menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Робота триває безперервно»: полковник ДСНС про роботу рятувальників в одному з районів Вінниччини

18.09.2023 16:00

Начальник Тульчинського районного управління ГУ ДСНС України у Вінницькій області розповів про роботу рятувальників у Тульчинському районі

Бійці Державної служби з надзвичайних ситуацій постійно захищають нашу безпеку та борються зі стихією під час пожеж, підтоплень та буревіїв. Для оперативного реагування управління ГУ ДСНС існують в кожному районі Вінницької області. I-VIN.INFO поспілкувався із начальником одного з таких управлінь, а саме з начальником Тульчинського районного управління ГУ ДСНС України у Вінницькій області Сергієм Рудиком.

— Як зараз працює ваше управління? Чи багато викликів та робочих виїздів?

— Робота триває безперервно. Особовий склад несе чергування цілодобово. Виїзди також відбуваються цілодобово. Це не залежить від пори, робота йде і вдень і вночі, ми завжди напоготові. На жаль, цю готовність доводиться постійно проявляти. Зараз, в кінці літа - на початку осені, у нас багато виїздів на пожежі в екосистемах. Суха трава, чагарники, пожнивні рештки після прибирання врожаю – все це часто загоряється, а від них вогонь переходить на господарчі споруди, а інколи і житлові будинки.

— Чи проводяться у вас якійсь заходи із дітьми, направлені на навчання основним правилам безпеки та профілактики надзвичайних ситуацій?

 — Обов’язково. У нас в Тульчинському районі є команди дружин юних рятувальників-пожежних. Ми часто приймаємо у себе на території і в підрозділі дітей зі шкіл та садочків. Виїжджаємо також до них на показові навчання. Розповідаємо їм про пожежну безпеку, і про вибухонебезпечні предмети, як себе вести у воді влітку, як себе вести на льоду взимку. Я сподіваюсь, що вже наступного тижня закінчимо ремонт в нашому навчальному класі безпеки для дітей, який ми хочемо відкрити тут, у пожежній частині.

— А для вашого особового складу часто проводяться навчання?

— Регулярно. У нас взагалі освітній процес відбувається так, як в школярів – з першого вересня та до червня. Так само є періодичні заліки за кожне півріччя. На сьогоднішній день все це відбувається у цифровому вигляді – є онлайн-тестування, які проходять працівники. А все, що стосується фізичної підготовки, то приїжджає комісія з Головного управління і проводять серед наших працівників відповідні тести.

— Скільки рятувальників працюють в Тульчинському районі?

— Загалом по району у нас є чотири пожежних частини. Тульчин, Томашпіль, Крижопіль та Піщанка. Найбільше особового складу в Тульчині – 37 людей, і по 23 працівника в інших частинах. Це той штат, який затверджений ДСНС і заповнений на сто відсотків. Звісно, було б добре мати більше працівників, але ми не можемо набирати нових працівників поза штатом.

— Чи активно долучається молодь до служби в лавах ДСНС у вашому районі?

— Позаторік до нас прийшли дві молоді жінки-спеціалістки. За рік служби вони відзначились певними досягненнями. Нещодавно їх нагородили грамотами районної та обласної військової адміністрації. У цьому році в Піщанку прийшли два молодих лейтенанти – начальник караулу та інспектор. Молодь потрохи долучається та постійно працює над вдосконаленням своїх навичок.

— А чи багато жінок працюють у вас?

— У нас в підрозділах реагування багато жінок. Практично усі радіотелефоністи – це жінки. Також чотири жінки працюють в інспекції.

— Що стосується техніки та обладнання, чи добре ваш район забезпечений цим?

— Наразі так. Є техніка, яка прийшла від держави, є техніка, яку нам надали партнери з Німеччини. В принципі, на сьогоднішній день забезпечені більш ніж достойно.

— Чи користуються в Тульчинському районі попитом місцеві бригади, які формують мешканці громад для швидкого реагування на пожежі та інші виклики?

— Є такі поняття, як місцеві пожежні команди та добровільні пожежні команди. У нас в районі є чотири місцеві пожежні команди. Там чергують по три людини, всього їх по чотирнадцять осіб в команді. Вони також несуть цілодобове чергування, у них є техніка та обладнання і вони нам дуже допомагають, адже вони у своїх громадах в першу чергу виїжджають на будь-які виклики. У Городківській громаді є бажання створити добровільну пожежну команду, ми методично допомагаємо їм в цьому напрямку.

— А хто може створити такі місцеві та добровольчі команди?

— Це може бути як громада, яка проголосує за створення такої команди, так і приватні підприємці, у яких є бажання та ресурс. ГУ ДСНС завжди підтримує такі ініціативи та готове надавати техніку місцевим та добровольчім командам. До нас приходить нова більш сучасна техніка, а ту техніку, якою ми користувалась раніше, ми можемо віддати в ці команди.

— Чи є якійсь аспекти роботи Державної служби з надзвичайних ситуацій, які люди недооцінюють?

— Я не думаю, що нашу роботу взагалі хтось недооцінює. По рейтингу довіри ми йдемо другими після Збройних Сил України. Завдяки силам реагування, завдяки особовому складу, завдяки нашим колегам, які працюють під обстрілами, нам вдається вирішувати будь-які найскладніші ситуації, і люди це бачать.

— Вчора в Україні відзначався День рятівника. Чи є у рятівників якісь традиції, пов’язані із вашим професійним святом?

— Якихось особливих традицій немає. Тим більш зараз, коли досі йде війна, взагалі не до святкування. Просто збираємось особовим складом, тиснемо один одному руки та продовжуємо працювати задля безпеки наших співгромадян.

Читайте також, «Ми стали набагато розумнішими за ворога»: вінницький сапер розповів про розмінування деокупованих територій.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер та Світлана Пустовіт

Читайте також