menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці пройшов обласний турнір з греко-римської боротьби (ФОТО)

06.05.2023 19:50

Обласний турнір «Vinnytsia Wrestling Cup 2023» зібрав 170 учасників

Сьогодні у Вінниці організували обласний турнір «Vinnytsia Wrestling Cup 2023». У змаганнях взяли участь близько 170 дітей з Вінниччини, запросили також спортсменів з Харкова та Новодністровська. Учасники змагались у 4 вікових та у 40 вагових категоріях. I-VIN.INFO побував на змаганнях та дізнався, як проходив турнір.

На початку змагань організатори створили невеличке вітальне шоу для дітей та вболівальників. Були представники спортивного руху Вінниччини та наші захисники. А серед учасників долучилися спортивний клуб «Сокіл», спортивний клуб «Лідер», команди зі Жмеринки, Могилів-Подільського, Козятина, а також з Новодністровська та Харкова. Організатори обласного турніру – спортивний клуб «Сокіл» – облаштували змагальні майданчики на базі Вінницької дитячо-юнацької спортивної школи «Колос».

Учасники турніру вшанували хвилиною мовчання загиблих Героїв, які віддали своє життя заради миру в Україні. Також заспівали пісню-символ незламності, гімн воїнів УПА «Ой, у лузі червона калина» та Гімн України. З розгорнутим величезним синьо-жовтим стягом діти дружно співали, водночас, налаштовуючись на спортивну боротьбу.

Голова Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» Сергій Татусяк наголосив на важливості спорту у житті кожної людини та про гідне представлення українських спортсменів на міжнародній арені:

«Завдяки нашим найкращим спортсменам ми прославляємо Україну. Щодня ми переживаємо непростий час – війну. Проте я впевнений, ця жага до перемоги на таких змаганнях, боротьба до останнього подиху, ця енергія незламності обов’язково буде передаватися нашим захисникам. Окрім цього, хочу сказати, що наше спортивне товариство вперше підписало угоду з приватним спортивним клубом «Сокіл». Як бачимо за рівнем підготовки цих змагань, ця співпраця є надзвичайно ефективною».

Також подякував керівнику та команді спортивного клубу «Сокіл» за чудову співпрацю, а меценату Борису Чернезі – за підтримку та допомогу у проведенні такого масштабу змагань. Як розповів один з організаторів, тренер спортивного клубу «Сокіл» Артем Кудик, сьогодні зібралось на змагання близько 170 учасників:

«Ми готувались до цих змагань близько місяця. Планували ще раніше провести. Також запросили наших друзів – команду «Харківські леви». Раніше разом тренувалися з одним їхнім тренером, тому вирішили теж запросити. Звісно, це обласний турнір, але ми спілкуємось з тренерами з регіонів, які постраждали від війни. Тому вирішили таким чином підтримати їх,і запросити на змагання, аби вони теж мали можливість проявити себе, продовжувати тренуватися та готуватись до турнірів», - каже Артем Кудик.

Серед вболівальників I-VIN.INFO познайомився з вінничанкою Юлією Калитюк, яка підтримує на турнірі свого сина Мирона. Хлопчику майже 9 років, сьогодні він виступав у категорії 30 кілограм. Займається греко-римською боротьбою 3 роки, і вже тричі був на змаганнях.

«Раніше син не дуже хвилювався. А зараз підріс, вже почав хвилюватися і ретельніше готуватися до змагань. Ми не спали цілу ніч через це. Проте, мені здається, я навіть більше хвилююсь, аніж він. На мою думку, греко-римська боротьба – це один з найбезпечніших видів спорту. Звісно, треба дотримуватися техніки безпеки. А ще помітила, що цей вид спорту виховує у дитині дисципліну, силу, витримку. Сподіваюсь, Мирон і надалі проявлятиме бажання займатися греко-римською боротьбою», - каже мама Юлія.

Підтримати свого сина Тимура на змаганнях прийшов Василь Тесьманецький разом з дружиною. Тимуру 9 років, а займається греко-римською боротьбою вже 2 роки. Сьогодні вперше бере участь у таких змаганнях.

«Син прокинувся о 6 ранку, аби точно не пропустити ці змагання. З самого ранку питав: «Коли вже поїдемо на змагання». Вже одну сутичку виграв. Боротьба – це дуже хороший вид спорту. Я сам займався вільною боротьбою, тепер Заслужений майстер спорту з вільної боротьби. Тому знаю, що боротьба виховує у людині силу, витримку і дає потужний розвиток для дитини. Проте головне, аби у дитини було це бажання займатися», - каже Василь.

Також серед учасників були єдині дві дівчинки, які змагались на майданчику. Це сестри 10-річна Влада Пірог та Єва Пірог, 6 років. Влада займається греко-римською боротьбою у спортивному клубі «Сокіл» близько півтора року.

«Вирішила займатися греко-римською боротьбою, аби вміти оборонятися. В наш воєнний час це дуже потрібно. Греко-римська боротьба подобається, вже вдруге беру участь у таких змаганнях», - каже Влада.

Як розповідає її батько Сергій, він підтримує своїх доньок у цьому виді спорту, адже це допомагає їм тримати хорошу фізичну форму.

«Є багато речей, які впливають на нервову систему. А спорт дуже корисний для них. Ось Єва сьогодні встигла виграти один поєдинок, чекаємо на ще один. Попереднього разу здобула друге місце на змаганнях», - каже Сергій.

На обласному турнірі було чимало досвідчених суддів. Проте найстарший, найдосвідченіший серед них – тренер ВОДЮШС «Колос» з греко-римської боротьби, Заслужений тренер України Олександр Кулібаба. Як він поділився з I-VIN.INFO, такі змагання для дітей відкривають дорогу у великий спорт:

«Хтось покаже кращі результати, хтось гірші. Проте такі змагання як свято, адже діти та батьки стають щасливими. У такий спосіб ми відволікаємо дітей від гаджетів, поганих звичок. Спорт несе в собі лише позитив. Ми вважаємо, що такий захід позитивно впливає абсолютно на всіх: дітей, батьків, тренерів та інших. Ми як тренери багато що бачили, і нас важко здивувати. Але все одно цікаво спостерігати за боротьбою, особливо серед дітей. Важливо, аби спортсмени закохалися у свій вид спорту і продовжували займатися далі», - каже Олександр.

Також додає, що сьогодні п’єдестал розрахований на 6 місць, аби кожна дитина відчула себе переможцем та надихнулась займатися далі. Сьогодні спортсменів, які здобули І-ІІІ місця, нагородили дипломами, медалями та призами. 

Читайте також, рішучість та незламність: у Вінниці розпочався всеукраїнський турнір із самбо пам'яті загиблого Героя України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак.

 

Читайте також