menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці відкрили Музей футболу (ФОТО)

22.06.2023 12:00

Тут представлена експозиція команди «Нива», яку створили вболівальники

Партнерська публікація

У Вінниці на Центральному міському стадіоні («Локомотив») відкрили «Музей історії вінницького футболу». Тут представлена експозиція команди «Нива», яку створили вболівальники, повідомляє I-VIN.INFO.

«Експозицію створили двоє вболівальників старшого покоління, які знають цю команду ще з 50-60-х років. Вони завжди за неї вболівали. Тож цю ініціативу підтримала Вінницька міська рада, і результат вже є. Та цей Музей не єдиний. Є також гарні експозиції Федерації футболу у Вінницькій області і при стадіоні «Нива», який на сьогодні є приватним. Це лише початок. Тому хочу подякувати усім, хто долучився до збору матеріалів для музею. Люди, які чують про ініціативу, хочуть приносити нові цікаві екземпляри. Була історія цікава: одна жінка працювала у клубі бухгалтером, і у неї для Музею була нивівська футболка. Також велика подяка ВФСТ «Колос», це спортивне товариство передало свої давні Кубки, тому що їх «колосівці» теж грали у футбол», – розповідає голова комітету з фізичної культури та спорту Вінницької міськради Сергій Краєвський.

Як додає голова Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» Сергій Татусяк, який двічі був Президентом футбольного клубу «Нива», футбол завжди був, є і буде «королем спорту». Так, у колективах приділяли велику увагу розвитку саме цього виду спорту:

«В ті часи, коли я прийшов у «Колос», команда вже була. Таким чином, завдяки повній опіці над командою керівництва спортивного товариства, комунікації з товаровиробниками та сільськогосподарськими підприємствами і фінансувалась наша команда».

Він пояснює, що для них головним був перехід від масовості до майстерності, від молодіжного, юнацького футболу до команди майстрів. Відтак, велику увагу приділяли просвітницькій роботі, їздили з командою по колективах фізкультури чи трудових.

«У нас було багато глядачів, «Локомотив» був заповнений. Всюди приймали із задоволенням. Ми проводили й спортивні лотереї на матчах. У нас був професійний підхід до розвитку футбольного господарства. Команда досягла великих успіхів. Наша «Нива» грала в 1996-му році на Кубці Кубків. Це найвищий рівень футболу в Україні», – каже Сергій Татусяк.

За його словами, футбол досі є пріоритетним у спортивному товаристві «Колос». Нещодавно завершились змагання під назво «Золотий Колосок», де взяли участь близько 80 команд. Такої кількості охочих брати участь у змаганнях не було навіть в мирні часи. Усі – меценати, представники влади, батьки – допомагають, аби діти поїхали на змагання. Адже у цей складний час людям потрібне психологічне розвантаження. Тому продовжується активна робота на «спортивному фронті».

Під час відкриття Музею туди передали ще один експонат – книгу про футбол, яку написав Заслужений журналіст України Леонід Миколайчук. Він розповів, що там є зображення першого стадіону, його газети за 1975-й рік з фотографіями команди та фотографіч із впроваджувачами футболу на Вінниччині, яка висить у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Їх команда називалась «Дробилка». Вони їздили на конях грати в футбол по Вінницькій області, розвиваючи його та піднімаючи авторитет.

«Вінниччина – цікавий футбольний край. Книга - це моє напрацювання як колишнього завідувача відділом спорту обласної газети «Комсомольське плем’я», «Панорама». Потім, коли я став головним редактором цієї газети, розвивав спортивну тему, попрацював в архіві. У книзі розповідається про те, як футбол загалом починався на земній кулі. Суперечки йдуть по цей день. Та перший футбольний професійний клуб створили у 1867-му році в Великобританії. До нас сюди, в східно-європейську частину, футбол прийшов у 1897-му році в Одесу та Миколаїв».

Нагадаємо,«Олімпійська надія»: юні легкоатлети змагалися на обласній першості.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Діана Праведна




Читайте також