menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Спорт рятує ментальне здоров'я»: голова громади на Вінниччині про спортивний розвиток під час війни (ФОТО)

05.03.2024 12:00

Унікальні практики розвитку спорту на прикладі Городківської громади

Вже два роки українці живуть в умовах повномасштабної війни. В ці складні часи важливо знаходити сили рухатись вперед та працювати на нашу перемогу. Щоб мати ресурсний стан та зберегти своє ментальне здоров’я, краще усього підходять фізичні активності та заняття спортом. Це допомагає переключити увагу від важких новин та отримати позитивні емоції. Саме такої філософії притримуються у Городківській громаді Тульчинського району Вінницької області, де спортивні традиції започаткувались ще в 1960-х роках минулого століття та не зупинили свій розвиток навіть після початку повномасштабної війни, розповідає I-VIN.INFO.

Волейбольна сільська рада

У Городківській громаді існує доволі рідкісна практика – працівниці місцевої сільської ради зібрали власну волейбольну команду та регулярно тренуються, розвиваючи власну спортивну майстерність. Увесь апарат сільської ради задіяний до гри у волейбол. Є чотири окремі команди: чоловіча та три жіночі. Тренування проходять кожної середи та п'ятниці після робочого дня.

«Усі дуже стараються знайти час на тренування після роботи. Звісно, в селі у кожного є господарство, ввечері завжди багато роботи вдома. Іноді у когось може не вийти прийти в якійсь день. Але він або вона обов'язково прийде на наступне тренування», - каже голова Городківської громади Олена Резнік.

Команди з волейболу утворились різновікові, працівники сільради вважають це позитивним моментом. На їхній погляд, це сприяє зміцненню дружніх відносин на роботі та за межами робочих кабінетів.

«Стараємося подати приклад молоді, адже їм самим цікаво долучитися до спорту, коли вони дивляться на старших. Мені, наприклад, вже під шістдесят, але я тренуюся на рівні з усіма іншими», - розповідає працівниця Городківської сільської ради Олена Лемич.

Зауважує також, що багато учасників команд є немісцевими, приїжджають з інших сіл до Городківки. Відтак, колеги завжди раді допомогти та підвезти один одного, якщо хтось не встигає. Мовляв, бувало таке, що комусь треба було затриматись на роботі та пропустити тренування, а їх вже після тренування забирали колеги та підвозили додому. Тобто, атмосфера в нашому колективі дуже дружня, наголошує пані Олена.

«У нас через одного є близькі та родичі, які зараз воюють. Є, на жаль, і загиблі. На роботі від цього не дуже вдається відволіктись, а коли граєш у волейбол – фокусуєшся лише на цьому. Коли виникла ідея сформувати команди та почати ходити на тренування то, на моє здивування, цю ідею підтримали усі працівники сільської ради», - пояснює Олена Лемич.

До складу громади входять 25 населених пунктів, в яких мешкає понад 14 тисяч людей. Загальна площа Городківської громади – 460 тисяч квадратних кілометрів.

«Для мене та моїх колег тренування – це спосіб розвіятись. Спорт рятує ментальне здоров’я, тож ми не пропускаємо шансів пограти у волейбол у вільний час», - розповідає голова Городківської громади Олена Резнік.

Із початком повномасштабної війни мешканці Городківської громади трохи призупинили спортивний напрямок життєдіяльності. Адже постали більш актуальні на той момент справи, такі як розміщення переселенців та волонтерська діяльність. І їх треба було вирішувати оперативно.

«У нас в громаді є волонтери з католицької церкви та, само собою, волонтерять працівники сільської ради. Наприклад наша колега Валентина Олексійчук і по сьогоднішній день моніторить потреби військових, збирає та відправляє допомогу для них. Вона з перших днів війни є нашим куратором по цьому напрямку. Попри роботу та волонтерську діяльність вона також знаходить час пограти с нами у волейбол», - розповідає Олена Резнік.

Проте, коли перший шок від того, що коїться через російську агресію, минув, мешканці громади одразу згадали про свої захоплення спортом. І він став не тільки звичайним хобі, але й порятунком від шквалу новин про бойові дії та наслідки обстрілів військами рф мирного населення.

«Молодь дуже швидко повернулась до занять спортом після початку вторгнення, а ось наша команда сільської ради лише два місяці тому – з нового року – відновила тренування. У нас в Городківці найкраща ДЮСШ в районі і спортом у нас займаються усі – від підлітків до дорослих. Саме тому я б назвала нашу громаду дуже спортивною», - додає Олена Резнік.

Спортивні традиції Городківської громади

В Тульчинському районі є дев’ять громад, в більшості з них спортивна складова є доволі розвиненою. В Городківці існують давні спортивні традиції, адже раніше тут був відділ дитячо-юнацької спортивної школи (ДЮСШ) Крижопільського району, тож ці традиції розвиваються ще з шістдесятих років минулого сторіччя.

Відтак, на спортивній базі Городківської громади часто проводяться змагання районного рівня. Приміром, у грудні 2023 року тут провели районні змагання з футзалу та волейболу. Наразі Городківська команда з футзалу бере участь у районних змаганнях, а раніше, до повномасштабного вторгення, збірна громади з великого футболу змагалася за першість області.

«Зрозуміло, що зараз команди можуть бути трохи слабші, ніж раніше. Адже хтось переїхав, а хтось пішов воювати. Проте, спорт в Городківській громаді почав розвиватися не день і не два тому, тож це, дійсно, сильна спортивна громада. І її можна назвати спортивним лідером району. Завдяки цьому інші громади відчувають конкуренцію та теж покращують рівень своїх спортивних досягнень», - каже очільник Тульчинської РДА Олександр Гаврилюк.

В Тульчинському районі щорічно проводять чемпіонат району з футболу, в якому бере участь вісім команд з різних громад. В такому самому чемпіонаті району з футзалу змагаються дев’ять команд. Окрім цього, подібні турніри проводяться з волейболу та шахів, а Городківська громада є постійним учасником цих змагань.

«До нас на чемпіонат району навіть з інших районів просяться громади – Ладижинська та Ямпільська, до прикладу. Саме тому ми плануємо зробити ці чемпіонати відкритими», - додає Олександр Гаврилюк.

В області започатковуються проєкти з розвитку спорту

Вінницька обласна військова адміністрація завжди підтримує ініціативи щодо розвитку спорту та рухової активності, зокрема проведення заходів районного, обласного, всеукраїнського рівня не лише у великих містах, адміністративно-територіальних центрах, а й у найвіддаленіших куточках області.

«Активно співпрацювали з громадами щодо розвитку спортивної інфраструктури, покращення та реконструкції вже існуючої, покращення матеріально-технічної бази. Координуємо у написанні місцевих програм з розвитку спорту. Завдяки Проекту Президента України Володимира Зеленського «Активні парки – локації здорової України» в області було побудовано 45 активних парки і цей напрямок розвивається і сьогодні. До того ж ми маємо 13 спортивних координаторів, які отримують заробітню платню з державного бюджету. Це чудово, коли поряд є людина, яка може показати, як правильно виконувати ту чи іншу вправу для бажаного результату», - зазначає перша заступниця голови Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

Нещодавно в області активно стартував проект «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги», який заохочує до участі дітей та молоді усіх навчальних закладів області у спортивних змаганнях з волейболу, баскетболу, футзалу, спортивного орієнтування та черліденгу. Цей проєкт – чудова можливість і мотивація для дітей навіть з маленьких сіл займатися фізичною культурою та спортом. Крім того проєкт спрямований на відновлення ментального здоров’я наших дітей у такі важкі для всієї країни часи.

В громадах культивується 97 видів спорту

Громади взаємодіють між собою завдяки проведенню офіційних змагань територіального, районного, міського, обласного рівнів у себе в громадах.

«Проєкт, про який ми вже згадувати, «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні Ліги» також посилює співпрацю між громадами. Вони спостерігають один за одним у розвиткові тих чи інших видів спорту, переймають досвід, змагаються зі здоровою конкуренцією. Активно серед широких верств населення проводить фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи ГО ВТО ВФСТ «Колос», - наголошує Наталя Заболотна. 

До того ж завдяки субвенції з держбюджету місцевим радам 29 спортивних координаторів отримували кошти за свої послуги.

На жаль, сьогодні стрес і тривожність стали невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Як відомо, рухова активність, заняття спортом дуже позитивно впливають на ментальне здоров’я людини, підвищуючи рівень гормону щастя – серотоніну, позбавляють негативних емоцій, дають відчуття розслабленості та душевної рівноваги. Це питання, як ніколи, стало актуальним завдяки Всеукраїнській програмі ментального здоров’я «Ти як?». Координатори з ментального здоров‘я в громадах заохочують людей до занять спортом, як до одного зі способів подолання стресу, порушення режиму сну та інших проблем.

Усі заклади спортивного спрямування області, а це і ДЮСШ, і спортивні клуби, федерації, обласна організація «Спорт для всіх», Вінницька ШВСМ, за підтримки, у тому числі, обласної військової адміністрації працюють над тим, аби якомога більше дітей залучити до занять спортом, культивуючи в області розвиток 97 видів спорту.

Потужна Городківська ДЮСШ

З огляду на зацікавленість мешканців спортивними активностями, у 2021 році Городківська сільська рада вирішила відкрити в громаді власну дитячо-юнацьку спортивну школу. Раніше в громаді працював відділ Крижопільської ДЮСШ, але після реформи децентралізації райони укрупнились, і громада потрапила з Крижопільського району до Тульчинського.

Спорткомплекс Городківської ДЮСШ включає в себе великий спортивний зал на 600 квадратних метрів, волейбольний та футбольний майданчики.

У 2021 році сільська рада розробила проєкт із капітального ремонту приміщень колишнього відділу районної ДЮСШ. Та вже 2022 року, у зв’язку із широкомасштабним вторгненням росії в Україну, цей проєкт призупинився. Але торік вдалося провести ремонтні роботи.

Зараз у спортшколі працюють секції волейболу, футболу та важкої атлетики. В цих секціях наразі займається 130 дітей.

«Найбільш розвиненою у нас є секція важкої атлетики. Маємо учасників обласних змагань, срібних та бронзових призерів чемпіонату України. Наша вихованка Карина Марулець – кандидатка у майстри спорту та срібна призерка чемпіонату України. Алла Бужейко має перший дорослий розряд, вона також була учасницею чемпіонату України, але до п’єдесталу трішки не дотягнула», - розповідає директор Городківської ДЮСШ Анатолій Ревега.

Спортивні змагання між поколіннями

У Городківському ліцеї №2 щорічно восьмого березня проходять змагання з волейболу між збірними командами вчителів та учнів. В змаганнях беруть участь дві учнівські команди школярів 5-7 та 10-11 класів. До команди педагогів долучаються вчителі біології, англійської мови, математики, вчитель початкових класів, вчитель з інклюзії та вчитель фізичної культури.

Змагання між учнями та вчителями у Городківському ліцеї №2 є традиційними та проходять вже 20 років поспіль. Найближчим часом до цих змагань планують залучити і волейбольну команду Городківської сільської ради.

«У нас багато вчителів грали у сільській команді і разом з нею займали перші місця на обласних змаганнях та призові місця на всеукраїнських. З тих пір ми вирішили на власному прикладі залучати дітей до занять спортом. Радує те, що попри великий досвід вчителів, учні часто переграють їх і перемагають на змаганнях, хоч вчителі їм і не піддаються», - каже вчителька з фізичної культури Городківського ліцею №2 Наталія Дудник.

Усі волейболісти запевняють, що ці турніри – значуща і радісна подія для мешканців громади: і учасників змагань, і вболівальників. Це дуже підтримує психологічний стан у такі важкі часи, мотивує й надалі робити все можливе, щоб допомагати нашим захисникам і захисницям, та дає віру, що Україна обов’язково переможе!

Читайте також, «Громада без голови»: як апарат місцевої влади на Вінниччині працює без свого очільника.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Наталя Дудник, Мирослава Вужейко, i-vin.info

Читайте також