menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Свято – це затишок і домашня атмосфера»: вінницька психологиня про новорічний настрій

19.12.2021 18:05

Тетяна Ігнатенко поділилася порадами, як набути новорічного настрою

День Святого Миколая, Новий рік, Різдво – свята, які асоціюються у нас з радістю, дивами, сюрпризами та подарунками. Проте іноді через втому, стрес, дедлайни та велике навантаження на роботі чи навчанні люди забувають насолоджуватися важливими моментами та правильно сприймати новорічну атмосферу. Інформаційна Вінниччина поспілкувалась з психологинею, психотерапевткою, арттерапевткою, членкинею Всеукраїнської Арттерапевтичної асоціації Тетяною Ігнатенко та дізналась, як вінничанам не «зависати» на робочих проблемах, а відчути на повнуноворічний настрій.

Робочі будні настільки суттєво поглинають нашу енергію та позитивний настрій, що більшість забуває відновлювати цей ресурс. Аби такого не сталось, Інформаційна Вінниччина поцікавилась у Тетяни Ігнатенко, як створити атмосферу свята та набути новорічного настрою?

– Передноворічна метушня, закриття звітів, затори, постійна темінь за вікном і мінливість погоди, а ще ж, звичайно, список з купою подарунків, багатьох вводять у стан стресу і не дають насолодитись передчуттям новорічних свят. Новий рік – свято родом із дитинства. Тому, якщо не знаєте, як створити собі новорічний настрій і закрутились у повсякденній суєті, спочатку згадайте якийсь Новий рік з вашого дитинства. Звичайно, спогади бувають різними, але щось просте і приємне може віднайти в собі кожен.

Яка була у вас вдома ялинка? Які ялинкові іграшки ви пам'ятаєте? Як ви розвішували ялинкові кульки, розбивали пару штук, розплутували дощик на гірляндах, загинали скріпки для кріплень, що загубилися від кульок. Чи були якісь приємні запахи, на зразок мандаринів, ялинкової хвої чи бабусиних пирогів? Може, ви пам'ятаєте сніжні замети у яких рили тунелі, а вдома відігрівались, або сімейні поїздки на Різдво до бабусі у село.

Які ще були приємні чи не дуже спогади, пов'язані з Новим роком, Різдвом та подарунками? Можливо у вашій сім’ї були традиції передивлятись новорічні фільми або передачі, як це було? Що ви відчували? Чого хотіли? Про що мріяли?

Адже в ході того, як ми дорослішаємо, і нас захоплюють різноманітні турботи, як життєві, так і щодо підготовки свята, очікування стають все вищими, сам Новий рік означає все менше, пролітає все швидше.

Підготовка до Нового: що вона має включати, щоб відчувати наближення свята?

– Заберіть маркетолога з голови, або хоча б зі свого телефону – настрій це не постійна гонка за подарунками. В першу чергу, у вас має час для себе. Час для своїх спогадів, почуттів, бажань переживань, а не планомірного нарізання салатів, приготування купи вишуканих страв і безжалісного катування генеральним прибиранням, стоянням в черзі за подарунками. Це свято, а на свято все має бути в задоволення. Тому потрібно робити те, що «хочеться», а не те, що «треба». Все має бути в задоволення, без стресу та з бажанням, а не одвічними суперечками: «з ким і куди підемо на Новий рік».

Як в умовах карантинних обмежень зробити свято справжнім?

– Незважаючи на рекламні хитрощі, незважаючи на пости ваших знайомих у соцмережах, стереотипні нав’язування — Новий рік та Різдво — це свята про турботу, увагу, допомогу, радість та гарний настрій.

Карантинні обмеження – не проблема, а можливість згадати, як свято можна зустріти не як білка в колесі, а там, де вам добре і з ким добре. Поставтесь до цього, як до особливого зимового духу — з радістю і сніжинками, що кружляють довкола, теплими вечорами в хорошій компанії близьких (або самого себе). Не спішіть заповнити простір людьми, якщо від них втомились, прислухайтесь до себе та оберіть час, місце і спосіб святкування. Пам’ятайте!!! Свято – це не завжди дух ресторану і гостей, часом, свято – це затишок і домашня обстановка.

Що взагалі допомагає покращити настрій, перелаштувати його з сумного на більш позитивний?

– Наші думки та налаштування, те, з чим ми починаємо ранок. В постійній метушні ми забуваємо отримувати задоволення від простих речей і просто порадіти сонцю чи дощу за вікном. Недооцінюємо цінність щасливих моментів, постійно чекаємо, що буде щось краще, а зараз так собі, «чорновик». Але кожного дня, як і 31 грудня, потрібно вміти зупинитись, коли відчуваєте прекрасні моменти й «відзняти» їх, наче на фотоплівку, тільки подумки, у вашій голові.

Тому трохи пригальмовуйте «забіги». Позитивний чи святковий настрій прийде сам. Вам лише потрібно звільнити для нього місце: відмовитися від нав'язаних цінностей та надмірної метушні. Часом важливо просто вийти на вулицю і просто вдихнути та видихнути свіже повітря. Спробувати гостро і яскраво відчути, що ви «є» і вам добре, і цього зараз достатньо. Усміхніться, прислухайтеся до навколишніх звуків. Нехай вуличні вогні та сніг, що кружляє, самі зроблять свою справу.

«Запрограмувати» себе на те, що новий 2022 рік буде радісним і щасливим, можливо?

– Головне – не чекати, що він буде кращим за попередній. Наша проблема – це наші очікування, формуючи які, ми перекладаємо відповідальність за своє життя на всіх, кого тільки можливо, але знімаємо її із себе. Так, обставини бувають різні, але вони як уроки, які потрібно пройти, зрозуміти помилки і працювати над їх виправленням, а не чекати, що зі зміною дати і листка в календарі все буде якось інакше. Наше щастя не залежить від пори року чи дати, воно залежить від наших дій. Тому програмувати себе на краще потрібно кожного ранку і планувати дії, які втілять ваші установки в життя, а Новий рік – час для підведення підсумків і нових планів, але особливих змін без ваших особистих внесків у ньому не відбудеться.

Чому люди можуть боятись прийдешнього року? Як це перебороти та заспокоїти себе, що все буде добре? Адже дехто вважає, що нічого не досяг цьогоріч, і не бачить сенсу щось робити в наступному. Як змінити цю думку та налаштуватись на позитив?

– Коли люди не бачать сенсу у прийдешньому році, тоді мова йде про життєву кризу та зневіру, і тут потрібно звертатись до спеціаліста. Адже коли опустились руки, дуже важко себе налаштувати на щось класне, хороше і приємне. Тут потрібна кваліфікована допомога.

А загалом страх невідомості – це нормально, а новий рік – це невідомість. До того ж, ми часто чекаємо від кожного нового року чогось не зовсім зрозумілого і чіткого. Простіше кажучи, дивимось через «рожеві окуляри», від того і невідомість стає ще більш туманною, і це лякає. Тому кожен рік має бути черговим етапом, куди ви заходите з підсумком і рухаєтесь далі з планом: як виправити, що не вдалось? Чого хочу? Що можу? Для чого? Як буду діяти?

Поради від себе: як підняти новорічний настрій не тільки собі, а ще й усім навколо?

– У дитинстві здавалося, що усипана іграшками ялинка — розміром до стелі, а саме свято триває щонайменше рік. Подарунки викликали цілу бурю емоцій. Те, що зараз ви радієте їм менше, зовсім не пов'язане з втраченою вірою в Діда Мороза чи Санту. Ми просто забороняємо собі подивитись на світ через призму своєї «внутрішньої дитини»: щирої, емоційної та невибагливої, з різних причин. Але Новий рік – свято родом з дитинства, тому хоча б раз на рік, дозвольте своїй «внутрішній дитині» не думати про те, що скажуть, а зробити так, як хочеться.

Щодо інших, скажу так: піднімати настрій всім – діло невдячне, особливо, якщо вас про це не просять. А щаслива людина завжди буде в оточенні таких самих людей, підсвідомо притягуючи до себе подібне. Тому вимикаємо режим «рятівника» і створюємо настрій насамперед собі. Тоді ви побачите, як світ і люди навколо вас стануть іншими.

Нагадаємо, що очікується у громадах Вінниччини на новорічні свята.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:Тетяна Гнатенко, Тетяна Щербатюк


Читайте також