menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці реалізовують проєкт «Media Helper: психологічна підтримка для молодих журналістів та волонтерів»

17.01.2024 10:45

Його впроваджують у семи громадах області та у місті

Партнерська публікація

Психологічна підтримка є важливим елементом забезпечення психічного здоров'я журналістів та волонтерів, які працюють в умовах стресу та високої емоційної напруги. Це сприяє збереженню їхньої психічної стійкості та допомагає впоратися з труднощами, з якими вони можуть зіткнутися у своїй професійній діяльності. Так, Спілка молодіжних організацій Вінниччини розпочала реалізацію проєкту «Media Helper: психологічна підтримка для молодих журналістів та волонтерів», повідомляє I-VIN.INFO.

За словами голови СМОВ Дмитра Биковського, проєкт реалізовують за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки:

«Усі потребують психологічної допомоги. Це стосується не тільки військових чи постраждалих від військових дій, а й журналістів та волонтерів. Так і виникла ідея проєкту Media Helper разом із партнерами з громадської організації «Єврорегіону «Дністер»».

Його мета – покращення психоемоційного стану молодих журналістів та волонтерів в умовах активної фази війни в Україні.

У рамках проєкту планується провести сім тренінгів у громадах Вінниччини та один тренінг безпосередньо у Вінниці. Серед громад – Хмільницька, Жмеринська, Калинівська, Тульчинська, Ладижинська, Гайсинська, Іллінецька.

Психологиня і трансформаційна тренерка проєкту розповіла, що має достатню кількість власних психологічних проєктів. Але особливе місце в цьому списку займає допомога людям, які постраждали від війни:

«Останні півтора року дуже тісно співпрацюю з організаціями, які надають допомогу ВПО, дітям, підліткам тощо. Чому мені було важливо взяти таку вузьку категорію осіб? Тому що це ті люди, які мають тісний контакт з війною і всім, що з нею пов’язано. Моє бажання це допомогти їм з використанням методик, якими володію. Як показує попередня діяльність, така розроблена програма дає гарні показники».

У планах на майбутнє, як зауважила координаторка проєкту та заступниця голови СМОВ Лілія Шульгіна, масштабування проєкту до всеукраїнського й міжнародного рівня. Адже його тематика актуальна не лише для нашого регіону:

«У рамках проєкту вдастся налагодити партнерські відносини з іншими організаціями, територіальними громадами та сформувати розгалужену базу молоді. Не всі мають змогу отримати професійну психологічну допомогу, а у рамках проєкту учасники та учасниці отримають такі навички. Вони зможуть надавати собі подібну допомогу самостійно».

Представниця партнеру проєкту Media Helper «Єврорегіону «Дністер»» Світлана Пустовіт пояснила, чому вони вирішили долучитись:

«Журналісти та волонтери часто стикаються з трагічними подіями, надзвичайними ситуаціями та людським стражданням. Вони можуть відчувати емоційне виснаження або синдром вигорання. Психологічна підтримка допомагає їм впоратися з цими емоціями та уникнути важких наслідків для їхнього психічного здоров'я. Тому наша основна задача це налагодження комунікації з громадами».

Довідково:

У Реєстрі волонтерів Державної податкової служби минулого року зареєструвалися 2383 українці. Це у 8,4 рази більше, ніж за весь час існування цього переліку. Так, на початок 2023 року податкова служба нарахувала 2699 волонтерів. Це лише за офіційними даними, фактично їх більше, так як не всі реєструються.

Проблеми українських ЗМІ, зокрема питання допомоги українським медіа, піднімали на обговорення на травневій міжнародній онлайн-конференції ОБСЄ у Відні. На ній зазначили, що проблема професійного вигорання, погіршення пам’яті та хронічної втоми в українських медійників і медійниць стоїть дуже гостро.

Діяльність цих категорій осіб пов’язана з травмованими внаслідок російської агресії та військовими діями людьми.

Так як кількість таких осіб суттєво збільшується, глобальною метою проєкту є розповсюдження інформації по роботі зі стресом та психотравмами в медіапросторі для підняття морального духу та стресостійкості всіх українців.

Нагадаємо, як вінничани з Іспанії підтримують вінничан в Україні.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна


Читайте також