО з медичної реабілітації військовослужбовців приносить позитивні результати. Про це Інформаційній Вінниччині розповіли у Командуванні Медичних сил Збройних сил України:

«У Військово-Медичному клінічному центрі Західного регіону лише протягом останніх 5 років підтримки Фонду, вдалось допомогти близько 1400 військовослужбовцям, які потребували довготривалої та високоякісної медичної допомоги й реабілітації.

Серед іншого, спеціалісти цього закладу охорони здоров’я з гордістю розповідають про «візкову кімнату», свого роду майстерню, де, за допомогою певних інструментів та пристроїв, наприклад візок, моделюється до конкретних потреб пацієнта: зріст, вагу, ширину тазу, висоту травми тощо. Таке обладнання допомагає максимально точно та комфортно пристосовуватись до потреб користувача, що дозволяє мінімізувати певні ризики та робить процес реабілітації успішним.

Одна з найбільш унікальних кімнат - ерготерапії активно функціонує у Військово -медичного клінічного центрі Західного регіону. Це стало можливим завдяки допомозі Трастового фонду НАТО з фізичної реабілітації (протезування) військовослужбовців, поранених в АТО/ООС.

Заварити собі чай/каву, і не обпектись, закинути речі у пральну машину та щільно закрити їхні дверцята, написати записку, замовити їжу – всі ці, здавалось би елементарні речі, після отриманих травм чи ушкоджень людині потрібно відновлювати. Цим і займаються спеціалісти у ерготерапевтичній кімнаті. Творчий підхід цих унікальних фахівців відповідно до індивідуальних потреб кожного пацієнта створюють умови, які допомагають військовослужбовцям бути максимально незалежними у повсякденному житті, які, з тих чи інших причин, втратили важливі для життя навички».

А Ірпінському військового госпіталю передали медичне реабілітаційне обладнання загальною вартістю у 60 тисяч євро. Це устаткування допомагає у відновленні військовослужбюовців після важких поранень, черепного-мозкових та вибухових травм, інсультів, порушень рухової активності кінцівок внаслідок поранень.

Крім того, після проходження реабілітації в Ірпінському військовому госпіталі наприкінці жовтня троє українських військових вилетіли на лікування до Нідерландів.

Трастовий Фонд з фізичної реабілітації й протезування українських військовослужбовців підтримав 10 нових ініціатив від Міноборони, Мінсоцполітики, Мінветеранів, МВС, Нацгвардії та інших відомств. Протягом 2021-2022 років планують закупити сучасне реабілітаційне обладнання для військових лікувальних закладів та підвищити кваліфікацію їхнього медичного персоналу.

Завдяки Трастовому фонду проведено лікування та відновлення у Болгарії поранених українських військовослужбовців (діючих і звільнених), жінок і цивільного персоналу сектору безпеки та оборони. Також надавалася підтримка Національній збірній України у міжнародних змаганнях «Ігри Нескорених» та придбано мікроавтобус для Бородянского центру соціально-психологічної реабілітації населення.

Трастовий фонд з удосконалення системи командування, управління зв’язку та обміну інформацією

Роботою фонду керують Канада, Німеччина та Великобританія. НАТО надає Україні допомогу в реорганізації та модернізації структур та засобів С4 (командування, управління, зв’язок, комп’ютеризація), а також в удосконаленні оперативної сумісності з НАТО. В межах Трастового фонду C4 заплановано:

-         удосконалення координації цивільного/військового повітряного руху та забезпечення постійного зв›язку в режимі реального часі між Україною і сусідніми країнами, щоб створити можливість раннього попередження і координації дій стосовно загроз у повітряному просторі, інцидентів з безпекою та підозрілих повітряних суден;

-         захист Збройних сил України супутниковим зв’язком та засобами загального впізнавання сил за принципом «свій-чужий»;

-         доступ до інформації про стандарти та процедури НАТО щодо командування, управління, зв’язку та комп’ютеризації (C4). Проведення робочих семінарів, хакатонів, зустрічей з експертами тощо.

Трастовий фонд з логістики та стандартизації

Роботою керують Чехія, Нідерланди та Польща. І спрямована вона на підтримку поточного процесу реформування систем логістики і стандартизації в Україні:

-         удосконалення національних засобів кодифікації;

-         удосконалення засобів управління ланцюгом постачання. Підвищується ефективність системи логістики, покращується система командування, управління складами, розподіл матеріально-технічних ресурсів та поповнення запасів;

-         удосконалення засобів управління стандартизацією. Впровадження централізованої системи управління стандартизацією.

Трастовий фонд з кіберзахисту

Роботою фонду керує Румунією і спрямована вона на допомогу Україні у розробці оборонних засобів реагування на інциденти у сфері кібербезпеки:

-         створення двох ситуаційних центрів реагування на комп’ютерні інциденти для моніторингу подій у сфері кібербезпеки, а також лабораторій для розслідування інцидентів у кіберпросторі та ліквідації їхніх наслідків;

-         підготовка українських фахівців щодо застосування необхідних для цього технологій та обладнання.

Трастовий фонд з перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців

Роботою фонду керує Норвегія і спрямована вона на соціальну реінтеграцію військовослужбовців в процесі переходу до професійної цивільної кар’єри:

-          професійну підготовку та розширення можливостей шляхом набуття додаткової кваліфікації, яка є запотребованою на цивільному ринку праці.

Трастовий Фонд реалізував 4 проєкти на підтримку розбудови інституційного потенціалу Мінветеранів.

Трастовий з розмінування та протидії саморобним вибуховим пристроям

Робота фонду сприяє трансформації системи ЗВП та розвитку засобів ПСВП в Україні шляхом реалізації трьох ініціатив:

-         розробка спільної термінології щодо ЗВП та ПСВП, оприлюднення Української доктрини в галузі ПСВП та визначення потреб у засобах ПСВП на майбутнє;

-         підготовка, що сприяє підвищенню рівня сумісності між відповідними національними суб’єктами у даній галузі;

-         навчання з пошукових заходів в умовах міста.

Трастовий фонд з утилізації в Україні легких озброєнь, стрілецької зброї, звичайних боєприпасів та протипіхотних мін типу ПФМ-1

Робота фонду керується США і спрямована вона на знищення звичайних боєприпасів, стрілецької зброї та легких озброєнь і протипіхотних мін.

Завдяки роботі Фонду було знищено:

-         27 853 тонн звичайних боєприпасів (із запланованих 44 231 тонн);

-         2 128 068 протипіхотних мін типу ПФМ-1 (із запланованих 5 766 768 одиниць);

-         130 100 одиниць стрілецької зброї та легких озброєнь.

Трастовий фонд з ліквідації радіоактивних відходів

Роботу фонду керує Німеччина і спрямована вона на знешкодження радіоактивних відходів, які були залишені у могильниках колишньою радянською армією, а зараз перебувають під контролем Міністерства оборони України.

-         об’єкт в Цибулевому Кіровоградської області;

-         об’єкт у Вакуленчуку Житомирської області.

Співпраця України з НАТО триває. І українське військо продовжує запроваджувати стандарти НАТО. Програми під егідою Комісії Україна-НАТО містять лише два розділи, присвячені оборонним, військовим і безпековим питанням. А решта стосується політичних, економічних та правових питань.

Створення цієї статті фінансується в рамках проєкту «НАТО – це люди», що фінансується Урядом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, що діє через Міністерство закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії (“FCDO”).

 

Нагадаємо, вінницький військовий лікар Вадим Бабій впроваджує стандарти НАТО в медицині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: nato.int, armyinform.com.ua, сторінка у Фейсбук Командування Медичних сил Збройних Сил України та Журналу Ukraine to NATO

Інфографіка: ispc.org.ua, bbc.com, ukrainetonatopress

Читайте також