menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Тренування роблять тебе сильнішим»: вінницький тренер про відновлення роботи спортивних шкіл (ФОТО)

11.05.2022 21:15

У Вінниці спортивні школи та клуби відновили свою роботу

Через початок широкомасштабної війни в Україні багато підприємств та працівників були змушені зупинити свою діяльність. У загальноосвітніх школах та університетах тимчасово не проводили навчання. Те саме стосувалось і спортивних шкіл. Втім, поступово у Вінниці вдалось відновити тренування. I-VIN.INFO дізнався у тренерів Вінницької обласної дитячо-юнацької спортивної школи «Колос» та їх підопічних, чим зараз живуть спортсмени та як відновлюється спортивна діяльність.

Як розповів для I-VIN.INFO тренер з греко-римської боротьби Артем Кудик, через заборону проведення спортивних змагань в Україні діти готуються до тих змагань, які відбудуться за кордоном. Вони прикладають максимум зусиль, щоб якнайкраще представити нашу Україну.

«Найперше, що для нас, як тренерів, важливо, аби діти почували себе добре і залишались у формі. Для цього ми й відновили тренування. Також приємно, що діти повертаються з-за кордону і одразу розпитують про заняття. Наразі плануємо поїхати на міжнародні змагання за запрошенням. До того ж, наші вихованці такі патріотичні, що впевнений, коли буде підніматись український прапор, вони співатимуть гімн і скандуватимуть «Слава Україні», - запевнив тренер Артем Кудик.

Крім цього, інші тренери спортивної школи розповіли, що серед колишніх вихованців є ті, які пішли до лав Збройних сил України. Наприклад, Вадим Сидоренко з перших днів російського вторгнення захищає нашу Батьківщину. Тому зараз тренери тримають зв'язок з вихованцем, підтримують його та один одного під час війни.

I-VIN.INFO поспілкувався з Оленою Піхновською, син якої теж займається боротьбою. Давиду 6 років. Вже рік тренується. Мати розповіла, що зараз він не ходить до дитячого садочка, проте з радістю біжить на тренування:

«Коли відновилися заняття, ми намагаємося їх не пропускати. Спочатку думала, що це буде велике навантаження на дитину, але бачу, що ні. Давид  охоче біжить на тренування. Помічаю, йому тут подобається. А зараз тренування відволікає його від цих страшних подій».

Також, за попередньою згодою матері, I-VIN.INFO поспілкувався з її сином. Давид розповів, що йому подобається займатися греко-римською боротьбою. Поділився, що тут є його друзі, і йому цікаво тренуватися з іншими дітьми.

«Виходить, що коли ти приходиш на тренування, то з кожним разом стаєш сильніший. Наприклад, якщо на маму бандит нападе, то можна її захистити. Приміром, кинути його через прогин. Але ми ще вчимось. Найбільше мені подобається присідати, на канат залазити та боротися. На змаганнях ще не був. І ми поки не їдемо на них, бо не знаємо всіх прийомів. Аби поїхати на змагання, треба знати всі прийоми. Бо якщо ми не будемо знати хоча б один прийом, то суперник по цьому прийому кине», - зауважив юний спортсмен.

Додав, що у себе в дитячому садочку вже давно розповідав про греко-римську боротьбу. І планує займатися цим й надалі, у чому йому допомагають тренери: вчать та дають настанови.

Поділились своїми враженнями від тренувань і підопічний  Олександра Кулібаби Костянтин Мукомел. Він кандидат у майстри спорту України. Говорить, що  тренування його відволікають від війни та надихають далі працювати над собою.

«Зараз навчання проходить онлайн, тому ми з друзями з радістю ходимо щодня на тренування. Тут ми і спілкуємось, і проводимо разом час. І, звісно, готуємось до важливих змагань», - зазначив Костянтин Мукомел.

Як пояснив тренер з греко-римської боротьби Олександр Кулібаба, насправді тренування для спортсмена – це зовсім не простий і досить довготривалий процес. Тому аби досягнути певних результатів, варто тренуватися регулярно.

«Найголовніше – постійні тренування. Варто послідовно робити усі кроки. Тим більш, у підготовці до змагань. І якщо у нас не буде ніяких стартів, нам складно буде повернути спортсменів у потрібну форму. Тут важлива послідовність у тренуванні. Так, зараз важкі часи, і ми маємо дотримуватись правил безпеки під час повітряної тривоги. Тому всі діти та їхні батьки знають, як себе поводити під час сигналу тривоги. У нас є оповіщення, є поряд бомбосховище», - зауважив Олександр Петрович.

Як розповів тренер з греко-римської боротьби спортивного клубу «Сокіл-Вінниця» Дмитро Колесник, батьки вихованців почали розпитувати про тренування приблизно після трьох тижнів з початку повномасштабної війни. Серед тренерського складу повстало питання: «чи варто відновлювати тренування?».

«Тоді ми з тренерами поспілкувались, і вирішили повернути дітям заняття, аби вони розвивались, мали змогу відволіктись від цих жахливих воєнних подій та підтримували свою форму. Під час тренувань ми дотримуємось всіх технік безпеки. І якщо лунає сирена, ми спускаємось до бомбосховища, яке розташоване зовсім поряд, та чекаємо відбою тривоги. Зараз це особливо важливо. І якщо у Вінниці відносно спокійно, це не означає, що на повітряну тривогу можна не зважати і не дотримуватись правил безпеки», - розповів тренер Дмитро Колесник.

Також він додав, що зараз у клубі тренується достатня кількість дітей. І навіть ті підопічні, які виїхали за кордон, продовжують тренування там. 

Нагадаємо, азовці у Вінниці розповіли про єдиний варіант визволення людей з «Азовсталі».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Руслана Сивак

Читайте також