menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У громаді на Вінниччині зберігся палац у стилі класицизму

21.11.2021 09:20

Мандруємо та дізнаємось історію палацу Ярошинських.

На Вінниччині у Тиврові з початку XVIIІ століття збудували палац Ярошинських. Приблизно у 1750-х роках це був один з найбільших садиб на Поділлі. Двоповерхове приміщення побудоване в класичному стилі, а парковий фасад має в собі риси пізнього бароко. Ще більше цікавих фактів дізналась Інформаційна Вінниччина.

Багато років назад стародавнє містечко Орєхов належало родині Ярошинських. Проте у 1590 році Маріанна Ярошинська вийшла заміж за Себастьяна Калитинського. А у посаг він отримує Тиврів, як придане. Саме так тодішній Тиврів потрапив до маєтностей Калитинських. Пряма лінія нащадків цього роду поступово згасала. За містечко та прилеглі території почали «воювати» та претендувати представники іншої лінії з роду Калитинських та Ярошинських.

Цей конфлікт вирішився у 1756 році, а маєток отримав Захарій Ярошинський. У Тиврові він і збудував цей палац та виділяв багато коштів на відбудову домініканського костелу. Ярошинський ще заклав ландшафтний парк навколо своєї резиденції. Проте Захарій помер 13 жовтня у 1774 році, а у 1891 році власники палацу продали його до Подільської єпархії. Вона відкриває в ньому духовне училище. Згодом маєток зазнав серйозної пожежі. Через це фасадну його частину значно перебудували, а стилістика теж змінилася. Сталося це на початку XX століття.

За часів існування духовного училища у 1910—1911 рр.B у садибі викладав спів видатний український композитор Кирил Григорович Стеценко. Також тут працював Микола Леонтович і навчався Володимир Свідзінський.

Навколо маєтку був великий дендрологічний парк з озером, який мав форму кінської підкови з «алеєю кохання». Вона проходила через усю територію маєтку та була прикрашена античними скульптурами із мармуру, які привезли з Італії. Зараз тут зберігся старий парк, що починається одразу за палацом. А над обривом все ще є частина стіни фортеці, викладеної з червоної цегли та каменю.

Нагадаємо, історію столітнього палацу у Хмільнику.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: uk.wikipedia.org


Читайте також