menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці дуже активно збирали допомогу для херсонців

09.06.2023 12:00

Історія, як вінничанка організувала великий збір допомоги

Після підриву дамби у Новій Каховці вінничани одразу розпочали збирати гуманітарну допомогу. Зокрема, власниця кав’ярні Inside Юлія Моргун побачила хибну інформацію про евакуацію людей до Вінниці з Херсону. Тому організувала збір допомоги у своєму закладі. Проте «новину» про евакуаційні автобуси спростувала місцева влада, а люди вже активно приносили речі, необхідні херсонцям. Вінничанка не зупинилися і організувала ще більш потужний збір за кілька днів. І все це доставлять на Херсонщину. I-VIN.INFO поспілкувався з Юлею Моргун і розкаже про цю ситуацію.

«Мене трішки дезінформували. Сказали, що везуть у Вінницю евакуайованих людей. Думала, своїми силами організувати збір гуманітарної допомоги у власній кав’ярні. У нас була подібна практика, коли на початку повномасштабного вторгнення ми теж проводили збір речей. Тоді це були як «сільпошні» корзинки, люди приносили продукти, але не так багато. А цього разу навіть не очікувалаа, що ось так все вийде», - розпочинає свою історію Юлія Моргун.

На своїй сторінці в Інстаграм вона заохотила людей підтримати її збір. Тоді вінничани почали поширювати її інформацію, активно долучатися. Коли Юлія побачила кількість охоплень зрозуміла, що у її кав’ярню ці речі не помістяться.

«Мені відео надсилали, як пакують сумки з допомогою. Розумію, що це точно не потрібно везти у торгівельний центр, в якому знаходиться кав’ярня. Було сотні репостів. На мою сторінку почали активно підписуватися. Переглядів «сторіс» було по 6000. Розраховувала на свою аудиторію, яка постійно допомагала. Після такого напливу у мене навіть трохи почалась паніка. Бо не розуміла, що робити з цими речами. Через знайомих я вийшла на штаб гуманітарної допомоги від обласної військової адміністрації», - розповідає Юлія Моргун.

Коли приїхала у штаб, всі радо прийняли її та допомогли з логістикою. Тоді люди почали привозити речі у цей штаб. Прибувало дуже багато автомобілів з гуманітарною допомогою. А три вінницьких заклади безкоштовно привезли піцу, аби волонтери не були голодні.

«Я не скажу, що ця вся робота мене втомила. Навпаки, стільки енергії набралася! Це ще більше зарядило допомагати далі. Проте найбільші труднощі були з комунікацією. Люди не читають те, що писала у соцмережах. Телефонують тисячу разів. Питають все те саме. І це трохи дратує. Через поширення мого номеру телефону стало занадто багато зайвих дзвінків. Навіть з ОВА одна жінка попередила, що я ще довго буду з цього виходити. Я не волонтер і не є учасником якоїсь організації. Я не планую далі так активно волонтерити. У мене є своя підприємницька діяльність, тому підтримую «економічний фронт», - зауважує власниця кав’ярні.

За її словами, вона нещодавно підписала контракт для реалізації ще одно проєкту, тому всі свої сили хоче направити туди. Надалі планує закінчити збір допомоги. Вже сьогодні та завтра (9-10 червня) у штабі буде проводитися внутрішня робота: завантаження і відправка гуманітарної допомоги. Тому від людей допомогу не будуть приймати.

«Наразі основна проблема – це прийом гуманітарної допомоги там, на Херсонщині. Тому через це призупиняємо прийом речей. Там логістика ускладнена. У нас багато охочих людей, які готові допомогти. Проте там міни, вода, обстріли. І просто не встигають розвозити речі і продукти. Зараз у спокійному темпі буде працювати штаб. І варто розуміти, що не тільки Вінницька область допомагає. Чула, що за об’ємами допомоги вінничани найбільше відправили для херсонців», - каже Юлія.

Наразі вінничанка буде на зв’язку зі штабом, щоб моніторити актуальні потреби. Проте таку активну волонтерську діяльність тимчасово повинна призупинити. Додає, у штабі вже самі просять, аби не так активно приносили речі.

«Люди зможуть приносити речі. Проте, чи буде цей штаб відкритий для всіх, від мене не залежить. Тому, як працюватиме цей штаб далі, потрібно дізнаватися у його працівників», - каже Юлія Моргун.

Усі актуальні потреби гуманітарного штабу Юлія Моргун інформуватиме на своїй сторінці в Інстаграм.

 Нагадаємо, вінницька військова у важкому стані та потребує реабілітації.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надано Юлією Моргун

Читайте також