menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Сусідня з Вінниччиною Молдова святкує свій День Незалежності

27.08.2022 09:15

З початку повномасштабної війни Молдова прийняла понад 300 тисяч українських біженців

Сьогодні, 27 серпня, Республіка Молдова святкує День Незалежності. З початку повномасштабної війни ця країна приймала українських біженців, обігрівала їх на кордоні та давала прихисток. Україна здавна активно співробітничає з Молдовою. І в цей день українці щиро вітають молдован з їхнім національним святом. I-VIN.INFO зібрав різноманітні факти про День Незалежності Молдови та про її партнерство з Україною.

Традиційно День Незалежності відзначається щорічно 27 серпня і є важливим національним святом країни. На честь цього свята з офіційною святковою промовою звертається до народу Президент Республіки. У Кишиневі, столиці Молдови, і в інших містах країни організовуються і проводяться громадські концерти, ярмарки та заходи на свіжому повітрі.

Республіка Молдова була визнана незалежної після підписання Біловезьких угод і розпаду СРСР у грудні 1991 року. До речі, незалежність країни визнали США, Туреччина, Франція, Німеччина, а потім росія, Україна та інші країни новоутвореної Співдружності незалежних держав (СНД). Офіційний Кишинів увійшов в СНД пізніше. Згодом, у 1992 році Республіку Молдову прийняли в ООН. Далі в НБСЄ (ОБСЄ) Рада Європи, Організацію чорноморського економічного співробітництва, СОТ.

Окрім цього, Молдова є один з ключових регіональних торговельних партнерів України. Загальний товарообіг (товари та послуги) між Україною та Республікою Молдова за результатами 2021 року склав 1083,1 млн. дол. США, що на 29,2% більше, ніж у 2020 р. Такі дані Держстату України.

Також Україна співпрацює з Молдовою за різними напрямками: культура, освіта, спорт, медицина, соціальна та молодіжна політика, культурна дипломатія. Окрім цього, зміцнюються зв'язки з автохтонними українцями, включаючи Придністровський регіон Республіки Молдова, та громадянами України, які переселилися до Молдови на постійне або тимчасове проживання. А з березня 2022 ще і з громадянами України, які рятуються від війни в Україні на молдовській землі.

З початку повномасштабної війни Молдова прийняла понад 300 тисяч українських біженців. Багато з них прямували до інших країн ЄС. А решта залишилися у Молдові. Цими та іншими діями Молдова щоразу доводить, що є сусідом для України, який завжди готовий допомогти та підтримати. 

Редакція I-VIN.INFO щиро вітає Республіку Молдову з Днем Незалежності.

Нагадаємо, супроводжуюча поділилась історіями про дитячий табір у Криниці-Здруй.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: cenzura.md

Читайте також