menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Шлях у Євросоюз»: як у містах Республіки Молдова реагують на євроінтеграцію

15.05.2023 20:55

Євроінтеграція у Молдові: що потрібно знати українцям про це?

Євроінтеграція – це процес впровадження європейських норм у законодавство країни. Проте найбільшу роль у цьому процесі відіграють люди, які усвідомлюють важливість вступу у Євросоюз. Сусідня Молдова теж впроваджує у своє законодавство європейські норми. Але з якими викликами стикаються молдовани? Чи готові співпрацювати з Україною? Про це I-VIN.INFO поспілкувався з примаркою Купчиньського району Республіки Молдови Людмилою Магу.

За словами примарки міста Купчинь Людмили Магу, на прагнення рухатися у Європейський Союз населення реагує по-різному. В її місті живуть різні національності: українці (25%), молдовани (60%), а також люди з інших країн. Через велику кількість національностей сприйняття євроінтеграції досить різне.

«Більшість, звісно, за шлях у Євросоюз. Проте не можу сказати, що всі 100 відсотків. Тому що у людей різний менталітет, бачення. Ми поважаємо думку кожної людини, не можемо по-іншому. Звісно, намагаємось пояснити, що це єдиний шлях, який підходить для нашої країни», – запевняє Людмила Магу.

Наразі її команда працює над різноманітними проєктами у багатьох сферах. Наприклад, у напрямках культури, розвиток інфраструктури тощо. Таким чином, Людмила Магу прагне розвивати і покращувати місто Купчинь.

«Ми намагаємося хапатися за всі можливості, які є. Адже у такий спосіб можна залучити кошти у місцевий бюджет. Адже ці кошти йдуть на ремонт дитячих садочків, шкіл, парків. Звертаємо увагу на всі проєкти, прагнемо направити кошти на покращення міста, аби було добре людям», – каже примарка міста.

На її думку, для усвідомлення важливості євроінтеграції потрібен час. Адже менталітет людей та влади неможливо змінити за добу, тиждень чи рік. Людмила Магу вважає, що люди мають бачити можливості, які дає Євросоюз.

«Потрібно організовувати поїздки до Європи. Є люди, які ніколи не були за межами Молдови. Вони живуть в одному місті і думають, що так краще. Є люди, яке пам’ятають СРСР і переконані, що тоді було добре. Вони були в ті часи молодими. А молодій людині добре і в шалаші жити. Вона пам’ятає, що ковбаса коштувала півтори карбованці. Думає, якщо зараз повернути радянський союз, то буде так само. Історія повторюється. Проте так само жити, як колись давно у минулому, неможливо», – зауважує пані Людмила.

Також додає, що зараз багато політичних процесів залежить від молоді. Проте основна проблема Республіки Молдови в тому, що чимало молодих людей виїжджає закордон і не повертається. З тим бюджетом, який надається місцевій владі, примари міст намагаються робити все можливе для людей.

За словами Людмили Магу, не менш важливою темою є партнерство та дружба з іншими країнами. В тому числі, з Україною та Румунією.

«Треба жити добре з сусідами. Це знаю від своєї рідні. Вважаю, Республіці Молдові потрібно дружити з Україною, адже маємо багато чого схожого. Наприклад, кухня, традиційний одяг, а головне – бачення розвитку країни. Тому я дуже люблю Україну», - каже Людмила Магу.

Молдовське місто Купчинь має місто побратима з Вінниччини – Хмільник. За словами примарки міста Купчинь, місцева влада Хмільника запрошувала їх до себе на День міста. А також вінничани приїздили на День міста у Купчинь.

«Через пандемію та війну ще не вдалось почати реалізовувати проєкти. Але точно вірю, що скоро будемо працювати над спільними ініціативами, які будемо втілювати в наших містах», - запевняє Людмила Магу.

Нагадаємо, які зміни мають відбутись у Республіці Молдова, щоб стати на крок ближче до ЄС.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також