menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У місті на Вінниччині шукають шляхи забезпечити людей теплом попри російські обстріли енергооб’єктів

Ладижинська ТЕС досі була єдиним постачальником тепла для містян

Восени 2022 року російські війська активно обстрілювали критичну інфраструктуру України. Найбільше потерпали від обстрілів об'єкти енергетики. По Ладижинській ТЕС на Вінниччині ворог влучав кілька разів. Внаслідок цього в Ладижині двічі оголошували надзвичайну ситуацію, адже ворожі обстріли залишили місто без теплопостачання. І-VIN.INFO дізнався, як готується місто до цьогорічного опалювального сезону і як убезпечує себе на випадок блекауту після можливих повторних ворожих атак.

Ворожі обстріли пошкодили енергетичне обладнання

Ладижинська ТЕС кілька разів зазнала бомбардувань російськими військами. Вперше дрони-камікадзе атакували станцію зранку 11 жовтня 2022 року. А коли на місці працювали рятувальники, ТЕС знову обстріляли. Були поранені шестеро людей. У ДТЕК Ладижинська ТЕС повідомили, що працівників станції серед постраждалих не було, але обладнання станції суттєво пошкоджене.

Вдруге російські війська нанесли ракетні удари 23 листопада, і тоді виникла аварія у мережах теплопостачання Ладижина.

«Сталась критична ситуація, своїми силами ми впоратись не могли. Адже майже 18 тисяч містян залишились без тепла. Тоді створили координаційний штаб з подолання наслідків надзвичайної ситуації. Людям роздавали обігрівачі, відкрили додаткові пункти обігріву. Словом, робили усе, що могли в такій ситуації», - повідомив тоді виконувач обов’язки міського голови Олександр Коломієць.

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов наголосив, що ворог навмисно б’є по об’єктах енергетики: щоб ускладнити умови життя українців взимку, щоб люди замерзали в своїх оселях. Таким чином, росіяни хочуть зламати опір українців. Аби люди вимагали у керівництва країни закінчення війни. Але у них нічого не вийде.

«Оголосили в Ладижині надзвичайний стан воєнного характеру у зв’язку з тим, що люди залишились без опалення після обстрілу з боку росіян. Вважаю, що відсутність у місті хоча б однієї котельні на альтернативному опаленні свідчить про недалекоглядність колишнього керівництва Ладижинської громади (Валерій Коломєйцев очолював Ладижинську міськраду з 2001 року та подав у відставку під час повномасштабного вторгнення, 12 травня 2022 року – ред.). Децентралізація дає великі повноваження громадам, і за ці роки можна було подбати про створення сучасної автономної теплової мережі», - зауважив він.

Отже, саме після обстрілу 23 листопада розпочався процес побудови нової котельні на альтернативному опаленні.

Втретє станцію обстріляли 14 січня 2023 року. І знову ладижинці залишились без тепла і води. У місті вдруге оголосили режим надзвичайної ситуації. Тоді в Ладижинській міськраді заявили, що з’явиться три котельні – одна газова, одна на альтернативному паливі, і ще одну модернізують.

Лише 14 квітня 2023 року припинили дію ситуації надзвичайного характеру.

Чому досі не зводили котельні у Ладижині?

Насправді, мова про альтернативні види опалення в Ладижині йшла давно. Зауважували про те, що станція потребує модернізації, і було таке, що через ремонтні роботи працював лише один енергоблок. Тоді температура у квартирах містян ледве трималась на позначці 18 градусів. Втім, тодішній мер міста вважав марнотратством будувати нові котельні, адже тепло від ТЕС вартувало дуже дешево.

Справа в тому, що принцип роботи ТЕС полягає у генерації електроенергії шляхом спалення вугілля в спеціальних котлах. Вода нагрівається, перетворюється на пару та обертає турбіну, яка виробляє струм. Частина пари з турбіни йде якраз у міську тепломережу. Тобто станція виробляє теплову енергію і надає споживачам Ладижина послуги із централізованого теплопостачання і гарячого водопостачання. Фахівці кажуть, що ТЕС все одно виробляє надлишок тепла, і цим теплом й опалюють місто. Тому вартість такого виду теплопостачання має низьку вартість. А газові котельні та на альтернативному паливі генеруватимуть в рази дорожче тепло.

Втім, обстріли енергооб’єктів показали, що наразі усім потрібно подбати про альтернативні джерела опалення. Адже у листопаді російські війська розбили частину технологічного обладнання, внаслідок чого припинилась робота енергоблоків та надання послуг з централізованого теплопостачання населенню Ладижина, медичним та освітнім закладам міста.

Тоді голова Вінницької ОВА повідомляв: «Сьогодні ми працюємо тут, щоб вивчити технічні можливості якнайшвидшого відновлення опалення у Ладижині. До роботи залучені інженери «Вінницяобленерго» та «Вінницяоблтеплоенерго». Слово за фахівцями, але ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб налагодити постачання тепла. Тієї електроенергії, яка є в умовах нестабільності енергетичної системи, не вистачає. Територіальні громади, що знаходяться південніше Ладижинської, не отримують її в необхідному обсязі. Усе взаємопов’язано, тож коли ми відновимо опалення, тоді у нас вивільниться електрика, яку можна передати на інші громади».

Через перевантаження мережі «вибивало» електроенергію

Щоб люди не замерзли у власних оселях, мешканцям Ладижина роздавали електричні обігрівачі. Але одночасне ввімкнення електроприладів призводило до перевантаження ліній електропостачання.

«Обігрівачі абсолютно не рятували ситуацію з опаленням. Натомість в Ладижині двічі горіли трансформатори через перевантаження в мережі. Ситуація дуже непроста. І вирішувати треба кардинально, поки не пізно. Котельні, які мають запустити, це тимчасовий варіант – на тиждень-два, вони можуть підтримати і зберегти мережу в цілому. За словами заступниці міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталії Хоцянівської, яка на початку грудня 2022 року з візитом відвідала Ладижин, 59 кілометрів тепломережі мають величезні тепловтрати. І з ними треба щось робити. Тобто, думати і про реконструкцію тепломережі», - запевняє голова Гайсинської районної військової адміністрації Людмила Головашич. Ладижинська громада відноситься саме до Гайсинського району.

Про те, що світло «вибивало» через навантаження на електромережу, говорять і місцеві мешканці. Через це було складно перенести холодну зиму. Адже окрім електроконвекторів, не було можливості нічим зігрітись у своїх помешканнях. Втім, були розгорнуті в кожному районі пункти незламності, де можна було і зігрітись, і набрати гарячої води, і поїсти гарячих страв.

Кроки до подолання кризи – котельні на альтернативному паливі

«Багато чого зроблено, але багато всього треба зробити, - зауважує міський голова Олександр Коломієць. – Зараз за кошти міського бюджету будуємо газову котельню, готуємо до прийняття в експлуатацію твердопаливну котельню. Також беремо в оренду у ПРАТ «Біолінк» котельню на мазуті, відновлюємо її роботу. Вже два кілометри труб нових проклали. Ці котельні можуть не дати очікуваний результат. Ми хоча б збережемо систему теплопостачання завдяки цим котельням, щоб не розмерзлись труби. І щоб зберегти систему водопостачання теж. Адже якщо замерзнуть труби теплопостачання, то в помешканнях все замерзне. Всі котельні будуємо як альтернативні в разі повторної атаки російськими військами на Ладижинську ТЕС. Потрібно убезпечити громаду та соціальну сферу. Лікарню теж переводимо на альтернативне опалення, один котел є, ставимо додатковий. А ліцей № 1 вже давно у нас має свій твердопаливний котел. Окрема твердопаливна котельня працювала в тестовому режимі на 10 будинків, це 400 квартир».

Частина міста має встановити індивідуальне опалення

Неохопленою опаленням від альтернативних котельнь залишається одна вулиця – Піонерська. Вона знаходиться найближче до ТЕС і найдальше від альтернативних котельнь, тому їх потужностей може не вистачити. Отже, міська влада пропонує мешканцям цієї вулиці встановлювати індивідуальне опалення.

«Проводимо зустрічі з мешканцями, роз’яснюємо: якщо Ладижинська ТЕС зупиниться, то будинки на інших вулицях наші котельні ще потягнуть, а на вашій – ні. Переконуємо, що єдиний вихід у цій ситуації – встановлення індивідуального опалення. І це мають бути двоконтурні котли, які працюють на газу, а запалюються від електрики. Завдяки таким котлам мешканці вулиці Піонерської будуть забезпечені і теплом, і гарячою водою. Коли вони перейдуть на цей вид опалення, то вже будуть незалежними від Ладижинської ТЕС і від будь-яких інших котельнь», - переконує заступник міського голови Олександр Олійник.

Зауважує, що тут грає роль і рельєф, адже котельні знаходиться внизу, місто – на узвишші, а вулиця Піонерська теж внизу.

Деякі мешканці вже поставили собі такі котли. Зауважують, що вони дуже вигідні, адже тепер вони повністю незалежні від перепаду температур та усіляких форс-мажорів.

«Якщо у вересні буде холодно, а централізоване опалення ще не включать, ми можемо самі обігрівати свою квартиру. Не чекати усіх, не вмикати обігрівачі. Так само і з гарячою водою. Якщо десь якійсь ремонт мережі гарячого водопостачання, води у людей немає, а у нас завжди є, коли нам потрібно. В цьому й перевага індивідуального опалення: ми завжди маємо і тепло, і гарячу воду. Єдиний мінус – це відключення електроенергії. Але я думаю, якщо раптом зупиниться наша ТЕС, нам все одно якось будуть генерувати електрику. Бо ж як тоді бути усім? Тому якраз варіант з індивідуальним опаленням я вважаю найбільш прийнятним», - переконаний місцевий пан Юрій.

За його словами, на проєкт, закупку матеріалів та переобладнання пішло не більше 50 тисяч гривень. Але ремонті роботи він робив сам. Тільки за матеріали заплатив.

«Оформив дозвіл на індивідуальне опалення в міськраді, замовив проєкт в газконторі, і все. Є у нас майстри, які все роблять на совість. Тому зі встановленням обладнання проблем не було», - додає він.

Втім, не всі мешканці вулиці Піонерської розділяють такий оптимізм. Кажуть, що ніякої програми щодо переходу місцевих мешканців на індивідуальне опалення немає. Тому всі витрати ляжуть на плечі людей.

«Міська рада зробила нам навіть не проєкт, а приблизний план реконструкції опалення, де вказала точки розташування котлів. У багатоквартирному будинку потрібно, щоб усі мешканціодночасно перейшли на індивідуальне опалення. Бо ми ж відрізаємо усі труби опалення, які були, і встановлюємо нові. Це повна реконструкція опалення. І проєкт потрібно робити не лише на точки встановлення котла, а врахувати усі розводки та встановлення радіаторів», - зауважує місцевий мешканець Віталій Сойченко. Зараз він на пенсії, а раніше його робота була пов’язана з тепломережами.

Ще один варіант альтернативного опалення – газові конвектори

Крім того, що слід буде встановлювати нові двоконтурні котли, треба буде й міняти труби. Раніше були металеві, а тепер треба встановлювати металопластикові. Чавунні (ще з радянських часів) радіатори можна залишити, але їх потрібно добре прочистити. А це можна повноцінно зробити тільки за допомогою потужної помпи, яка, наприклад, є у рятувальників. Тому майстри радять купувати нові сучасні радіатори, які адаптовані до таких труб.

«І треба буде нові діри в стінах довбати, бо розводка від двоконтурного котла буде вже іншою. Коротше, потрібно буде витратити близько 100 тисяч гривень на все. Зрозуміло, що у нас таких грошей немає. А міська рада не може нам нічим допомогти. Навіть якоїсь програми співфінансування не затвердили на такий випадок. Тому я пропонував встановлювати не двоконтурні котли, а газові конвектори. Це б істотно зекономило кошти. І ніяких додаткових ремонтних робіт проводити не треба», - додає Віталій Васильович.

«Вихід із ситуації – системний підхід та енергоаудит»

В Україні є приклад переходу на альтернативне опалення в рамках міських програм. Так було у Нікополі та Кам’янському до повномасштабної війни.

«Такі серйозні програми були запроваджені у багатьох містах, близько 20-ти загалом. Програма передбачала повну модернізації електромережі. Там подбали про нові трансформаторні підстанції, потужні кабелі та інше. За рахунок міського бюджету і лічильники мешканцям встановлювали, і оплачували обладнання для малозабезпечених та пенсіонерів, - говорить депутат Ладижинської міської ради Андрій Скакодуб. - В Ладижині такої програми не було. Тому, коли російські війська обстріляли ТЕС, з’ясувалось, що до такого розвитку подій ніхто готовий не був. Крім того, бачимо, що вся апаратура застаріла і технічно, і морально. А починати треба з інвентаризації об’єктів та енергоаудиту. Щоб міськрада прийняла рішення про проведення такого аудиту. Тоді б фахівці прорахували усі недоліки та шляхи їх вирішення. Не хаотично, а системно визначити стратегію розвитку енергетичної системи із застосуванням сучасних технологій.

Складний шлях модернізації та реконструкції теплової мережі змусив багатьох мешканців Ладижина подумати про радикальні кроки на випадок відсутності опалення через можливу зупинку Ладижинської ТЕС.

«Я вирішив діяти кардинально: обладнав альтернативне опалення у себе на дачі. Завіз на дачу котла на деревині та мініелектростанцію. Зробив запас пального та дров. Так я буду впевнений, що моя родина переживе усі труднощі з відсутності опалення, світла та води. У мене свій колодязь на дачі», - наголошує мешканець Ладижина пан Олександр.

На сьогодні в Ладижині продовжують добудовувати твердопаливну та газову котельні. І все більше місцевих мешканців шукає альтернативні способи опалення власних осель. Щоб жодні російські обстріли не зламали нашу волю та віру в перемогу.

Читайте також: «Зруйнований російськими ракетами Будинок офіцерів у Вінниці: що чекає на історичну будівлю».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: vin.gov.ua, facebook.com/borzov.s.s, facebook.com/dteklates

Читайте також