menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У громаді на Вінниччині відкрили «Активний парк» (ФОТО)

15.09.2021 10:10

Тепер мешканці громади матимуть обладнану територію для занять спортом та фізичною культурою

В Іллінецькій територіальній громаді відкрили перший на Вінниччині «Активний парк». Загалом їх має бути 63, за кількістю громад в нашій області. Саме таку мету має загальнонаціональна програма «Здорова Україна» - «Активні парки» в кожній громаді. Про це повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Як розповів голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов, у цьому соціальному проекті передбачаються три етапи. Перший – розробити систему здорової школи і здорового харчування, щоб зміцнити імунітет дітей. Друга програма стосується людей похилого віку. А останній етап – це розбудова активних парків.

В Україні планують відкрити 600 подібних парків, а на Вінниччині – 63, в кожній громаді.

«У Вінницькій області вже готові 16 активних парків. В Іллінцях ми відкрили перший, і це дуже важливий крок для зміцнення здоров’я мешканців громади», - поділився Сергій Борзов.

«Родзинкою» спортивної локації є таблички зі спеціальними QR-кодами. Відсканувавши їх, можна закачати відео і правильно виконували вправи «разом» з успішними спортсменами та відомими особистостями України. Усі комплекси вправ різної складності, тому кожен мешканець громади має можливість вибрати найоптимальніший для себе.

А в день відкриття, 14 вересня, для усіх охочих спортивну розминку проводив рекордсмен світу, Заслужений майстер спорту з пауерліфтингу, 6-разовий чемпіон Європи, 5-разовий чемпіон світу з класичного жиму Іван Чупринко. На його рахунку 14 світових рекордів та 16 рекордів Європи. Діти та дорослі мали змогу по тренуватися з професіоналом у своїй справі.

Долучились також і Сергій Борзов, народна депутатка України Ірина Борзова, заступниця голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна та вінницькі спортсмени. Ведучим заходу запросили шоумена Олександра Теренчука.

Також Ірина Борзова поділилась новиною:

«Зараз ми спільно працюємо над тим, щоб в Іллінцях відкрити ще один мультифункціональний майданчик для ігрових видів спорту. Дитячі і спортивні майданчики цього року будуть і в Тиврівській, Северинівській та Барській територіальних громадах», - розповіла Ірина Борзова.

Міський голова Іллінецької територіальної громади Володимир Ящук був дуже радий, що Іллінці першими показують приклад, як треба працювати в цьому напрямку. Окрім цього, він передав челендж з відкриття «Активних парків» Могилів-Подільській міській громаді.

Детальніше про активний парк Інформаційна Вінниччина дізналась у координатора програми «Активні парки» в Іллінецькій територіальній громаді Вадима Білокура. Він зазначив, що влітку на майданчику було багато людей і більшість приходили грати у волейбол або займатись на турніках. І люди похилого віку теж залюбки тренувались. 

«Здебільшого тут можна позайматись на турніках, брусах, навіть шведська стінка є, а також координаційна лінія для того, щоб футболісти розробляли м’язи ніг та розвивали спритність. Окрім цього, є все для покращення вашої гнучкості, витривалості, тримання тонусу м’язів. Також розташована окрема фітнес зона без обладнання для того, аби кожен міг робити вільні вправи на траві. На ній дітям буде комфортно грати в рухові ігри, а біля турніків – в силові. Є ще окремий майданчик для пляжного волейболу з сіткою і огорожою », - зазначив він.

Також зауважив, що подібних парків дуже не вистачає для місцевих. Особливо, в теплу погоду. Тим більш планують, аби школярі раз на тиждень приходили займатись на цьому майданчику, проте через зміну погоди точно не знають, чи це вдасться. Вадим Білокур ще поділився своїми власними враженнями та думками друзів про активний парк:

«Я насправді також приходив сюди влітку та займався пляжним волейболом на цьому майданчику. В першу чергу, подібні проєкти несуть позитивний вплив на молодь. Адже я раніше не міг грати у волейбол, тому що не було спеціального майданчику. Так, в нас є територія для гри, проте вона вже стара і не придатна для неї. І ми з друзями грали тут, розвивали себе та дійсно покращили свої вміння».

Всі охочі могли доєднатися до розминки, пограти в активні ігри, позайматись на турніках, прочитати інформаційний стенд або просто відсканувати QR-коди та отримати відеоінструкції від провідних спортсменів і відомих особистостей з комплексами вправ різної складності.

Програма «Активні парки» передбачають тренування для різних за віком і статтю груп населення, зокрема, для осіб з інвалідністю.

До реалізації цього соціального проєкту на території Вінницької області долучилась Вінницька територіальна організація ВФСТ «Колос» в партнерстві з комунальним закладом «Вінницький обласний центр ФЗН «Спорт для всіх». 

Також більше інформації про локацію Інформаційна Вінниччина отримала у заступниці голови Вінницької територіальної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Світлани Коновалової.

«Активні парки – локації здорової України» в рамках Програми Президента «Здорова Україна» - це величезний крок на шляху до здорової нації, це шлях до здоров’я та благополуччя кожного громадянина через доступні заняття фізичною культурою та спортом.»

«Активний парк» - це в першу чергу доступний майданчик для фітнесу, розвитку координації, тонусу м’язів, витривалості та сили. Кожен може обрати собі потрібний тренажер,  за допомогою смартфона рівень складності та працювати з «персональним тренером».

«Активний парк», що розпочав роботу в Іллінецькій територіальній громаді, вже показав, що це цікаво для всіх верств населення – від школярів до більш старшого покоління. І впевнена, що цей проект буде успішно започаткований та продовжений в інших громадах області. Заняття  стануть доступними для кожного. У Вінницькій області цей проект координує спортивна організація «Колос» та «Спорт для всіх», – розповіла Світлана Коновалова.

Довідково:


«Активні парки» - це один із проектів, який входить до загальнонаціональної програми Президента України Володимира Зеленського «Здорова Україна». Головна мета – зробити спорт доступним для всіх – як для жителів великих міст, так і маленьких населених пунктів кожної області.

Нагадаємо, в програмі IVIN SPORT ви дізнаєтесь все про греко-римську боротьбу.


Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак.


Читайте також