menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Спорт виховує командний дух»: координатори «Активних парків» на Вінниччині

24.01.2022 19:40

Координатори «Активних парків» на Вінниччині висловили власні ідеї щодо перспектив цього проєкту

Як відомо, у 2021 році впроваджено програму Володимира Зеленського «Здорова Україна» та загальнодержавний соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України». Відповідно до цієї ініціативи, у кожній громаді працював координатор, який ознайомлював людей з локацією та організовував різноманітні активності. I-VIN.INFO поцікавився їхніми думками щодо важливості проєкту «Активні парки».

Перед початком роботи на локаціях для усіх координаторів провели тренінги, аби детально ро’яснити етапи проєкту. Наприклад, координатор «Активного парку» у селі Некрасове Якушинецької територіальної громади Микола Закусило зазначає, що двічі відвідував навчальні заходи.

«Вся інформація щодо проєкту була доступна, бо розміщена в мережі Інтернет. І кожен міг з нею ознайомитися. Також можна було зв’язатися із заступницею голови Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» Світланою Коноваловою, яка надавала методичну допомогу та працювала з нами від «Колосу». Будь-яку консультацію можна було у неї отримати», - зазначив пан Микола.

Найбільше у роботі координатора йому сподобалось працювати з людьми, знати, що вони таким чином оздоровлюються та щодня до проєкту долучаються інші. Микола Закусило зазначив: населенню в громаді приємно, що вперше за весь період з ними почали займатись, приділяти увагу. На його думку, координатор повинен робити все на високому рівні, аби зацікавити людей прийти на тренування. У селі Некрасове до «Активного парку» приходило багато молоді.

«Особливо у вихідні дні на локації було чимало народу. Насправді, в нас у селі нічим зайнятися. Це в місті можна знайти розваги. А в селі, коли організовується щось подібне, то всі люди йдуть. Інколи навіть більше ста осіб приходило на локацію чи тренування. Пам’ятаю, такий ажіотаж був на відкритті. Варто ще взяти до уваги, що в нас і кількість населення невелика, тому така зацікавленість людей дуже радує», - із захватом розповів координатор.

Додає, що цей проєкт варто продовжувати, бо у селі заходів дуже мало, а вони потрібні. Тим більш, проєкт закінчився у 2021 році, а після свят люди в громаді знову почали цікавитись роботою на локації і в залах та потребують оздоровлення. Микола Закусило бачить перспективу у продовженні програми «Здорова Україна» та загальнодержавного соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України».

Окрім нього, відверто про своє навчання та враження людей від проєкту розповів координатор «Активного парку» у Калинівській територіальній громаді Геннадій Марчук.

Говорить, у нього був план проведення заходів на 10 тижнів, і на кожному він займався з певної категорією населення: від діток до пенсіонерів. Після проведення тренування чи будь-якої активності, координатори висвітлювали все у соціальних мережах та робили звіт.

«Пощастило, що локація знаходиться біля школи і люди активно долучалися. Бо це взагалі не завжди буває просто. Це ж не як у Києві, де найняли за божевільні кошти тренерів з йоги, табати та іншого й вони увімкнули музику і танцюють бачату. Звісно, люди до них йдуть. А нам у Калинівці як в таких умовах все реалізувати, - емоційно запитує координатор з Калинівської територіальної громади. - Ми проводили тренування, залучали тренерів, робили все за вимогами».

Серед приємного Геннадій згадує, як на День Незалежності України організував флешмоб – 30 разів виконати певну вправу. Діти та дорослі присідали, віджимались і кожен робив, що міг. Малечі ще сподобалось катання на роликах та інші активні розваги.

Геннадію Марчуку близька до душі ідея програми «Здорова Україна» та проєкту «Активні парки». Ще раніше він, як вчитель фізкультури, проводив змагання та активності у школі. А в роботі координатора йому сподобалось залучати до тренування якнайбільше людей. Проте навіть й у цьому приємному для нього аспекті має свої зауваження:

«Наприклад, цього тижня ми проводимо тренування для дітей військових. Ось як показати на фото, що це діти атовців? По суті, я можу взяти будь-яку дитину, сфотографувати як вона займається і написати, що її батьки – військові з АТО/ООС. Але це ж неправильно. І ще є думка, що ідея «Активних парків» хороша, має право на життя, відбувається оздоровлення людей, але на це необхідно більше коштів виділяти, щоб успішно розвиватись у майбутньому», - зауважив Геннадій.

На думку координатора, якщо свідомі люди займалися спортом раніше, то вони продовжать займатися й далі, і неважливо, на яких турніках. На Фейсбук-сторінці «Активного парку» Калинівської територіальної громади постійно висвітлювались заходи та інформація на різну спортивну тематику. Завдяки цьому люди більше дізналися про спорт.

«Люди хвалять цей проєкт, але хочеться, щоб було ще краще. Напевно, щоб в країні щось глобально змінилось, потрібно будувати спортзали, готувати спеціалістів, залучати людей до спорту, виховувати принципи здорового харчування, а не їсти те, що продають в магазинах», - додає координатор.

Своїми думками та враженнями від проєкту «Активні парки» поділилась також координаторка локації у Агрономічній територіальній громаді Жанна Пінчук. Вона розповіла, що під час роботи все було до вподоби, проте в громаді не вистачало інвентарю, як кількості, так і різноманітності.

«В громаді багато дітей та всі хочуть займатися, а комплект один і через це іноді виникають суперечки. Наприклад, в бадмінтоні одна пара ракеток, а охочих в нього пограти більше. Питають, а у вас ще є, ми також хочемо», - розповіла Жанна.

Під час своєї роботи координаторка помітила, що людям потрібен лідер, який розповідатиме, показуватиме та заохочуватиме приходити займатись. Для них потрібен приклад, який показує, що спорт йде на користь. Тільки тоді починають цікавитись «Активним парком». Додає, особливо діти питають про різне: чи ще будуть тренування, коли саме, чи наступного тижня також буде та інше.

«Дітлахам вдома нудно, а ці QR-коди і заняття на свіжому повітрі їм до вподоби. Часто разом граємо в ігри. Завдяки цьому і лідерські якості проявляються. Дитина розуміє, що може керувати, їй надали можливість бути в команді. Діти усвідомлюють, що їхня перемога залежить від спільних зусиль і підтримують одне одного. Це класно, бо зараз телефони і комп’ютери їх цьому не навчать, а спорт надає таку можливість, виховує командний дух», - поділилась думкою координаторка Жанна.

Завдяки цьому на заходах було постійно багато дорослих і дітей. Навіть люди 40 та 50+ бігали, грали в м’яча і виконували вправи. Жанна Пінчук вважає, цей проєкт потрібно продовжувати і тримати на плаву, аби і без фінансування та контролю координаторів вкласти в голову людям активний спосіб життя і привчити їх до постійних тренувань.

Також додала, що в кожній громаді потрібно створити команду з координаторів, яких будуть навчати і надавати можливість комунікувати зі спортсменами. Так буде краще для роботи, особливо, коли в когось не виходить провести тренування, на допомогу прийде інша людина, яка може все організувати. З’являється більше вільного часу для кожного.

«Варто долучати спортсменів, які показували б, як правильно виконувати вправи, аби було безпечно для здоров’я. Хотілося б, щоб було більше плідної співпраці на місцях з професіоналами», - зазначила Жанна.

Координаторка також відмітила, треба знімати ще відео-інструкції з вправ, аби дітям не було нудно дивитися одне й теж. Важливо робити відео з цікавими тренуваннями та без довгих вступів, бо не всім подобається чекати, вони хочуть швидше виконувати вправу.

Загалом усі координатори переконані, що такий корисний проєкт треба продовжувати. Щоб люди в громадах займались активностями та долучались до здорового способу життя.

Нагадаємо, як вплинули «Активні парки» на територіальні громади?

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:взято з груп у Фейсбуці «Активних парків» громад.

Читайте також