menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Спорт – це найчесніше заняття»: вінничанка про спортивні змагання у Вінниці

11.12.2022 13:45

Юні спортсмени змагалися за першість у Вінниці

Вчора пройшла першість з легкої атлетики серед юнаків та дівчат у двох вікових категоріях: 2009-2010 роки народження, 2011 та молодше. Змагання організували на базі Вінницької спеціалізованої спортивної школи олімпійського резерву. Кожна дитина могла себе проявити у різних видах змагань. Проте призові місця отримали найспритніші та найвитриваліші. I-VIN.INFO дізнався про перебіг та результати змагань.

Спочатку для всіх присутніх провели офіційну частину. Лунав Гімн України, а також перед початком змагань усі вшанували пам'ять загиблих військових, які боролися за цілісність територій нашої держави. Серед них - вихованці Вінницької СДЮСШОР: Анатолій Зерук - майстер спорту міжнародного класу, рекордсмен з марафонського бігу, багаторазовий переможець та призер міжнародних змагань, Олександр Сербінов - кандидат у майстри спорту України, багаторазовий переможець та призер чемпіонатів України з бігу на середні дистанції.

Серед гостей були присутні суді сьогоднішніх змагань, тренери та професійні спортсмени. Як зазначив для I-VIN.INFO майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, багаторазовий призер міжнародних змагань з марафонського бігу, чемпіонатів та Кубків держави, а нині, очільник ради голів ПРОФКОМІВ АТ «УКРТРАНСГАЗ» Микола Табак, подібні змагання – це чудова нагода дітям розвивати свої здібності.

«Такі змагання потрібно робити і надалі, тому що психіка дітей та дорослої людини найкраще розслабляється під час занять фізичною культурою та спортом. Ніякий алкоголь, тютюн та інші речі так не розслабляє, як заняття спортом. В такий час фізична активність ще більше важлива. Спорт мене загартував і дав міцну витримку в будь-яких умовах. Навіть киньте мене в пустелю, я виживу там завдяки, тому що раніше активно займався», - зауважує Микола Табак.

На першості з легкої атлетики серед юнаків та дівчат учасники змагалися у таких видах спорту: біг 60 метрів з перешкодами, біг 60 метрів, біг 200 метрів, біг 600 метрів, першість стрибках у висоті, стрибки у довжину в пісок, стрибки з жердиною та метання ядра. Основна мета сьогоднішніх змагань – популяризувати спорт та фізичну активність, виявлення кращих вихованців спортивних шкіл та ще більше заохочення їх до занять з легкої атлетики.

Цього разу за першість змагалися відділення спортивних шкіл «Колоса» з різних куточків Вінниччини. Тому діти з невеличких громад могли проявити себе на такому рівні змагань. Серед бігу на короткій дистанції 60 метрів спостерігав та давав стартовий свисток стратер Володимир Яцко. За його словами, серед всіх учасників у цьому виді змагань проводились попередні забіги. А далі найкращі спортсмени, які здобули високий результат, змагалися між собою. Так і вирішували, хто яке місце здобуде.

«На початку та наприкінці дистанції є судді, які фіксують час. На кожного учасника свій суддя, що спостерігає за ним та встановлює чіткі результати. Потім це все фіксується на паперах і здається у секретаріат. Потім по них визначають, хто і коли прибіг. А далі фіксують в протокол», - розповідає Володимир Яцко.

Вінничанка Ірина прийшла підтримати свою дочку Катю, яка вперше виступала на змаганнях. Як зазначила її мати, донька займається легкою атлетикою лише місяць, а вже прибігла четвертою серед своїх суперниць.

«Катя потрапила ще влітку у табір «Колос-Братерство», що в Польщі у Криниці-Здруй, якраз з групою легкоатлетів. Тренерка Алла Гарницька була в них супроводжуючою, тому завжди водила на тренування. А Катя теж долучалась. Їй сподобалось, і вона захотіла займатися цим далі. Втім, активно почала займатись лише місяць тому. В неї сьогодні дебют. З самого ранку сумлінно готувалась», - каже Ірина.

Окрім цього, вона додала, їй самій подобається, що Катя займається фізичною активністю, тому що це дуже корисно та добре для розвитку юної дитини.

«Окрім фізичної користі, спорт ще корисний і в моральному плану. Спорт – це найчесніше заняття, коли сам не можеш збрехати чи обманути. Тут немає можливості, щось підтасувати. Все залежить тільки від тебе і від твоїх здібностей. Тому дітям корисно, коли вони входять у наше доросле життя, займатися такою діяльністю, яка передбачає чесність», - зауважує вінничанка.

Нагадаємо, у громадах Вінниччини посилюють «спортивний фронт».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також