menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Синергія» об’єднала переселенців з мешканцями громади (ФОТО)

Переселенка із Харківщини навчає шити усіх охочих у Знам’янці

Навчатися швейній справі, опанувати в’язальні та швейні машинки, вміти користуватися оверлоком можуть переселенці та мешканці громади у Знам’янці Кіровоградської області. Саме тут відкрили енергоефективний швейний цех. Завдяки сонячним панелям та станції, де накопичується енергія, цех забезпечують електроенергією. Про це І-VIN.INFO розповів керівник громадської організації «Повернення до життя» Олександр Остапов.

«Ми лише три місяці як відкрились, - каже він. – Але вже понад 80 людей пройшли навчання, 15 людей навіть влаштувались на роботу, а загалом заповнили анкети на навчання 184 людини. Приходять до нас навіть такі, які до цього голки з ниткою в руках не тримали. І потім дивуються, як це у них виходить так гарно шити».

Навчаються усі охочі тут безкоштовно. Викладає швейну справу Галина Калашник, яку війна змусила переїхати з Харківської області.

«Я із Старого Салтова. Пережили окупацію, багато було всього, довго розповідати, - зітхає жінка. – Коли нас, нарешті, звільнили, то почалися постійні ворожі обстріли. Спочатку сюди переїхала моя донька до своєї подруги, а потім і я приїхала».

Галина Миколаївна протягом 3,5 місяців у Знам’янці займалась волонтерством. Згодом почула, що Олександр Іванович шукав викладача на швейні курси. А у неї диплом майстрині. Таким чином й опинилась тут.

«Приходять абсолютно різні люди, різноманітних професій та уподобань. І місцеві, і внутрішньо переміщені особи. Одні навчаються, щоб піти працювати, зараз є потреба у швачках. А інші для себе навчаються, приходять на курси ввечері, після роботи. Кажуть хочуть навчитись шити, щоб вміти виготовляти прості швейні вироби для наших бійців на фронті. Після навчання всі отримують сертифікати та залишають свій відгук в нашому журналі», - додає Олександр Остапов.

Заступниця міського голови Знам’янської міської ради Ліана Пересадченко зауважує, що наразі у громаді розробляють модель соціального підприємництва. І найкраща форма для цього – об’єднання ФОПів:

«На жаль, в податковому законодавстві не закріплено такої норми – соціальне підприємництво. Тому існує інший законний спосіб – кооперація. І це буде не обов’язково якійсь заклад, приміщення. Адже комусь зручно вдома виробляти певну продукцію. Крім того, міськрада зараз розглядає питання щодо замовлень швейної продукції. Нам і для медичної галузі потрібні деякі вироби. Також хочемо зробити брендовані футболки, світшоти Знам’янської громади».

Обладнали майстерню завдяки грантовій підтримці.

«Загалом залучили 45 тисяч доларів. Зі швейного обладнання закупили 7 промислових, одну вишивальна, 3 навчальних машинки, - показує Олександр Іванович. – Також за грантові кошти придбали сонячні панелі і станцію. Вона живиться від сонячних панелей і накопичує енергію, потім віддає. Звісно, коли хмарна погода, панелі не працюють, тоді ми вмикаємо генератори, їх також нам допомогли закупити».

Поряд з навчальною кімнатою розташований навчально-виробничий майданчик «Синергія». Тут шиють шапки під каски, робочі рукавиці, термобілизну та фліски для військових. Все працює в рамках спільного проєкту обласного благодійного фонду «Повернення до життя», Знам’янської міської ради, «Chemonics International Inc.», Zagoriy Foundation та МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Матеріал підготовлений в рамках престуру від Харківського пресклубу.

Читайте також: вінничанка організувала пункт з плетіння сіток.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Тетяна Щербатюк

Читайте також