menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У громаді Вінниччини розповіли про діяльність Молодіжної ради на підтримку переселенців та ЗСУ (ФОТО)

23.01.2023 10:10

Наразі вона активно функціонує на теренах не лише Вапнярського краю, а й поза його межами

Молодіжну раду Вапнярської територіальної громади Вінниччини створили 2 жовтня 2022 року. Від моменту її утворення діяльність здебільшого була спрямована на низку соціальних проєктів: озеленення території, створення молодіжного простору, налагодження комунікації, проведення благодійних акцій тощо. Та після повномасштабного вторгнення росії на територію України Молодіжна рада спрямувала свою увагу безпосередньо на допомогу ЗСУ та ВПО. I-VIN.INFO поцікавився, скільки вдалось провести благодійних заходів та які плани у ради на майбутнє.

«Події 24 лютого 2022 року сколихнули членів Молодіжної ради і досить довго молоді люди не знали як переформатуватися та рухатися в іншому напрямку. Проте уже навесні 2022 року вони організували свою першу благодійну акцію під назвою «Чужих дітей не буває». Оголосивши збір різновікового одягу та взуття, іграшок, книг, засобів гігієни, канцтоварів та дитячого харчування, Молодіжка буквально за тиждень зібрала все необхідне та передала в руки матері п’ятьох діток, які тікаючи від війни на Миколаївщині, знайшли свій прихисток у нашій громаді», - каже головна спеціалістка відділу освіти, культури, молоді та спорту Вапнярської селищної ради Євгенія Шульган.

Відтоді їх робота не припинялась. Так, у Міжнародний день захисту дітей вони організували акцію пам’яті «Нереалізовані мрії». У пам’ять про дітей та їхні нереалізовані мрії Молодіжна рада створила на площі біля Вапнярського селищного Будинку культури живий коридор. В руках учасників акції були дитячі іграшки, як нагадування світові про криваві злочини російських окупантів. Таким чином молодь громади згадала усіх невинно вбитих діток та їхні нереалізовані плани та мрії на життя, адже хтось із них мріяв стати відомим спортсменом, хтось науковцем чи художником. Всі зібрані під час акції дитячі іграшки передали діткам-переселенцям Вапнярської громади.

Вже влітку Молодіжна рада разом із артистами Вапнярського краю організувала благодійний ярмарок на підтримку військових України. Його метою був збір коштів для закупівлі оклюзійних пов’язок для 61-ї бригади польового вузла зв’язку на Миколаївщині, де служить їх земляк-вапнярчанин. Це спеціальні пластирі для зупинки кровотечі. До благодійного заклику на підтримку ЗСУ відгукнулись і місцеві митці, майстрині рукоділля, господині домашньої випічки і навіть досвідчені квітникарі. Так, під музичний супровід артистів відбувався продаж різноманітної продукції, включаючи освіжаючі напої, літні ягоди і кімнатні рослини. Тоді вдалось зібрати майже 37 тисяч і за ці кошти придбали 62 оклюзійні пов'язки та разом із смаколиками передали бійцям.

«У новому форматі зустрічала цьогоріч Молодіжна рада і День Молоді. Вони організували невеличку екскурсійну поїздку до музею «Батьківська хата» в село Липівка. Молодь запросила із собою в короткотривалу подорож талановитих дітей-спортсменів, з числа внутрішньо переміщених осіб. Їх батьки радо відгукнулися на пропозицію долучити дітвору до екскурсійного дозвілля та дозволили їх участь.За час перебування в музеї діти дізналися чимало цікавого з історії та культури свого народу, познайомилися із народним побутом українців, доторкнулися до культурної спадщини рідного краю та цілої нації. На завершення екскурсії усі зробили спільне фото на пам'ять та поласували смачними гостинцями від пані Олени - колоритного липівського екскурсовода», - пригадує Євгенія Шульган. 

Та вже з осені Молодіжка приділяла увагу й ветеранам – учасникам бойових дій Другої Світової війни. У День партизанської слави разом з поліцейськими громади вони завітали до поважних земляків-вапнярчан, вручили їм продуктові набори та поспілкувалися з ними про їх побутові проблеми та вирішення цих проблем. 

Водночас вже на День Захисника та Захисниць України Молодіжна рада організувала акцію для Героїв сьогодення. Молоді люди через соцмережі закликали всіх небайдужих долучатися до загальнотериторіального флешмобу «Подякуйте нашим захисникам та захисницям України!». Молодіжка закликала наповнити соцмережу Facebook привітаннями та побажаннями, публікувати в себе на сторінках або в групах подяки, власні історії, вірші, малюнки, пісні чи просто фото з чуттєвим підписом для героїв. 

Також 14 жовтня вапнярська молодь організувала інформаційну акцію «Дякую ЗСУ». Її учасники висловлювали вдячність воїнам на фронті і привертали увагу до подвигу, який вони здійснюють щоденно в найгарячіших куточках України. Тоді Молодіжка клеїла патріотичні наліпки з написами «Дякую ЗСУ» на магазини, підприємства, установи та заклади селища.

Зима теж розпочалась для Молодіжної ради з благодійних акцій: в День Збройних сил України вони організували проведення майстер-класу з розпису імбирного печива для дітей. Окрім того, що свої вироби дітки забирали додому, два печива із виготовлених вони залишили для захисників. Згодом ці солодкі гостинці з громади передали на фронт.

Проте Молодіжка займалася не тільки організацією благодійних, волонтерських та інформаційних акцій, а й вчилася надавати першу медичну допомогу:

«За ініціативи вапнярської молоді на базі Вапнярського медичного центру організували навчання з надання першої медичної допомоги постраждалим чи пораненим. Головний лікар медичного Центру розповів про основні аспекти надання домедичної допомоги людям при ракетних обстрілах, опіках, переломах, хімічних ураженнях тощо. Він наочно продемонстрував на юному добровольцю практичні особливості перев'язування пацієнтів. Також молоді люди ознайомилися з тим, як ставити крапельниці та дізналися як правильно робити уколи». 

Крім цього, молоді люди не забували і про обличчя рідної громади. Навесні разом із небайдужими жителями громади вони прибрали зелену паркову зону: привели до належного стану територію майбутнього парку дозвілля та відпочинку для молоді, який обов'язково з'явиться на теренах Вапнярки після Перемоги.

Як зауважує головна спеціалістка відділу освіти, культури, молоді та спорту, в планах ще безліч проєктів та акцій:

«Обсяг волонтерської допомоги не зменшується. Молодіжка постійно в русі, постійно організовує різноманітні акції та флешмоби. І жителі, гості та друзі Вапнярської громади з неймовірною щедрістю відгукуються на молодіжні ініціативи. Сподіваємося, в такому запальному та патріотично-піднесеному руслі Молодіжна рада Вапнярської громади буде рухатись і надалі, аж до Перемоги!».

Довідково:

Всі юні жителі, які мешкають на території громади та бажають підтримувати та розвивати молодіжну політику в громаді, можуть вступати в ряди Молодіжки. Це стосується, зокрема, і вимушено переміщених осіб. Загалом до складу Молодіжної ради входять особи віком від 14 до 35 років, проте здебільшого це школярі та студенти, які охоче проявляють ініціативу та втілюють в життя задумане.

Нагадаємо, у Вінниці шиють спальні мішки з підігрівом для бійців.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Євгенією Шульган



Читайте також