menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Релокація та адаптація: швейне підприємство з Харкова дає роботу людям з інвалідністю на Вінниччині (ФОТО)

03.04.2024 17:15

Швейне підприємство «Магнат» перенесло виробництво з Харкова в Гнівань через російські обстріли

У зв'язку з повномасштабною війною, яка триває вже третій рік, ведення бізнесу в прифронтових містах стало досить ризикованою справою. Одним із міст, які найбільше страждають від постійних ворожих обстрілів, залишається Харків. Через це багато підприємств звідти переїхали до відносно безпечних регіонів України, яким є, зокрема, і Вінниччина. Одне з таких підприємств осіло у місті Гнівань Вінницької області. Підприємство «Магнат» після релокації на Вінниччину продовжує давати робочі місця людям з інвалідністю та шити спецодяг для лікарів, робітників та військових, повідомляє I-VIN.INFO.

Підприємство «Магнат» Харківської обласної ради Всеукраїнської організації союз осіб з інвалідністю України відкрилося в Харкові в далекому 2003 році. До релокації тут працювало 20 людей, які шили, медичні халати, костюми, робочі куртки та інший спецодяг на замовлення.

До початку повномасштабної війни тут шили по 1000-2000 одиниць спецодягу за один тендер. Після релокації в Гнівань ці показники значно впали і тепер «Магнат» на замовлення виробляє близько 200 одиниць одягу.

«Раніше ми шили емблеми для підприємств в фірмовому стилі, а зараз робимо також шеврони для військових. Крім того, пробуємо робити вишиванки», - додає керівниця підприємства Ганна Гаврилова.

Торік на підприємстві відшили спецодяг для працівників швидкої допомоги з Жмеринки, Немирова, Гайсина та інших міст Вінницької області.

«Магнат» започаткувала громадська організація «Харківська обласна рада Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України», тож до релокації близько 80 відсотків працівників були особами з інвалідністю. Зараз таких працівників 50 відсотків. Усі робочі місця адаптовані під потреби людей з інвалідністю.

Частина підприємства «Магнат» залишилась в Харкові і там зараз теж працюють люди з інвалідністю. За словами начальниці підприємства, після війни виробництво не будуть повністю повертати в Харків. Натомість підприємство працюватиме на два регіони, щоб збільшити обсяг виробництва.

Перенести підприємство з Харкова на Вінниччину вирішили в серпні 2022 року, коли місто зазнавало постійних обстрілів.

«В Харків дуже сильно прилітало, у нас розбило квартиру. Вирішили, щоб не зупиняти виробництво, треба перемістити його. Поперевозили обладнання, все позакривали і вже в жовтні почали працювати в Гнівані. Тут до нас прийшли працювати дівчата з інвалідністю вже місцеві», - згадує підприємства Ганна Гаврилова.

Спочатку підприємство пробували перенести в Харківську область, потім – в Кременчук. Пізніше виробничі потужності вирішили перенести на Вінниччину і спершу для релокації обрали село Агрономічне. Проте, приміщення, яке пропонували орендувати, не підходило для потреб підприємства, на якому працюють люди з інвалідністю, тож остаточним пунктом для релокації стало місто Гнівань.

Окрім начальниці підприємства Ганни Гаврилової, на «Магнаті» зараз працює ще одна жінка з Харкова, усі інші працівниці місцеві.

В липні 2023 року виробництво планували повернути назад до Харкова, але через часті обстріли міста цього вирішили не робити.

«У нас в Харкові в приміщенні підприємства немає бомбосховища, а якщо б і було, то людям з інвалідністю дуже важко було б туди постійно спускатись. Саме тому плануємо поки залишатися в Гнівані у відносній безпеці», - розповідає Ганна Гаврилова.

В Гніванській міській територіальній громаді протягом дії воєнного стану з 24 лютого 2022 року по даний час зареєстровано 1 784 внутрішньо переміщених особи, з яких 942 громадян працездатного віку. Станом на сьогодні в громаді фактично проживає 983 ВПО.

Наразі в Гнівані зареєстровані 3 підприємця з числа ВПО, сферою діяльності яких є автосервіс (ремонт авто), торгівля в інтернет-магазині та вищезгадане швейне підприємство.

«Я особисто спілкувався із керівницею підприємства «Магнат» до їхньої релокації. Їм самим вдалось знайти приміщення на території нашої громади, тож напряму за допомогою до міської ради вони не звертались. У нас усі дозвільні та адміністративні документи можна спокійно отримати через ЦНАП, тож прямого втручання з боку міської ради в цьому випадку і не потрібно було. Звісно, ми як громада завжди готові надати підтримку переселенцям, в тому числі і підприємцям, якщо така допомога від нас буде потрібна», - наголошує заступник Гніванського міського голови Віталій Мазур.

За інформацією, наданою територіальними громадами, на територію Вінниччини станом на 01 березня 2024 року переміщено 390 суб’єктів господарювання. З них 248 є ФОПами, а 142 – юридичними особами. На цих підприємствах створено 1911 робочих місць. За урядовою програмою релокації, зокрема, переміщено 35 підприємств. Це 10 ФОПів та 25 юридичних осіб, на яких працевлаштовано 910 людей.

З початку повномасштабного вторгнення за сприяння Вінницького обласного центру зайнятості працевлаштовано понад 3 тисячі переселенців:

-У 2022 році – 1700 внутрішньо переміщених осіб

-У 2023 році – 1048 внутрішньо переміщених осіб

-Протягом січня-березня 2024 року – 313 внутрішньо переміщених осіб.

«Зараз в області проводять план заходів з реалізації у 2023-2025 роках Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. Також виконують Обласну цільову програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на період 2023-2027 років та Стратегію міжвідомчої взаємодії, допомоги внутрішньо переміщеним особам та сприяння їх адаптації, інтеграції шляхом створення умов для розвитку потенціалу, посилення спроможності територіальних громад, які приймають цих осіб, до 2026 року. Реалізація цих програм значно покращить ситуацію з переселенцями в громадах», - зазначає директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА Ігор Цехановський.

Як повідомили у департаменті соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА, на обліку у Вінницькій області станом на 01 квітня 2024 року перебуває 152 тисячі 354 внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також, «Раніше рятувальники приїжджали просто на попелище»: громада на Вінниччині створила добровільну пожежну дружину у співпраці з поляками.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: dsp.gov.ua (ілюстративне), надані Ганною Гавриловою, vin.gov.ua, facebook.com/vitaliymazur09

Читайте також