menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Я проти, аби спортсмени з країн-агресорів виступали на міжнародній арені»: вінничанин про «спортивний фронт» (ФОТО)

Вінницький спортсмен Віталій Коломієць здобув бронзову нагороду на чемпіонаті світу з пауерліфтингу

Спортсмен з Вінниці Віталій Коломієць неодноразово здобував перемоги та призові місця на всеукраїнських змаганнях, чемпіонатах Європи та світу з пауерліфтингу. Нещодавно Віталій Коломієць посів третє місце на Чемпіонаті світу з пауерліфтингу у ваговій категорії до 83 кілограмів. Як він тренується на базі спортивного товариства «Колос» з 2012 року та як зараз рухається «спортивний фронт» України на міжнародній арені, спортсмен розповів I-VIN.INFO.

У Данії на Чемпіонаті світу Віталій Коломієць змагався в триборстві пауерліфтингу. В присіданнях він справився з вагою в 340 кілограмів, в жимі – 240 кг (здобув 3 місце), та тяга – 310 кг (3 місце). В сумі всіх результатів Віталій посів 3 місце. Проте це не єдині здобутки спортсмена.

«Насправді, спортивний фронт не менш важливий, ніж військовий. Це ще одне нагадування світу про Україну, та її людей. Коли піднімається український прапор вище інших, та лунає гімн України, я відчуваю гордість за свою країну. Також  я готовий і надалі відстоювати спортивний інтерес країни на світових аренах», - каже Віталій Коломієць.

Міжнародною федерацією з пауерліфтингу прийнято рішення про недопущення до світових змагань спортсменів з білорусії, росії та країн, які спонсорують тероризм. На думку Віталія, таке рішення правильне. Адже багато українських спортсменів замість підготовки до змагань служать в ЗСУ, захищають територіальну цілісність країни, гинуть на фронті:

«В той час, коли в нашій країни рашисти руйнують спортивні об’єкти, діти позбавлені можливості займатися спортом, люди думають, як елементарно вижити, спортсмени з країн, що спонсорують тероризм, можуть вільно подорожувати та як і раніше займатися своєю справою? Це геноцид. І коли на міжнародних змаганнях виступають спортсмени, в тому числі з країн-агресорів, які мають можливість нормально готуватися до змагань, а їх співвітчизники бомблять наші будинки, вбивають українців – я категорично проти цього. Проти, аби злочинці виступали на міжнародній арені поряд з цивілізованими людьми. Основне гасло в спорті: «О, спорт, ти – мир!»

Також вінницький спортсмен дякує міжнародній спортивній спільноті, яка приєдналась до того, аби спортсмени, судді, представники з росії, білорусії та інших країн-агресорів не виступали на міжнародній арені поряд з цивілізованими країнами. За останній рік Віталій Коломієць був на декількох чемпіонатах Європи та Світу. Додає, що підтримка України з боку інших учасників шалена:

«Люди розуміють, в яких умовах ми тренуємося. Також усвідомлюють, що таке росія і що це країна-терорист. Багато людей на змаганнях кричать «Слава Україні!». Майже весь світ знає це гасло. Що в Чехії мені вигукували «Слава Україні!», і я відповідав «Героям Слава!», що в Данії. Наша команда підтримувала члена збірної у вазі 120 кг і більше – Андрія Шевченка, який отримав першість у надважкій вазі. Коли він стояв на помості, ми всі дружньо співали гімн України. Всі  побачили, як ми об’єдналися. А в кінці крикнули «Слава Україні!» і нас зал підтримав оплесками», - розповідає Віталій Коломієць.

Розповідає, що після змагань люди підходили до українських спортсменів, говорили слова підтримки. А взагалі підтримка України на змаганнях відчувалась у всьому: в словах людей, в тому, що в центрі міста Віборга висить прапор України, та навіть під час допінг-контролю Віталія підтримали пресофіцери цієї служби.

«Вся європейська спільнота сприймає Україну, як рівну та сильну країну. І з розумінням того, що вона виборює не тільки свою свободу та незалежність, а ще й відстоює європейські цінності. І ця підтримка від людей за кордоном не зменшилась з початку повномасштабної війни», - зауважує спортсмен.

Окрім активної участі у «спортивному фронті», Віталій займається і волонтерством. Разом з іншими спортсменами він долучається до розвантажування вантажівок з гуманітарною допомогою.

«Особливо, допомагаємо у волонтерстві в тих моментах, де потрібна сила, адже це силовий вид спорту. Ми це називаємо «розминочкою» перед тренуванням. А потім триває тренування впродовж 2-3 години 4 рази на тиждень. В процесі також для мене важливі поради Заслуженого майстра спорту та чемпіона світу та Європи Івана Чупринка та Заслуженого тренера України Вадима Мохника. Це насправді завжди золоті поради від людей, які мають досвід спортивний і педагогічний», - зазначає Віталій Коломієць.

Для всіх тих, хто зацікавився і хоче почати займатись пауерліфтингом, спортсмен радить зробити перший крок – прийти в зал та спробувати свої сили. За словами Віталія, у будь-якому разі під час тренувань з правильним тренером, все буде добре і людина не отримає ніяких пошкоджень, навіть якщо вперше тримає штангу в руках. 

«Займатися пауерліфтингу можна хлопцям з 12-13 років, а дівчатам – з 14 років. Серед вінницьких спортсменок є ті, які досягнули звання майстер спорту міжнародного класу і певних призових місць на чемпіонаті світу. Тому ніякі стереотипи чи інші відмінності не мають вас змушувати відмовлятись від занять спортом», - зауважує бронзовий призер чемпіонату світу.

Для пауерліфтингу вважається продуктивним «золотий» вік – 25-35 років. За словами Віталія, є багато прикладів, коли після 40 років спортсмени й надалі продовжують свою справу.

«В Україні такими є Володимир Рисєв, а також Лариса Соловйова, яка три рази вигравала Всесвітні ігри (в неолімпійських видах спорту – це найвищі змагання, як олімпійські ігри). Обмежень за віком немає, якщо є бажання, можна і до 80 років займатися спортом. Є приклади, коли у 80 років люди займаються і продовжують виступати на змаганнях», - каже Віталій Коломієць.

Звісно, ні в один спорт не прийде дитина, якщо в неї є серйозні хвороби. Займатися можна дітям, в яких є відповідний дозвіл від лікаря. Аби стати тренером, недостатньо бути успішним спортсменом. Варто мати і відповідну освіту для цього.

«Вже у цю суботу буду захищати магістерську дипломну роботу у ВДПУ. Це буде вже друга вища освіта. Аби більше розумітись на нюансах спортивних тренувань та медицини, здобуваю другу вищу освіту за спеціальністю «Фізична культура і спорт». Це все потрібно, аби мати базові знання анатомії, фізіології, психології, педагогіки, аби і на практиці мати більше знань», - розповідає Віталій.

Наразі спортсмен вже проходив практику в рідній ДЮСШ «Колос» у свого тренера та тренував дітей. А сам ще у 2012 році прийшов тренуватися на базі спортивного товариства «Колос». Перед цим він навчався у коледжі в Немирові. А вже зараз готується сам тренувати майбутнє покоління.

«Як спортсмен під час тренувань відчуваєш одне. А коли під час тренування ти в ролі тренера – зовсім інші відчуття. Бо кожна дитина особлива. І до неї треба свій підхід. І звісно, всі тренування мають проводитись з урахуванням правил безпеки. Один необережний рух, може мати погані наслідки», - каже Віталій Коломієць.

Також чим вищий ранг спортсмена, тим більше він вимагає витрати на підготовку, екіпіровку, збори та змагання.

«Дякуючи зусиллям приватній фірмі «Козак +», спортивному товариству «Колос», Міністерству молоді та спорту України, Федерації пауерліфтингу України, і президенту федерації Сережодіну Гаджерамазановичу Базаєву, можна досягнути успіху в підготовці до змагань. Бо навіть один спонсор не потягне такі витрати. А разом, об’єднавши зусилля, фінансові та інші, можна здобути не одну перемогу», - підсумовує Віталій Коломієць.

Нагадаємо, ветерани 55+ на Вінниччині змагалися за першість у волейболі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Ірина Басенко.


Читайте також