menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Тренування та спілкування допомогли дітям пережити жахи перших тижнів війни»: тренери Вінницької школи олімпійського резерву з легкої атлетики продовжують виховувати майбутніх чемпіонів

20.01.2023 13:50

Історія Вінницької спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з легкої атлетики

Легкоатлети та легкоатлетки Вінниччини вже протягом десятиліть здобувають перемоги як на всеукраїнському, так і на міжнародному рівні. Наш регіон славиться також і відмінними тренерами та тренерками – професіоналами своєї справи. I-VIN.INFO розповідає про Спеціалізовану дитячо-юнацьку спортивну школу олімпійського резерву з легкої атлетики – місце, яке відкрило для спортивного світу імена спортсменів найвищого класу.

Історія

Школа була заснована 14 серпня 1989 року на базі новозбудованого спортивного комплексу. Саме того року обласною організацією «Колос» було прийнято рішення про створення спеціалізованої школи з легкої атлетики олімпійського резерву.

Школа почала шукати обдарованих дітей, які мають задатки для того, щоб в майбутньому стати олімпійськими чемпіонами. Почали також шукати професійних тренерів, які могли б виростити з дітей великих спортсменів. Першим директором школи став Давид Співак, який був видатним спортсменом Вінниччини. На жаль його вже немає з нами, але він навіть проживаючи на пенсії в США постійно цікавився життям та здобутками школи – закладу, для якого він дуже багато зробив, як перший директор.

Після Давида Яковича директорами були Микола Табак (майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, багаторазовий призер міжнародних та всесоюзних змагань з марафонського бігу ), Олександр Мендусь (чемпіон і призер чемпіонатів України з кросу, у 2014 році обраний головою ГО «Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос», Заслужений працівник фізичної культури і спорту України) та Микола Закревський. Ці три директори теж зробили великий внесок у розвиток спортивної школи та виховання її молодих талантів.

Теперішній директор ВСДЮСШОР з легкої атлетики Валерій Швець очолив школу два роки тому.

«Історія приходу в легку атлетику у мене дуже проста. Зі мною по сусідству жив Олег Корнілецький, який і став моїм першим тренером. Я сам родом з міста Козятин і саме завдяки Олегу Тарасовичу, я прийшов в легку атлетику. Я тривалий час працював у школі, 15 років очолював відділ з питань фізичної культури і спорту районної держадміністрації. Тобто, займався масовим спортом, зокрема і легкою атлетикою. У нас на Козятинщині працює досить потужний колектив тренерів з легкої атлетики. Зокрема, на той час у нас працювали і вищезгаданий Олег Корнілевський, і когорта провідних тренерів, серед яких Валерій Зелінський, Віктор Сокольвак, Володимир Сосновський, Петро Сітницький і Володимир Галицький, який і на сьогоднішній день працює в нашій школі. Два роки тому, за запрошенням Сергія Татусяка, я очолив колектив ВСДЮСШОР. Можу констатувати, що я потрапив до чудового колективу професіоналів своєї справи та просто людей із великим серцем», – розповідає Валерій Швець.

Вихованці

За 33 роки у школі виховали 16 майстрів спорту міжнародного класу, 46 майстрів спорту, понад 190 спортсменів, які є кандидатами у майстри спорту та безліч спортсменів та спортсменок першого і другого розряду. Вихованці Вінницької спортивної школи олімпійського резерву з легкої атлетики здобували перемоги від обласних до всесвітніх змагань.

Однією з таких є Наталія Добринська, яка стала чемпіонкою з легкоатлетичного багатоборства на Олімпійських іграх у Пекіні. Також вона стала рекордсменкою світу з багатоборства у приміщенні у турецькому Стамбулі.

Ще один вихованець Андрій Соколовський є учасником Олімпійських ігор та призером чемпіонату світу у Лісабоні. Також слід відмітити майстрів спорту міжнародного класу Юлію Кревсун яка займається забігами на різні дистанції, Андрія Ковенка, що має високі досягнення зі спортивної ходьби та Михайла Книша – учасника олімпійських ігор в Афінах, Пекіні і багаторазового переможця чемпіонатів та кубків України.

Вікторія Постемська, яка є донькою нашого тренера, Віктора Постемського, в юному віці стала чемпіонкою України із чотириборства. Василь Ремщук – багаторазовий чемпіон та призер чемпіонатів і кубків України з бігу на середні та довгі дистанції. Наталія Сорокіна є багаторазовою чемпіонкою України і фіналісткою всесвітньої універсіади в місті Дегу зі стрибків у довжину.

Оксана Деркач, Ольга Яковенко, Олена Яновська, Вадим Адамчук – це теж професіональні спортсмени міжнародного рівня, які кожним своїм досягненням прославляють Вінниччину.

Тренування в умовах війни

Із початком повномасштабного вторгнення росії, тренувальний процес у спортивній школі сильно ускладнився. Важко продовжувати тренування, коли з фронту кожного дня доносяться болючі звістки, а новинні ефіри переповнені кадрами жахливих злочинів окупантів.

«У зв’язку з російською агресією ми пережили багато стресових моментів. Дорослим в цьому плані було дещо легше, а діти – це зовсім інша справа. В перші дні вторгнення у нас на перший план вийшла опіка над дітьми, спілкування з ними, намагання їх відволікти та перелаштувати на позитивні думки. За рахунок індивідуального спілкування і завдань, нам вдавалося переключити їхню увагу, щоби вони менше думали про ті події, які відбувалися в Україні», – згадує Валерій Швець.

В ті часи тренувальний штаб ВСДЮСШОР робив усе можливе, аби діти могли проявити себе на тій невеликій кількості змагань, що тоді проводили. Не дивлячись на події в країні, діти показували високі результати на обласному і всеукраїнському рівнях.

З 1 вересня минулого року до школи прийшли 224 дитини, в тому числі і діти переселенців із зон бойових дій. Усі вони тренуються, самовдосконалюються та продовжують здобувати власні перемоги, в першу чергу над собою.

«Наші діти стали набагато емоційніші, сильніші і здоровіші. Ми бачимо, що з десятичемпіонатів наші вихованці привезли 28 нагород. Нам особисто і всій Вінниччині дуже приємно, що наші вихованці займають перші місця»,– зазначає заступниця директора з навчально-тренувальної роботи Алла Гарницька.

Спортсмени – Герої

Із початком повномасштабної війни багато вихованців Вінницької спортивної школи олімпійського резерву з легкої атлетики стали на захист Батьківщини та приєднались до лав сил оборони України.

На превеликий жаль, першою втратою для школи став її вихованець Анатолій Зерук, який тренувався в свій час у прославленого тренера Петра Беха. Анатолій загинув під Олешками. Влітку надійшла ще одна жахлива звістка. Ще один вихованець Петра Григоровича, Олександр Сербінов загинув під Харковом.

«Вони в першу чергу думали про захист своєї Батьківщини, думали про тих дітей, що навчаються в нашій школі та всіх дітей України. Коли Анатолій та Олександр були великими спортсменами, вони вписали свої імена в історію легкої атлетики, а тепер, як загиблі Герої вони вписали свої імена в історію України»,– підсумовує Валерій Швець.

Читайте також, Шестиденна війна: як західне озброєння допомогло євреям розгромити арабську коаліцію та зламати амбіції кремля.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: noc-vin.org.ua та i-vin.info

Читайте також