menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Система відеоспостереження, арт-простір, освітлення вулиць: громади Вінниччини підводять підсумки

01.01.2022 16:30

Досягненнями за 2021 рік діляться у трьох територіальних громадах Вінниччини

Щоб ефективно працювати у 2022 році, громади Вінницької області підводять підсумки року 2021-го. I-VIN.INFO відправив запити на отримання інформації та дізнався про здобутки територіальних громад впродовж цього року і готовий поділитися з нашими читачами.

Досягнення та відкриття за 2021 рік  Гайсинської територіальної громади.

Однією зі знаковою подією для громади було прийняття Стратегії розвитку Гайсинської територіальної громади на 15 сесії міської ради від 18 червня 2021 року. Все тому, що цей документ може стати рушійною силою залучення інвестицій та нових проектів. Також тут налаштували роботу Гайсинської міської ради. Навіть на 17 сесії затвердили рішення про нові податки і збори на території громади та опрацювали і прийняли багато регуляторних актів.

Цікаво, вперше за історію незалежності України в Гайсинській міській раді депутати 8 скликання створили депутатську групу у складі 21 особи «Час діяти». Вони об’єднали всі думки та напрацювали дієві механізми розвитку в одному напрямку. Окрім цього, під час карантину не було заборгованості по виплаті заробітної плати працівникам у бюджетній сфері, в якій працює 2530 осіб. Також у громаді забезпечували співфінансування у різних проектах: від транспортування побутових відходів, до ремонтів та реконструкцій дитячих садочків. Наразі у ЦНАП Гайсинської громади надається 56 адміністративних послуг. Йде хід підготовки до надання сервісів видачі внутрішніх та закордонних паспортів, а поки чекають на старт.

Окрім цього, у територіальній громаді попрацювали над проблемами у школах і садочках. Реконструювали систему опалення в дитячому садку №2 «Дзвіночок» та провели капітальний ремонт їдальні в школі №1 міста Гайсин. Потужно працює шкільна освіта і майже у всіх населених пунктах є навчальні заклади. Проте після об’єднання громад, виникла проблема ефективної оптимізації.

В цьому році провели обговорення про ліквідацію школи у селі Рахнівка імені Василя Стуса. Через зміни законодавства громада змушена витрачати понад 2,5 мільйонів гривень на утримання цієї школи з міського бюджету. Все тому, що на 13 учнів освітня субвенція уже не надається і не покриває видатки за навчання дітей. Наступного року громада шукатиме вихід, аби зберегти історичну спадщину Василя Стуса, а також забезпечити діток освітою.

Також у громаді запрацював Інклюзивно-ресурсний центр для дітей з особливими освітніми потребами. Навіть працюватиме інклюзивна група на базі ЗДО №1 «Пролісок» у Гайсині. Ще в садочку ввели посаду асистента- вихователя, який допомагатиме діткам з труднощами під час занять.

Цього року підтримували й медичну сферу. Організували 5 пунктів вакцинації, в яких вакцинувалися 25 тисяч осіб. З міського бюджету виділили кошти на закупівлю обладнання: 3 електрокардіографи (168,0 тис. грн.), аналізатор сечовий (45,5 тис. грн.), та аналізатор автоматичний гематологічний (189,5 тис. грн.). Навіть на 22 сесії створили відділ охорони здоров’я, який запрацює з наступного року.

У Гайсинській територіальній громаді гарним взірцем є Центр надання соціальних послуг. Зараз він обслуговує населення об’єднаної міської територіальної громади, а також Краснопільської і Кунянської громад. Цього року ще створили Службу у справах дітей.

Як не дивно, але Гайсинська громада лідер по забезпеченню земельними ділянками учасників бойових дій. За цей рік військовим з АТО/ООС надали – 75 ділянок для власних будинків (орієнтовно 7,5 га) на території Гайсина та 104 ділянки для селянського господарства (орієнтовно площею 114,0 га) у Гайсинській об’єднаній територіальній громаді. Також покращили житлові умови двом військовослужбовцям, які ще отримали ордери для вселення у службові житлові приміщення.

Окрім цього, за результатам конкурсу EGAP Гайсинська громада увійшла в сім кращих громад з 67 у Вінницькій області по підготовці до реалізації проєктів з цифрового розвитку. Ще вдалось виграти конкурс «Комфортні громади», з ідеєю «Освітлення вулиць – крок до європейської громади» та розробити освітлення багатьох вулиць. Активною діяльністю зайнявся Семиріцький старостинський округ, який взяв участь у Всеукраїнському конкурсі «Час діяти, Україно» і став переможцем. Вдалось залучили 68 000 гривень у громаду для закупівлі інвентарю.

За цей рік активно розвивалась і культурна сфера життя у Гайсинській громаді. Відкрили плеяду культурно-мистецьких заходів «Ти у мене єдина!» до 30-річчя Незалежності України, провели «5 Всеукраїнський фестиваль-конкурс фольклорних колективів на приз Гната Танцюри». Також народний аматорський хоровий колектив імені Михайла Горошка Гайсинського комунального закладу «Міський будинок культури» був учасником культурно-мистецької акції «Щедрик – мелодія Вінниччини» в місті Тульчин. Тоді встановлювали новий український рекорд.

Досягнення за 2021 рік у Могилів-Подільській територіальній громаді.

Порівняно з Гайсинською територіальною громадою, у Могилів-Подільській за 2021 рік трохи менше відкриттів. Стартував проєкт, ідея якого існувала багато років – арт-простір «Народний музей «Українська витинанка». Його облаштували в пам’ятці архітектури місцевого значення Будинку Поштмейстера. Тут зібрали витинанки з 11 країн. Близько 1500 одиниць фонду музею представленні на виставці. Планують ще розробити арт-локацію і задіяти простір для естетичних потреб відвідувачів.

Також цього року проводились роботи з благоустрою міста. Це і ремонт тротуарів на вулиці Василя Стуса площею 22 м2. На це витратили суму з міського бюджету – 27,8 тисяч гривень. Також провели ремонт тротуарного покриття на проспекті Незалежності у Могилів-Подільському. Залучили 27,8 тисяч гривень з міського бюджету, а площа ремонту була 35 м2.

Досягнення за 2021 рік у Мурованокурилецькій територіальній громаді.

 У цій громаді впродовж року проводились заходи, присвячених 30-й річниці Незалежності України «Ти у мене єдина» та ІІІ-й обласний фестиваль «Вклонімось матері» у селі Долиняни. Окрім цього, працювали і над благоустроєм. Залучались кошти на заходи з благоустрою на території громади (120 тис. грн.), облаштували дитячий майданчик та провели інші роботи з благоустрою в селі Дружба (240 тис.грн (ФГ «Велес-Віта»)), забезпечили благоустрій парку та території селі Попелюхи – (1100,0 тис. грн.(ФГ «Велес-Віта»)), і благоустрій парку та території села Морозівка (700 тис. грн (ПП «Бонас»))та інше.

Працювали і над інфраструктурою громади та реалізували цілий ряд «твердих» проєктів по придбанню техніки. Наприклад, придбали новий сміттєвоз з боковим навантаженням, який коштує - 1497,3 тисяч гривень(1105 тис. грн. – кошти обласного екологічного фонду, 392,3 тис.грн. – кошти селищного бюджету).

В рамках конкурсу Вінницької обласної Ради «Комфортні громади» реалізували проєкт «Впровадження оптично-волоконних систем електронного зв’язку в складнорельєфних селах Мурованокуриловецької громади – основна умова створення цілісної системи безпеки і контрольованості адміністративної території». Завдяки ньому розробили у громаді оптично-волоконну мережу стійкого цифрового зв’язку в селах Снітків, Рясне - вартістю 555 тисяч гривень. Проклали 15 кілометрів оптико-волоконної мережі та під’єднали  89 споживачів, в тому числі 5 юридичних осіб.

Окрім цього, облаштували у громаді систему цілодобового відеоспостереження в смт Муровані Курилівці на всіх в’їздах (виїздах) з селища та у велелюдних місцях та місцях транспортного трафіку. Її вартість – 548,08 тисяч гривень. Усі камери мають інфрачервоний режим розпізнавання в нічний час та відстежують автомобільний трафік в умовах реального часу. 

Нагадаємо, як провели цей рік громади Вінниччини та чого вони досягли.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Фото: з вільних джерел 

Читайте також