menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Україна не просто переможе, а й переродиться у вогні війни»: у Вінниці презентували книгу з історіями людей в окупації

09.06.2023 19:50

Під час презентації книги діяла виставка картин вінничанки Світлани Теренчук

У вінницькій бібліотеці імені Отамановського відбулась творча зустріч письменниці Тетяни Дугельної та художниці Світлани Теренчук. На заході презентували книгу «Україна. Відроджена у вогні. Хроніки перемоги», на обкладинці якої зображена картина «Калинова мати», повідомляє I-VIN.INFO.

«Ця книга – про наш особистий досвід, який ми пережили, знаходячись в окупації між Бучею, Макаровим та Бородянкою. Ми там застрягли на два тижні з дітьми та онуками. Потім виїжджали, вивозили людей з повної окупації. А я практикуючий психолог, у мене більше 20 років стажу. Протягом останнього року працюю в Києві, з чоловіком постійно надаємо допомогу людям. Тому у нас величезна кількість життєвих історій накопичилась. Тож, я протягом року писала короткі есеї, оповідання, які супроводжуються хронікою подій та ілюстраціями», - розповідає письменниця Тетяна Дугельна. 

Це історії – про пережитий досвід з акцентом на те, що пам’ять про ці події повинна зберігатись. Адже, наголошує Тетяна Дугельна, Україна не просто переможе, а й переродиться у вогні війни. 

Книгу авторка почала писати, коли разом із сім'єю виїхала з окупації у березні. До друку ж її готували у січні. Вона розповідає, що читачі відзначають потужність книги, що емоції під час прочитання важко стримувати. Водночас це і є книга-терапія, яка створена, аби люди вивільнили свої емоції. 

Як пояснює художниця Світлана Теренчук, спочатку на обкладинці повинна була бути картина «Відродження». Саме вона надихнула на створення книги. Але згодом письменниця побачила у художниці нову картину «Калинова мати». 

Тож на творчій зустрічі проходила виставка шести нових картин. Дві з них купили відразу, а ще чотири доступні для продажу. 

«Така співпраця була вперше, для мене це новий досвід. Коли ти тримаєш книгу, а на обкладинці твоя картина, це просто щось надзвичайне. Це була як маленька мрія, тому сподіваюсь пережити такий досвід не востаннє», - ділиться враженннями пані Світлана. 

Вона додає, що наразі 16 картин представлені на виставці в Бершадській громаді Вінниччини. Діятиме експозиція до 26-го червня:

«Надалі буду спостерігати щодо процесу створення картин. Поки що маю багато різних пропозицій, тому стараюсь розділяти всі картини, щоб презентувати їх в різних місцях одночасно».

Що ж стосується книги «Україна. Відроджена у вогні. Хроніки перемоги», то Тетяна Дугельна нещодавно розпочала тур Україною для її презентації. Спочатку це було у Києві, тепер – у Вінниці, наступною буде Одеса.

Нагадаємо, у Вінниці дуже активно збирали допомогу для херсонців.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: зі сторінки Тетяни Дугельної у Facebook




Читайте також