menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Спортивний фронт» на Вінниччині міцно тримає стрій» – Світлана Коновалова (ФОТО)

29.11.2022 10:10

Вінничанка розповіла, як важливо підтримувати «спортивний фронт» під час війни

Вкотре вінницькі спортсмени виборюють призові місця та стають переможцями на міжнародній арені. Такі результати доводять, що Україна незламна не тільки на воєнному фронті, а ще й на спортивному. Про важливість спортивних досягнень під час війни для I-VIN.INFO розповіла заступниця голови Вінницької територіальної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Світлана Коновалова.

Що ви вкладаєте в поняття «спортивний фронт»?

– Світ протягнув Україні руку допомоги. Проте він не може зробити більше, ніж ми самі для себе. «Спортивний фронт» – це коли спортсмени, тренери, спортивні організатори, кожен на своєму місці, робить те, що краще всього вміє. Ми вміємо перемагати на спортивних аренах! Це також дуже важливо.

Наші спортсмени продовжують виступати та здобувати найвищі нагороди у міжнародних змаганнях. Тим самим нагадуючи всьому світу про Україну та мужніх українців. І нам є чим пишатися. Так, вже під час війни Іван Чупринко, наш вінницький спортсмен, вкотре стає чемпіоном світу та Європи з пауерліфтингу. Інші наші українські спортсмени теж демонструють залізну волю та незламний характер на спортивних змаганнях.

На престижних міжнародних майданчиках найвище піднімається прапор України. Хіба це не «спортивний фронт»? Крім того, українські спортивні функціонери, видатні спортсмени роблять все можливе, щоб Міжнародні спортивні федерації не допускали спортсменів росії та білорусі до світових та європейських змагань, ізолюючи їх від усього цивілізованого світу.

Навіть юні українські спортсмени, які вимушено виїхали за кордон (в Іспанію, Італію, Польщу, Німеччину, Румунію), тренуються там в місцевих командах і клубах, вносять свій внесок в імідж нашої спортивної держави. Ми тримаємо зв’язок з нашими вихованцями, радіємо їхнім успіхам, та все ж чекаємо додому в свою «колосівську» спортивну родину.

Колеги з інших країн кажуть, що у нас дуже круті тренери. І ми цим пишаємося. А ще «спортивний фронт» – це про волонтерство. Коли тренери, вихованці, батьки вихованців разом допомагають наближати Перемогу. І «спортивний фронт» на Вінниччині міцно тримає стрій!

«Спортивний фронт» – це коли спортсмени, тренери, фахівці галузі стають головними експертами щодо збереження та зміцнення фізичного здоров’я людини. Хочу також відмітити, що наші діти швидко стали дорослими. Патріотичними. Може і не знають багатьох дитячих пісень, проте «Ой у лузі червона калина», і, головне, Гімн України – знають і співають всі!

Які виклики долає сьогодні спорт?

– Якщо брати український спорт в цілому, то за даними Міністерства молоді та спорту, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну знищеного 22 та пошкоджено 113 спортивних об’єкти. І це все потрібно відбудувати та відновити. Спортсмени залишилися без місць тренувань, без спортивного обладнання та інвентарю. Більше 3 тисяч спортсменів, тренерів, працівників галузі пішли захищати Україну. На жаль, більше 150 загинуло.

Багато юних спортсменів з родинами залишили свій дім. Провідні українські спортсмени та команди виїхали тренуватися за кордон. Ми вдячні міжнародним партнерам за їх підтримку, як моральну, так і матеріальну.

На якійсь час спорт був на паузі. На щастя, у Вінницькій області немає руйнацій спортивної інфраструктури, тому ми відновили тренування та проведення змагань, враховуючи всі заходи безпеки. Дякуємо нашим захисникам, що маємо таку можливість. Звикаємо до нових реалій. Головною умовою яких є дотримання заходів безпеки, збереження здоров’я, наявність укриття під час сигналу повітряної тривоги. Нові виклики відкривають нові можливості.

Чи змінились акценти у Вашій роботі?

– Так, не тільки змінились акценти, але і розширились напрямки роботи. Наша організація, крім оздоровчої та спортивної роботи, активно долучалась до організації переїзду внутрішньо переміщених осіб, їх облаштування в республіці Польща. Разом з колегами займаємося доставкою гуманітарної допомоги від наших друзів та партнерів із-за кордону до громад Вінниччини, які прихистили в себе людей із зон бойових дій та окупованих територій.

Сьогодні бути фізично здоровим – вже не просто модний тренд, це умова існування і виживання. Це спроможність захищати свою Батьківщину. Але незмінним пріоритетом в нашій роботі залишається здоров’я людини. Бо «Колос» – це територія здоров’я.

Як в громадах тримають «спортивний фронт»?

– В громадах області також самовіддано працюють наші колеги. Всі змагання, від місцевих, районних до обласних, проходять на підтримку Збройних Сил України «З Україною в серці, з вірою в ЗСУ!», пам’яті земляків, які загнули на війні.  Змагання серед територіальних громад, змагання з волейболу та футболу серед ветеранів, серед молоді – це наш вклад в загальну справу, яка наближає Перемогу!

За сприяння Міністерства молоді та спорту України, Всеукраїнської Ассоціації ОТГ, НОК, ГО ВФСТ «Колос» започатковано проєкт «Рухайся до перемоги України! «Ігри мужніх», метою якого є запровадження системи рухової активності для жителів територіальних громад України.

Відновлення психічного стану українців засобами фізичної культур і спорту, залучення внутрішньо переміщених осіб. В рамках цього проєкту ми проводимо всі обласні фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи.

Навіть в такий складний для України і українців час, ми продовжуємо грантову діяльність. Пишемо проекти, ведемо пошук донорів та партнерів. Не забуваємо і про інформаційну політику. Всі заходи широко висвітлюємо у ЗМІ та соціальних мережах.

Наразі є дуже важливим не лише фізичне здоров’я, а й психічне та ментальне. Що потрібно для його збереження?

– Дякую за запитання. Сьогодні це дуже актуально. Щоб була міцною держава, ми повинні мати власний запас міцності. Це, як ви зазначили, і фізичне, і психічне, і ментальне здоров’я. Це є великою цінністю і пріоритетом Держави. І тут потрібний комплексний підхід. Комплексна програма. І спорт –як важлива ланка, як модель послуг для їх збереження в системі турботи про майбутнє всіх поколінь.

Родина, громада, школа, спортивна школа – важливе поєднання задля піклування про людей. Ми знаємо, що всі хвороби починаються з емоцій. І наше завдання – навчитися їх контролювати. Підвищити стійкість, навчитися долати труднощі.

Щоб приймати зважені рішення, слід навчитися керувати емоціями. Підтримати власне ментальне здоров’я можна самостійно. Для цього необхідно:

- Дбати про режим сну

- Уникати стресових ситуацій та адекватно на них реагувати

- Збалансувати харчування

- Додати фізичної активності

 І що важливо :

- сприйняття та розуміння своїх емоцій

- здорова атмосфера в родині (колективі)

- підтримка та турбота про слабших та незахищених.

Наша організація спільно з партнерами ГО «Україна-Польща-Німеччина», польською Фундацією «Братерство» працює в напрямку оздоровлення дітей з громад Вінниччини в польському місті Криниця-Здруй. Польські партнери забезпечують проживання та харчування наших діток. На сьогодні вже більше 2000 дітей відвідали Польщу. Там вони знайомляться з Європою, відвідують музеї, займаються спортом, цікаво проводять час з однолітками.

І головне – на 14 днів забувають про сигнали повітряної тривоги. Разом з нами активно працюють по оздоровленню дітей такі громади, як Гайсинська, Хмільницька, Бершадська, Лука-Мелешківська, Агрономічна та інші.

Поляки не тільки відкрили свій дім, вони відкрили для нас свої серця. Вони роблять все можливе, щоб побачити посмішки українських дітей. Ми щиро цінуємо цю допомогу.

 Ми вільні, сильні та незламні! Так було і так буде!

Нагадаємо, «Я проти, аби спортсмени з країн-агресорів виступали на міжнародній арені»: вінничанин про «спортивний фронт» (фото).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надано Світланою Коноваловою.

Читайте також