menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Що відомо про масове вбивство українських захисників в Оленівці

30.07.2022 11:30

Україна вимагає негайного розслідування обставин і причин смерті наших Героїв

Нещодавно, 28 липня в місті Оленівка на території колишньої виправної колонії №120, що розташовано на тимчасово окупованих територіях Донецької області, яка зараз використовується як місце утримання українських військовополонених, відбувся потужний вибух. Внаслідок вибуху зруйнувалось приміщення, де знаходились полонені українці. За повідомленням російських джерел, близько 40 українців вбито, кількість поранених – уточнюється. I-VIN.INFO зібрав усі відомі факти про цей воєнний злочин рф.

Як повідомляється у дописі на офіційному Telegram-каналі ГУР МО України, що вибухи були на території промзони в новозбудованому приміщенні. Його спеціально обладнали для утримання полонених, яких вивели з «Азовсталі». Обладнання будівлі закінчилось 2 дні тому. Потім в неї перевели частину утримуваних українських Захисників.

«Наголошуємо, що вибухи в Оленівці, що призвели до загибелі українських Захисників – свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта. За наявною інформацією він здійснений руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаного ПВК – Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони РФ», - йдеться у дописі.

Такими діями російські окупанти прагнули приховати факти тотального розкрадання коштів, які виділили на утримання українських військовополонених. Відомо, що 1 серпня на «об’єкт» мала прибути комісія з москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених. Також вони прагнули збільшити соціальну напругу в Україні. Зважаючи на великий суспільний інтерес до долі Героїв «Азовсталі», на думку авторів сценарію здійсненого теракту, смерть Захисників має призвести до зростання соціальної напруги в Україні.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов закликав всі міжнародні інституції висловити жорстку позицію щодо подій в Оленівці, аби подібне не повторилось в майбутньому. Міжнародний рух Червоного хреста і Червоного Півмісяця має дати належну оцінку подіям та докласти зусиль для з’ясування реальних обставин та причин вбивства українських Захисників.

«Україна вимагає негайного допуску представників України на місце подій для вивчення ситуації та контролю умов утримання полонених українських оборонців. Також наголошую на необхідності проведення детального моніторингу умов утримання українських полонених та гарантування збереження їхнього життя та здоров’я»,- заявив Кирило Буданов.

А Служба безпеки України опублікувала спільну заяву, щодо масового вбивства українських військовополонених. Російські представники зазначають, що працівники колонії, бойовик «ДНР» чи російський військовий, що здійснювали охорону приміщення, внаслідок вибуху не постраждав. До того ж росія звинуватила Україну в обстрілі виправної колонії з використанням американської зброї та вбивстві українських військових.

СБУ заявляє, цей вибух є терористичним актом рф, військовою провокацією та класичною false flag operation. Їхня мета – приховування воєнних злочинів, дискредитація Збройних Сил України, зрив постачання західної зброї та підвищення соціальної напруги в українському суспільстві. Також ЗСУ завдають ударів винятково по російським військовим об‘єктам: складам з паливом, озброєнням та боєприпасами, командним пунктам, обʼєктам військової інфраструктури. Українська армія має достатньо засобів для ідентифікації цілей, включно з системами космічної розвідки, тому не здійснювала ракетних та артилерійських обстрілів смт. Оленівка.

«16 травня, за посередництва ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, розпочався процес евакуації захисників Маріуполя з території заводу «Азовсталь», що тривалий час був оточений та знаходився під ударами російських військ. Формат евакуації передбачав встановлення режиму тиші та здачу українських військових в полон з подальшим обміном під гарантії ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Даний формат був обраний та затверджений захисниками Маріуполя, що брали участь в перемовинах. 29 червня відбувся перший із запланованих обмінів військовополонених, в результаті якого в Україну повернулися 144 захисника. Серед них — 95 оборонців «Азовсталі», - йдеться у заяві СБУ.

Таким чином російська сторона ще порушила зобов’язання перед міжнародними організаціями щодо збереження життя та здоров‘я українських захисників. Також є докази, що масове вбивство було сплановане: умисне переведення бійців в нове приміщення незадовго до вибуху, аналіз характеру ушкоджень та руху вибухової хвилі, перехоплення телефонних розмов бойовиків, відсутність обстрілів у вказаному місці та інші. Як зазначає СБУ, що все це не залишає сумніву: вибух в Оленівці був російським терористичним актом та грубим порушенням міжнародних домовленостей.

Тому СБУ вимагає від Організації Об'єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров'я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений Російською Федерацією. Також негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію колонії в смт. Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії.

На цей воєнний злочин також відреагував Головнокомандувач ЗСУ.

«Росія - держава-терорист. Звірства росіян, що вони їх вчиняють з нашими військовополоненими, викликають лють. Ми помстимося за кожного загиблого чи скаліченого побратима. На відміну від російських воєнних злочинців, ми дотримуємося норм міжнародного гуманітарного права. Водночас, зробимо все можливе і неможливе, щоб покарати винних у злочинах проти наших побратимів, посестер і мирних громадян. Ці злочини не мають строків давності. Знайте, вороги, вам не буде місця на Землі», - йдеться в дописі.

Український журналіст Андрій Цаплієнко об 11:30 має виступати на міжнародній конференції #talkjournalism2022. Буде говорити про жертви в Оленівці. Долучитися до трансляції можна тут https://www.talkjournalism.in/speakers-2/.

Нагадаємо, «Наш заклад тепер яксимвол стійкості»: замість вікон у вінницькому Celentano стоять листи ДСП.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: взято з допису ГУР МО України

Читайте також