menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«У нього горять очі»: голова Вінницької обласної асоціації футболу про плани Андрія Шевченка на посаді президента УАФ

05.02.2024 18:40

Інтерв’ю з головою Вінницької обласної асоціації футболу Іреком Гатаулліним

Повномасштабна війна внесла корективи в спортивний ритм життя нашої країни. Футбол теж переживає не найкращі свої часи через важку ситуацію в Україні. Проте, кількість українців, які грають в топових лігах Європи, та результати національних збірних показують, що російським ракетам та снарядам не вдалося знищити український спорт. Голова Вінницької обласної асоціації футболу Ірек Гатауллін розповів I-VIN.INFO про майбутнє українського футболу із новим президентом УАФ, рівень розвитку футболу на Вінниччині та відношення міжнародних спортивних організацій до російських футболістів.

— Нещодавно Андрія Шевченка обрали президентом Української асоціації футболу. Як ви думаєте, які зміни в стратегію розвитку українського футболу це привнесе?

— Зміни потрібні були давно. Повномасштабна війна принесла багато викликів і зараз потрібен новий підхід до розвитку футболу в країні. Андрію Миколайовичу буде дуже важко, адже зараз існує великий дисбаланс між регіонами в плані ситуації із фінансами, інфраструктурою та кадрами. Проте, я і багато інших керівників обласних асоціацій готові допомагати йому усім, адже це людина, яка бажає щось зробити, у нього горять очі.

— Які конкретні кроки, на вашу думку, покращать ситуацію?

Професійний футбол в Україні більш-менш грає. Одинадцять наших збірних у грі. Наразі є проблеми з дитячо-юнацьким футболом – чемпіонати не проводяться, лише по категорії U-19 були змагання. Цього року Андрій Шевченко хоче запустити весь дитячо-юнацький футбол. Також він розмірковує, як повернути глядачів на стадіони, адже це дуже важливо. Окрім цього, у пана Шевченка вже є домовленість із грандами та спонсорами. А це додаткові 2-3 мільйони євро до Української асоціації футболу, тобто, 25 відсотків від усього бюджету.

— Як ви оцінюєте рівень розвитку футболу в Вінницькій області за останні роки?

Не хочу говорити, що у нас все гладко. Є недоліки, за які нас справедливо критикують, але також слід розуміти, що не все залежить від Асоціації. У нас на чемпіонаті області зараз грають шість команд, і на те є об’єктивні причини. Величезна кількість професійних команд перестала існувати із початком російського вторгнення через брак фінансування. Раніше в Томашполі була своя команда, потім її розпустили. І коли я розмовляв з головою громади, він сказав мені: «Шановний, я дуже люблю футбол, але мені треба в лікарню поставити ліжка і купити десять тепловізорів для наших земляків на передовій». Це пріоритети.

 — З якими викликами в своїй діяльності наразі стикається Вінницька обласна асоціація футболу?

Після реформи децентралізації у нас замість двадцяти чотирьох районних федерацій стало шість. У цих районних федерацій дуже мало повноважень. Всі повноваження і всі кошти зараз в 63 громадах, і це виклик. Водночас, постає завдання – поїхати в кожну територіальну громаду, агітувати за розвиток спорту, не тільки футболу. У мешканців громад можуть бути свої улюблені види спорту, тому найкращим рішенням було б – створення спортивного клубу і розвиток декількох видів спорту.

— Якою буде стратегія Вінницької обласної асоціації щодо розвитку футболу на Вінниччині цього року?

Ми ще не знаємо, які завдання буде ставити Українська асоціація футболу. Ці завдання будуть визначені новим президентом після конгресу UEFA в Парижі. Ми будемо відштовхуватись від програми розвитку УАФ і впроваджувати її на рівні нашої області.

— Президент UEFA нещодавно висловився на підтримку російських спортсменів, назвавши їх «жертвами». Як донести міжнародним спортивним організаціям правду про те, що російський спорт завжди був і буде інструментом пропаганди війни та імперських наративів?

— Я підтримую на сто відсотків слова Андрія Шевченка, який запросив пана Чеферіна, президента UEFA, приїхати в Україну, поїхати в ті міста, де руйнували будинки та вбивали дітей. Хай подивиться на зруйновані росіянами стадіони, а потім спробує повторити таку публічну заяву. Питання в тому, чи міжнародні спортивні організації заангажовані, чи вони дійсно не знають усього того, що тут відбувається. Вони мають зрозуміти, що росія – країна-агресор і всі, хто живуть там і займають згодницьку позицію, не повинні бути ніде представлені, особливо в футболі.

Читайте також, «Ці спортсмени сформують дуже сильну націю»: вінницький тренер.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: utufu.org.ua, suspilne.media та uaf.ua

Читайте також