menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Сьогодні новий етап розвитку та комунікації для України»: вінничани співпрацюватимуть з представниками Молдови та Великої Британії

16.07.2023 11:30

Планується реалізація проєктів в сферах освіти, спорту, економіки та культури

Молдовські і вінницькі громадські організації будуть активно співпрацювати. У Вінниці їхні представники обговорювали реалізацію спільних проєктів, спрямованих на розвиток освіти, спорту, культури, аграрної сфери тощо. Це дасть змогу розширити можливості для України у Великій Британії та Молдові, повідомляє I-VIN.INFO.

Історію початку роботи міжнародної громадської організації «НОРЕ4» розповів її засновник та головний виконавчий директор групи Кріс Ломас, який приїхав сьогодні до Вінниці. Пригадує, що в Молдову з Великої Британії він переїхав разом із дружиною ще у 2021 році. Вона ще раніше перебувала якийсь час у Молдові, викладаючи іспанську. І приблизно п’ять років тому висловила бажання переїхати туди остаточно. В неї був готовий план дій:

«Ми приїхали в Молдову створити «НОРЕ4». Після переїзду я зустрів надзвичайну людину, яку призначив своєю правою рукою – Івана Іванцева. У нас невелика команда, але дуже ефективна. 24 лютого 2022 року змінило не тільки життя українців, а й наше. Тоді ми з дружиною сіли в авто і поїхали у один з найбільших на той час Центр біженців. Почали активно комунікувати і вести роботу на порталі LinkedIn. Саме там наша організація зібрала найбільше ресурсу. Це 900 мільйонів користувачів і майже 100 мільйонів бізнесів. Кожне пенні зібране завдяки щедрим користувачам цієї програми».

Кріс Ломас зауважує, що через такий механізм роботи можна долучити бізнес. Це допомагає вести прозору діяльність. Так, лише у Великій Британії є кілька організацій, котрі надсилають їм ресурси:

«Ми не просто благодійна організація. В США та Великій Британії слово «благодійність» брудне. Спочатку організаціївитрачають близько 80% на власні потреби».

Так, організація «НОРЕ4» підтримує тисячібіженців. Її засновник, а також керуючий директор Іван Іванцев їздили й на фронт для допомоги ЗСУ.

Однією з тих, хто в перший день повномасштабного вторгнення вимушено стала біженкою з України, стала теперішня операційна директорка «НОРЕ4» Олена Присяжнюк. Вона пригадує, що приїхала у Молдову з двома дітьми та мінімальною кількістю речей:

«У мене тепер дві домівки – Молдова і України. Дві країни, за яких в мене болить душа. Пам’ятаю, як по приїзду мала лише одну знайому людину, яку знала 10 хвилин. Це було велике випробування для мене. І Молдова дала мені можливість зробити для України багато, працюючи на цій та попередній роботі. Я думаю, що будучи в Україні, не могла б зробити стільки, як за кордоном. З першого дня поставила собі за мету вижити. І завдяки докладеним зусиллям мені вдалось вижити. А наша організація допомогла ще 23 тисячам людям з України. Тому почуваю себе потрібною в Молдові насамперед для українців, які там знаходяться. Найбільше вірю в людську силу та милосердя, а не гроші».

Вона додає, що перша організація, з якою почали співпрацю, був Єврорегіон «Дністер». Тому надалі теж планується міжнародна співпраця між трьома країнами – Україна, Молдова та Велика Британія. Це, зокрема, втілення довгострокових проєктів у пріоритетних напрямках – спорт й освіта.

Очільниця ВОГО «МедіаЦентр» Світлана Пустовіт підкреслює, що завдяки співпраці можна реалізувати освітні, медійні, культурні проєкти. І наголосила на значимій ролі відеопроєктів з освітньою складовою. Водночас у співпраці з Єврорегіоном «Дністер» можна реалізувати соціально-культурні та спортивні проєкти.

«Кожен проєкт залежить від команди. Я впевнена, що вони всі будуть виграшні. Ми вже маємо досвід реалізації міжнародних проєктів в Румунії, Молдові, Польщі тощо. Маємо партнерів в Сполучених Штатах Америки і в рамках програми Erasmus+ – у Великій Британії. Можна охопити багато сфер, особливо із залученням дітей, тому що в нас функціонують футбольна й волейбольна школи».

Про реалізацію спортивного проєкту розповів Іван Іванцев. Вони отримали інвестиції у вигляді 5 мільйонів фунтів стерлінгів завдяки партнерам через платформу LinkedIn на брендовий одяг New Balance. Таким чином, з’явилась можливість оснащувати спортивні клуби відповідним одягом та взуттям. Попереду ще зустріч із представниками Федерації футболу в Молдові (з якою вже підписано Меморандум) та з Академією ЮФА. Крім цього, цієї суботи на змаганнях в одному з регіонів вони спонсорують волейбольну команду:

«Спорт є послом миру. Він розвиває в людях здоровий дух, допомагає їм формуватись як особистостям. Люди натомість залишаються в своєму регіоні і розвивають його самостійно. Це наше майбутнє покоління і аспект інвестиції в нього».

Відтак, на території Молдови діє Академія молодих спортсменів. Їх відправляють на міжнародні матчі. Один з останніх проводили в Болгарії, також були в Ізмаїлі, Україна.

Та це не єдина сфера роботи. В економічній сфері теж запустили у дію спільно з однією з великих дистриб’юторських компаній у Великій Британії новий проєкт. Ідея полягає в поєднанні українського і молдавського бізнесу. Відомо, що у Кишиневі орендували склад – митний хаб, де розміщуватимуть український комерційний продукт. Тобто все, що можна поставити на прилавки і має ліцензію на експорт. Наразі ведуться перемовини з економічними агентами і триває реєстрація митного складу.

За словами Івана Іванцева, це проєкт для підтримки українських виробників, які зможуть розміщувати виготовлену продукцію в магазинах Великої Британії та Європи. Ближче до кінця цього літа приїде керівництво, щоб підійти до фінального етапу – запуску проєкту.

Важливість підтримки «економічного фронту» України на цій зустрічі підкреслив голова ГО «Ми – Вінничани» Валерій Коровій. Все тому, що багато українських компаній, для прикладу, після брекситу («Brexit» – вихід Великої Британії з ЄС) почали виходити на ринок Англії.

Він навів приклад найбільшого постачальника курятини на ринок Англії – компанії «МХП». Обсяг виробництва м’яса лише у Вінницькій області становить 400 тонн. Зокрема, фермерами тут виробляється близько 40% яблук. Це складає конкуренцію польським фермерам. Також в Україні розпочали масово вирощувати лохину.

«З Великою Британією у нас склались чудові взаємостосунки. Вони багато допомагали і продовжують підтримувати українців. Всі розуміють, що у нас не буде так, як раніше. Це стосується соціальної, економічної та міграційної сфер. На жаль, згідно з опитуваннями, близько 40% людей не хочуть повертатись додому з-за кордону. Ми матимемо серйозну проблему з робочою силою для відновлення інфраструктури України. В Україні відбулося переміщення з Лівобережжя на Правобережжя. Там створюються одні проблеми, а в нас – інші. Ми щиро вдячні Молдові, що теж підставили плече допомоги. Як сказала Президентка Молдови Майя Санду, Україна захищає на сьогоднішній день і їх», – каже Валерій Коровій.

Про перспективність співпраці України та Молдови наголосив голова організації Єврорегіон «Дністер» Сергій Татусяк:

«Сьогодні новий етап розвитку та комунікації для України. Нам потрібно готувати серйозні програми. Після перемоги будуть надходити великі кошти для реалізації амбітних проєктів. Ми налаштовані на плідну співпрацю».

Загалом на зустрічі були представники й інших організацій, які теж висловлювали свою щиру підтримку майбутньому співробітництву. Це засновник ГО «Світла-Україна» Віталій Горбаневич, заступниця голови «СМОВ» Лілія Шульгіна, представниця сфери освіти Ярослава Пилипенко, заступник директора ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» Віталій Мережко та представники ВТО ВФСТ «Колос» Вадим Мохник, Світлана Коновалова та Валерій Швець.

Меморандум про співпрацю з молдавською «НОРЕ4» підписали дві вінницькі організації: Вінницька обласна ГО «Медіа-Центр» та Єврорегіон «Дністер».

«Ми приємно вражені цією зустріччю. Сподіваюсь, що в результаті зустрічі нам вдасться поєднати зусилля і представити «НОРЕ4» в Україні, – наголосив Кріс Ломас. – Ми працюємо безупинно, щоб підтримувати ваших надзвичайних людей. Слава Україні!»

Нагадаємо,вінницький «Колос» активно співпрацює з громадами області та благодійниками.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Валентин Вінницький




Читайте також