menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Тріумф Стрижавки та несподівана поразка Браїлова: на Вінниччині закінчився обласний чемпіонат з волейболу (ФОТО)

19.04.2023 16:30

Вісім команд з різних громад Вінниччини змагались за першість «Ліги Поділля»

З грудня минулого року до 11 березня цього року на Вінниччині проходив Чемпіонат області з волейболу серед чоловічих аматорських команд «Ліга Поділля». У боротьбі за першість області змагалися вісім команд з різних громад Вінниччини. Перший подібний чемпіонат в історії Вінницької області подарував глядачам та спортсменам видовищний волейбол та неочікувані «сюжетні повороти». I-VIN.INFO розповідає про результати цього чемпіонату.

Організація масштабних спортивних турнірів в умовах воєнного часу – це дуже складна та ризикована затія. Головними питаннями були, як проводити матчі в умовах небезпеки ракетних ударів та під час тривалих відключень світла, але не менш важливою була суспільна думка щодо доречності проведення змагань в такі часи.

«Лігу Поділля» започаткували в першу чергу для створення в області більшої кількості команд вищого рівня, ніж той, який є на чемпіонаті області. Запустити лігу у військовий час було надзвичайно важко, ми довго радилися із головами громад і зі спортсменами, але в результаті ми побачили зацікавленість усіх сторін у проведені такого чемпіонату. Рівень майстерності волейболістів в області, завдяки проведенню цього чемпіонату, дуже виріс. Дуже важливо, що саме військові, які дивилися матчі наживо чи на трансляції зазначали, що сприйняли ці змагання дуже добре. Ми сумнівалися, щодо проведення змагань у військовий час, але коли самі військові висловили таку підтримку, то ми зрозуміли, що все це робилося недарма», - зазначив співзасновник «Ліги Поділля» Сергій Татусяк.

Попри усі виклики перший сезон «Ліги Поділля» стартував 3 грудня 2022 року у селі Сосонка та селищі Стрижавка. Головною особливістю чемпіонату стало те, що в ньому брали участь дуже різні команди, від дуже досвідченої ВК «Браїлів» до молодих та амбітних хлопців з Вінницької обласної ДЮСШ.

«Головна ціль, з якою ми створювали «Лігу Поділля» - це залучення молоді до спорту. Я був ініціатором того, щоб молоді команди ВО ДЮСШ та ВК «МХП-ШВСМ-2» взяли участь у цьому чемпіонаті, для мене дуже важливо затягнути молодь на спортивні майданчики. На відкритті змагань я звернувся до усіх досвідчених спортсменів, які вже не перший десяток років беруть участь в аматорських змаганнях, та сказав їм, що якщо вони хочуть обіграти молодь, то мають привести себе в форму. Один з кращих гравців турніру – спортсмен команди ВК «Стрижавка» Олександр Прищепа в кінці сезону підійшов до мене і сказав: «Я прислухався до вашої поради і під час сезону скинув сім кілограм, але я не зупинюся і планую ще п’ять кілограм скинути». Я вважаю, що ми змогли змотивувати і молодше, і старше покоління волейболістів завдяки цьому чемпіонату, - розповідає президент «Ліги Поділля» Олександр Суворов.

Матчі кожного нового туру чемпіонату проходили в різних громадах Вінниччини, таким чином «Ліга Поділля» донесла спортивний дух змагань до різних куточків області. Наймолодше покоління майбутніх чемпіонів мали змогу наживо побачити професійну гру учасників турніру та вболівати за улюблені команди.

«Перед стартом сезону у мене були побоювання, що голови територіальних громад під час війни не приділять належної уваги «Лізі Поділля». Я радий, що ці побоювання не підтвердилися, адже представники усіх територіальних громад дуже гостинно приймали у себе змагання. Наприклад, у Томашполі на змагання запросили вихованців місцевого ДЮСШ. Ось ці діти 10-12 років із захопленням дивилися матчі, в яких брали участь майстри спорту. Усі міські та селищні голови дуже позитивно віднеслися до «Ліги Поділля» та усіляко нас підтримували, що залишило дуже приємні враження», - згадує президент «Ліги Поділля».

Протягом усього чемпіонату дуже виділялась одна команда, яка із легкістю обігрувала своїх супротивників – мова йде про ВК «Браїлів». Здавалося, що чемпіон «Ліги Поділля» відомий ще до фінального етапу, але у волейболі гра триває, поки м’яч не торкнувся поля. А переможець не визначений, поки гравці не визначать цього на майданчику.

«Я дивлюся на команду ВК «Браїлів», які завжди займали перші місця на усіляких аматорських змаганнях, а тут вони осіклися. ВК «Стрижавка» серйозно до них підготувалася, гравці цієї команди з першого туру почали займатися фізичною підготовкою, вони дуже професійно поставились до тренувань та змагань і це дало свій результат. Я думаю, досвідчені гравці ВК «Браїлів» думали, що вони просто прийдуть та як завжди виграють, але волейбол не пробачає такого несерйозного відношення до суперників», - каже Олександр Суворов.

Впевнені перемоги команди зі Стрижавки над іншими трьома учасниками фінального етапу змагань принесли її гравцям титул чемпіонів першого сезону «Ліги Поділля».

Загалом четвірка найкращих команд вишукувалась таким чином:

Перше місце – ВК «Стрижавка»;

Друге місце – ВК «Браїлів»;

Третє місце – ВК «МХП-ШВСМ-2»;

Четверте місце – ВК «Крижопіль».

«Я вважаю, що проєкт «Ліга Поділля» вдався, але також я впевнений, що ми могли б зробити набагато більше. Ми могли б залучити більше спонсорських коштів та за ці кошти долучити якомога більше дітей до змагань «Ліги Поділля». Наше найменше покоління спортсменів має бачити, як грають їхні старші кумири та надихатися цим. Для дитини, яка займається спортом, дуже важливо показати ту вершину, до якої вона може піднятись. В майбутньому я хочу, щоб «Ліга Поділля» стала тим стержнем, який згуртує навколо себе усі молоді команди Вінниччини», - зазначив пан Олександр.

Організатори «Ліги Поділля» вже планують наступний сезон чемпіонату. Успіх першого сезону та досвід, отриманий під час його проведення, допоможе зробити більш масштабні та професійно організовані змагання.

«В наступному сезоні «Ліги Поділля», а я впевнений, що він буде, ми хочемо залучити вже більше ніж вісім команд. В нашій області є багато перспективних молодих команд, але ми не маємо обмежуватись тільки Вінниччиною, запрошуватимемо команди і з інших областей. Я бачив, наскільки ті ж самі команди «Браїлів», «Крижопіль» та «МХП» незадоволені своїми результатами в цьому сезоні і заряджені на наступний. Тому у другому сезоні чемпіонату «Ліги Поділля» нас чекає ще більш видовищний волейбол, ще більше емоцій та ще більше молодих та обдарованих відкриттів», - запевняє президент «Ліги Поділля» Олександр Суворов.

Читайте також, вінницькі волейболістки стали срібними призерками Чемпіонату України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: фейсбук-сторінка Волейбольної ліги Поділля

Читайте також