menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«У цьому проєкті варто враховувати місцеві можливості»: координаторка з Вінниччини про «Активні парки»

17.02.2022 19:40

Кординатори «Активних парків» Вінниччини вносять свої пропозиції, як покращити проєкт

Торік в Україні стартував новий соціальний проєкт «Активні парки». В його рамках на Вінниччині у більшості громад проходило офіційне відкриття цих локацій, а координаторам доручили організовувати різні заходи та активності на майданчиках. Саме вони комунікували з людьми та розповідали про важливість проєкту. I-VIN.INFO вирішив поспілкуватися з деякими з них та розпитати, як проходила їхня робота і що варто покращити у цьому соціальному проєкті.  

 

Відкриття «Активних парків» на Вінниччині розпочались в переважній більшості з жовтня 2021 року. Тоді раз за разом у громадах збиралися діти та дорослі на майданчиках і спостерігали за урочистостями. Проте згодом повноцінній роботі локацій завадив карантин та несприйнятлива погода. Так запевняє координаторка «Активного парку» у Вендичанській сільській громаді Лариса Крук. Пригадує, як у листопаді 2021 року відкрився парк, але через опади їй доводилось домовлятися із керівництвом школи, аби проводити заняття.

«Дітям сподобався інвентар, яким були забезпечені координатори. Для них це було щось нове, бо можна безкоштовно ним користуватись. Добре було б, якби зменшилась захворюваність, і люди не боялись масових зібрань, особливо надворі, під час тренувань», - розповідає Лариса Крук.

Також пригадала свої перестороги перед запуском проєкту, тому що має своє основне місце роботи, а тут долались зовсім нові обов'язки. Проте працювати у цій сфері пані Ларисі дуже сподобалось. Навіть й досі долучається та проводить тренування, переважно з дітьми. Проте іноді у людей спостерігалась нерішучість та острахи щодо цього проєкту.

«Люди, можливо, недостатньо володіли інформацією про роботу локацій і скептично ставились до цього. Не хотіли фотографуватися, коли виконували вправи чи стрибали на координаційній лінії. Питала, чи можна зробити фото з вами, а вони – «нє-а»», - поділилась координаторка.

Найбільше цікавим для Лариси Крук було працювати з дошкільнятами. Запевняє, для них це було дивним і новим, бо раніше вони переважно виходили лише у двір садочка. Разом з дітьми та виховательками координаторка «Активного парку» організувала екскурсію до локації.

«Одягнули всіх дітей у світловідбивні жилети та з прапорцями пішли по дорозі до майданчика. Настільки були ці діти слухняними, сучасними. Питали, а як це робити, телефоном сканували QR-код. Завдяки тому, що були ще вихователі, вдалось провести заняття з дітьми та дорослими. Приблизно було до 40 дітей», - з посмішкою згадує цей момент.

Додає, що навіть такий захід було лячно організовувати, бо безпека дітей для неї важлива. Також у теплу погоду проводила заняття на тренажерах, легкоатлетичний крос та інше. Старші люди теж хотіли займатися і долучатися. Здебільшого, така робота координаторці сподобалась, проте згадує, бувало, опускались руки.

«Це зараз я так спокійно говорю, а тоді все зовсім не просто було. Дуже вдячна за допомогу Світлані Юріївні (Світлана Коновалова - заступниця голови ВТО ВФСТ «Колос», проводила навчальні семінари для координаторів - ред.). Вона працювала з нами, підтримувала та давала мотивацію це все робити. Мене ще додали у спільний чат координаторів. Там ми спілкувались і обмінювались досвідом. Через це з’являлись ідеї цікавих активностей та думки щодо нових можливостей. Під час роботи встигла провести 7 етапів», - додає Лариса Крук.

На запитання, чи потрібно продовжувати цей проєкт, відповідає: «Однозначно потрібно!». Навіть зараз, коли проєкт призупинили, люди питають у неї про нові тренування та чи можна користуватися інвентарем. Додає, у теплу погоду приємніше займатися на вулиці.

Окрім Лариси Крук, роботу на локації з дошкільнятами, учнями молодших, середніх та старших класів, студентами та іншими групами населеннями проводив координатор «Активного парку» у Гайсинській територіальній громаді Юрій Охріменко. Пригадує, як для людей провели до Дня туризму певний фестиваль та організували різні конкурси. Тоді цей захід був цікавий і для глядачів, і для учасників.

«На тренування приходила різна кількість людей. Наприклад, могло бути 15 чоловік, а коли приходила певна паралель класів, то більше 50 дітей було. Все по-різному, залежить, для кого саме проводиться етап. Ми повністю всі етапи не встигли провести, тому останній раз у 2021 році тренерувались зі студентами», - пригадав координатор.

Серед тих речей, які хотів би змінити, виділив декілька:

«По-перше, зменшити кількість вказівок для координаторів, коли керівництво говорить, що ми повинні робити. Тому що деякі координатори, працюючи з певною категорією населення, краще знають, як потрібно з ними проводити заходи. По-друге, покращити кількість і якість інвентарю, адже не все підходить для певних категорій населення. Треба додати, приміром, м’ячі або якийсь туристичний інвентар. Якби була змога надати цікаві речі, це було б дуже класно. А краще, якби питали, що потрібно надати громаді, яких речей не вистачає. У нас, на жаль, траплялось, що деякі речі псувались та ламались. І якщо доведеться повертати інвентар, то нам не буде що віддавати», - зазначає Юрій Охріменко.  

Для нього було легко організувати тренування на локації, проте з настанням холодів доводилось шукати вільні спортивні зали. Зазначає, не завжди керівники навчальних закладі розуміли ідею надати зал для тренування. Наприклад, у Юрія виникала проблема знайти приміщення для проведення занять з шахів. Проте, незважаючи на це, на його думку, цей проєкт має сенс на продовження.

«Треба працювати в нашій країні над спортивною сферою, тому що зараз більшість дітей сидить в ґаджетах. Можливо, у цьому проєкті варто розглянути ще інші напрямки розвитку. Для цього слід провести нараду з координаторами і вислухати їхні думки. Хай вони озвучать проблеми, які виникали. Нам зверху сказали, що робити, а ми маємо виконувати будь за що. Наприклад, казали провести роботу з людьми з інвалідністю. А чи є в громаді така група населення чи ні, нікого не цікавить, все одно повинні показати, що працюємо з людьми з інвалідністю. Те саме стосується етапу зі студентами. У нашій громаді є коледж, але в селах немає студентів та вищих навчальних закладів. Тому потрібно враховувати місцеві можливості, потреби і вислуховувати людей на місцях», - поділився думками координатор «Активного парку».

Своїми ідеями та приємними спогадами від проєкту «Активний парк» поділилась з I-VIN.INFO координаторка у Піщанській громаді Олена Кощук. Найбільше для неї запам’ятався етап, коли тренувалась з дітьми з інвалідністю. Говорить, тренувались з «сонячними» дітьми, тому для неї це були незабутні моменти та почуття.

«Вперше зустрілась з такими дітьми. І важливо, щоб у Піщанці й надалі займалися з дітьми з інвалідністю, тому що раніше практично це ніхто не робив. Що стосується проблем, які виникали, то знаєте, коли є бажання, можна і з палкою добре попрацювати, і позайматись, що навіть інвентарю не треба. У кожній громаді все проходить по-різному. Мені особисто хотілося б теплого літа та хорошого якісного обладнання для «Активного парку», - зауважила координаторка.

Також додала, що не всі елементи є на локації, а замість безпечної плитки все засипали піском. Особисто для Олени Кощук під час реалізації цього проєкту було багато позитивних відкриттів. Тому впевнено заявляє, що «Активні парки» варто продовжувати. Пропонує у цьому проєкті додати вивчення нового виду спорту, який можна профінансувати і допомогти у його розвитку в громаді. Також звернути увагу на дітей з інклюзією.

«Можна раз на тиждень збиратися з цими дітьми, а їх насправді дуже багато. Навіть після цього проєкту я займалась приблизно місяць з такою дитиною за власною ініціативою. Їм теж потрібно кудись свою енергію витрачати. Насправді, дітям дуже подобається грати в бадмінтон. Пробували грати ще в баскетбол, волейбол та інше», - поділилась Олена Кощук.

Більшість координаторів прагнуть продовження проєкту. Кожен має свої пропозиції для покращення локацій. Зазначають, що «Активні парки» потрібні для людей, їх оздоровлення та гарного самопочуття.

Нагадаємо, координатори трьох громад розповіли про роботу «Активного парку» та поділились ідеями, як покращити проєкт.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:взято з груп у Фейсбуці «Активних парків» громад.

Читайте також