menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Село на Вінниччині може залишитись без водопостачання (ФОТО)

11.04.2023 18:10

ТОВ «ЖЕК «Агрономічне» заборгував КП «Вінницяоблводоканал» більше 12 мільйонів гривень

Село Агрономічне знаходиться зовсім недалеко від Вінниці, але вже багато років мешканці села страждають від проблем із водопостачанням. В різні періоди називались різні причини цих проблем, але нещодавно питання повного відключення села від водопостачання постало дуже серйозно. Великі борги, конфлікти між місцевим ЖЕКом та «Вінницяоблводоканалом», неефективна робота з боржниками – все це стало причинами, через які мешканцям Агрономічного почали вводити погодинні обмеження водопостачання, повідомляє I-VIN.INFO.

«Я живу в Агрономічному вже п’ятий рік. Коли ми купляли тут квартиру, нас ніхто не попереджав про проблеми із водою. Протягом усіх п’яти років періодично води взагалі не бувало, привозили великі цистерни і люди набирали собі воду там. Зараз почали відключати воду з 09:00 до 11:00, наскільки я розумію для того, щоб люди почали платити за воду, адже назбиралися великі борги. Я зацікавлена в тому, щоб у мене було і світло, і вода, тому я справно плачу кожен місяць, а є недобросовісні користувачі, які не платять по тарифах і через них страждають усі. Я думаю, що саме з такими людьми треба працювати – відключати саме їм воду. Через два-три дні після цього вони заплатять, адже важко жити без води, особливо в квартирі», - розповідає мешканка Агрономічного Марина.

Детальніше про ситуацію із водопостачанням, яка виникла у селі Агрономічне, розповіла голова ОСББ будинку по вулиці Мічуріна 12 Тетяна Лисун:

«Третього квітня в усьому Агрономічному вимкнули воду. Люди почали дзвонити в ЖЕК – з’ясовувати, в чому причина. Виявилось, що наш ЖЕК має великий борг перед «Вінницяоблводоканалом». Включили воду в той же день ввечері, але вже п’ятого числа оголосили, що воду будуть виключати щоденно з 09:00 по 11:00. І якщо ЖЕК не почне виплачувати борг, то ці години будуть збільшуватися. Більшість людей в селі платять за воду, я не розумію, чому ЖЕК не проводить якісь бесіди з боржниками, адже через це без води сидить усе Агрономічне. Так само є люди, які незаконно підключилися до водопостачання та не платять гроші. Не видно, щоб таких людей шукали та вирішували це питання. ЖЕК має якось рухатись, якщо у них є якісь проблеми з «водоканалом», вони мають вирішуватись так, щоб від цього не страждали звичайні люди», - зазначає пані Тетяна.

Водопостачання для усього села Аграномічне забезпечує приватне підприємство ТОВ «ЖЕК «Агрономічне», яке фактично купує воду у комунального підприємства «Вінницяоблводоканал» та продає її жителям Агрономічного.

Протягом останніх двох тижнів в Агрономічному відбувалися обмеження водопостачання. Причиною цього стали борги ТОВ «ЖЕК «Агрономічне» перед КП «Вінницяоблводоканал», які накопичувалися протягом останніх років. Саме тому вчора, 10 квітня, у сільській раді Агрономічного пройшла робоча зустріч за участі представників цих двох організацій та голів правлінь ОСББ найбільших багатоквартирних будинків села.

«ТОВ «ЖЕК «Агрономічне», по суті, є приватним підприємством, тому будь-які дотації з сільського або обласного бюджету неможливі, адже це суперечить законам. Місцеве самоврядування, на жаль, не може вирішити цю проблему. ЖЕК має великий борг перед «водоканалом» і тому останній може просто перестати надавати ЖЕКу воду, а значить фактично залишити без неї усіх мешканців Агрономічного. Ми проводимо цю зустріч для того, щоб дійти консенсусу та не допустити великої соціальної напруги, яка може виникнути внаслідок відключення води у селі», - розпочав нараду депутат Вінницької облради Олександр Масленніков.

Борг, який був заморожений в результаті мирових угод між організаціями, складає 12 мільйонів, а поточний борг, через який і запровадили обмеження, сягнув 1,3 мільйони гривень. Саме скорочення поточного боргу і є питанням, яке має бути вирішено задля вирішення проблеми, яка склалася.

«У 2018 році «ЖЕК «Агрономічне» робив запити на те, щоб збільшити тарифи за водопостачання, в чому нам постійно відмовляли. Через це склалася ситуація, коли з 2018 до 2020 року «Вінницяоблводоканал» продавав нам воду дорожче, ніж ми її продавали споживачам в Агрономічному. Ззвідси і пішла смуга заборгованості, яка з кожним роком лише зростала», - пояснює представник ТОВ «ЖЕК «Агрономічне» Юрій Браславський.

Вже у 2021 році для ЖЕКу затвердили тариф оптового споживача і наклали судове зобов’язання виплачувати борг, який накопичився за минулі роки. За словами керівництва «ЖЕК «Агрономічне», цей борг справно виплачується організацією щомісячно, але обігових коштів не вистачає на поточні розрахунки із «водоканалом».

Також керівництво ЖЕКу акцентувало увагу на низькій мотивації споживачів до сплати тарифів за водопостачання через погане його забезпечення, зумовлене низьким тиском в системі водопроводу. Зі сторони водоканалу відповіли, що вони забезпечують водопостачання під тиском згідно усіх технічних вимог.

«Ми готові до співпраці, але ми не можемо накопичувати борги. Наше підприємство сьогодні працює за тарифами 2022 року, які також є збитковими. Нам самим треба оплачувати витрати на електроенергію, закупляти реагенти для очистки води та забезпечувати технічні умови для подачі цієї води. Кредитувати приватне підприємство, таке як «ЖЕК «Агрономічне», ми не маємо право. Введення обмежень – це вимушений крок, адже несучи збитки, ми втрачаємо можливість якісного обслуговування інших наших споживачів. Ми готові до компромісів, але ми хочемо почути, яким чином ЖЕК планує виходити з цієї боргової історії», - зазначив начальник КП «Вінницяоблводоканал» Дмитро Кістіон.

Головний інженер ТОВ «ЖЕК «Агрономічне» зазначив, що борг споживачів перед ЖЕКом складає приблизно ту саму суму, яку винне підприємство «водоканалу», тому саме якісне забезпечення технічних умов з боку «Вінницяоблводоканалу» та ефективна робота з боржниками з боку самого ЖЕКу допоможе закрити цю заборгованість.

В результаті перемовин було досягнуто наступних домовленостей, які мають просунути вирішення проблеми:

1. «Вінницяоблводоканал» наступні два тижні не обмежує водопостачання в селі Агрономічне;

2. ТОВ «ЖЕК «Агрономічне» працює зі споживачами та збільшує суми проплат комунальному підприємству.

«За ці два тижні ЖЕК має провести власні розрахунки, збільшити ефективність роботи з боржниками та представити «Вінницяоблводоканалу» динаміку збільшення подальших виплат. Можливо, доведеться зменшити штат або урізати зарплату працівникам ЖЕКу – це може вивільнити зайві 30-40 тисяч в місяць до виплат «водоканалу», що може позитивно вплинути на рішення останніх продовжувати співпрацю», - підсумував сільський голова Агрономічного Сергій Ситарський.

Через два тижні представники обох підприємств разом з громадськістю знову зберуться для обговорення подальших дій та кроків. I-VIN.INFO і надалі стежитиме за розвитком подій та інформуватиме про процес вирішення цієї надзвичайно важливої проблеми.

Читайте також, як повномасштабне вторгнення вплинуло на життя громади Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info та agronomichna-gromada.gov.ua

Читайте також