menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці вперше пройшов турнір з футболу для дітей з порушенням розумового розвитку (ФОТО)

03.09.2023 13:45

У турнірі брали участь діти, які проживають у Вінницькій міській територіальній громаді

У Вінниці сьогодні вперше пройшов турнір з футболу Спеціальної Олімпіади України для дітей та молоді з порушенням у розумовому розвитку. Змагання проходили у двох вікових категоріях, а наприкінці учасники та учасниці отримували цінні призи, повідомляє I-VIN.INFO.

Ідея організувати такий турнір, за словами директора Релігійної місії «Карітас-Спес-Вінниця» Євгена Маркевича, виникла спонтанно:

«Вирішили провести його для дітей з аутичним розвитком, щоб їх зацікавити та згуртувати. Переможцям та всім учасникам наприкінці вручать міні-призи, медалі та подарунки від нашої організації. На перспективу плануємо, якщо все буде добре, то розширюватимемо масштаби подібних турнірів не лише у Вінниці. Будемо запрошувати людей і з інших областей».

Голова Вінницької міської асоціації футболу Юрій Максименко теж зауважив, що у планах проведення подібних турнірів у місті щорічно:

«Ці змагання проходять у двох вікових категоріях по три команди: старші та молодші. Відразу буде два турніри. Участь беруть діти, які проживають у Вінницькій міській територіальній громаді. Загалом це наша перша співпраця з «Карітас-Спес-Вінниця». І приємно, що у такий важкий час маємо можливість дарувати дітям радість та відчувати себе справжніми спорстменами».

Про свій досвід роботи з дітьми, які мають порушення у розумовому розвитку розповіла тренерка з футболу Ангеліна Горбатюк. Вона пригадала, що на початковому етапі роботи було складно займатись з такими дітками. Особливо, коли це перше тренування:

«Спочатку вони не розуміють, що від них хочуть. А через місяць-два адаптуються і розуміють як працювати в команді. Звісно для ефективного результату потрібно постійне повторення».

Так, тепер до тренерки на заняттях є й дітки, яким чотири роки. Водночас на заняття беруть з семи.

«Взагалі заходи для дітей з особливими потребами важливі, тому що багато батьків таких діток не знають як їх можна розвивати окрім роботи з психологами чи логопедами. І якраз таки складно-координаційні вправи мають величезний вплив на їх розвиток. Ми максимально популяризуємо такі види спорту і це не лише футбол. В нас були змагання з легкої атлетики, а в майбутньому хочемо провести з велоспорту. Чим масштабніше змагання, тим більше людей дізнаються про них. Навіть ті, хто немає відношення до цього».

Голова ВТО ВФСТ «Колос» Сергій Татусяк теж наголосив на важливості соціалізації дітей з порушенням розумового розвитку:

Ця ініціатива нещодавно тільки народилась, але вже підтримана, в першу чергу, вами батьки. Впевнений, що це та категорія дітей, яка вкрай потребує нашої уваги. Ними потрібно опікуватись, а під час війни це ще складніше. Ми будемо робити все для розширення кола учасників таких змагань з різних видів спорту. Це дійсно необхідно для розвантаження батьків та їх дітей».

Нагадаємо,юні футболісти змагалися на чемпіонаті з футболу у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна



Читайте також