menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Українці в Італії долучаються до проєкту з вивчення італійської мови

26.09.2022 18:10

Онлайн курси з вивчення мови в рамках проєкту створили за запитами українців, які перебувають у містах Італії

Переселенці з України наразі перебувають у різних країнах Європи та світу і подекуди стикаються з різноманітними складнощами. Зокрема, незнання мови. Для українців запроваджують різні офлайн та онлайн курси, аби вони могли безкоштовно вивчати польську, німецьку або ж італійську. I-VIN.INFO поцікавився одним з таких мовних курсів, Razom in Italy, який розпочався у квітні 2022 року і де волонтери допомагають онлайн вивчати італійську біженцям з України.

Основними містами, які прийняли українських біженців у Італії, є Мілан, Рим, Неаполь та Болонья. Проте, якщо говорити про провінційні міста, знайти різні курси, особливо офлайн, складно.

«Метою проєкту Razom in Italy є відповідь на потреби багатьох українських громадян, які прибули до Італії внаслідок трагічних подій війни. Сотні й тисячі людей вважають за необхідне шукати роботу в чужій країні, не знаючи мови. Ця перешкода погіршує і без того дуже важку ситуацію, тому професори та студенти Католицького університету вирішили безкоштовно застосувати свої навички на допомогу цим людям», - розповідає волонтерка проєкту Eleonora Ripa.

Вона зауважує, що цей проєкт народився з ініціативи двох професорів Католицького університету: професора Anna Bonola та професора Anna Krasnikova. Вони за сприяння Університетського центру міжнародної солідарності (CeSI: Il Centro | Università Cattolica del Sacro Cuore (unicatt.it)) змогли залучити багатьох студентів і викладачів для викладання мови та координації проєкту.

«Сам проєкт присвячений українцям, які наразі проживають в Італії. Наші сили обмежені, тому ми спрямовуємо їх на конкретну мету. Оскільки це наша власна ініціатива, ми не надто жорсткі в цьому відношенні і намагаємося також реагувати на непередбачені потреби», - каже волонтерка проєкту.

Оскільки проєкт розпочався вже давно і має успіх, додає Eleonora Ripa, було прийняте рішення провести додатковий курс. Розпочнеться він 17 жовтня і триватиме до 29 січня, з урахуванням різдвяних канікул.

Але тривалість самого проєкту передбачити неможливо, він залежатиме від обставин у світі.

Загалом у проєкті взяли участь близько 180 українських біженців і приблизно 100 волонтерів, серед яких студенти, викладачі та адміністративний персонал. У першому потоці формат проведення занять був неоднорідним, а у другому - планують зробити групи більш однорідними з точки зору італійської мови та віку.

«У мене взагалі не було ніяких знань з італійської, коли я тільки-но сюди приїхала. Гортаючи інтернет, я знаходила деякі курси офлайн, але вони мені не підходили, адже це додаткова дорога і знову виникає проблема незнання мови. Одного разу натрапила на цей проєкт, вирішила зареєструватись, але була думка, що мене не візьмуть на навчання. На щастя, реєстрація не була складною, необхідно було лише підтвердити свою особистість і вказати, де ви наразі перебуваєте у Італії. Потім мені прийшов лист-підтвердження і вже з липня я займалась з волонтеркою Eleonora онлайн з кількома іншими українцями. На заняттях ми розглядали різну лексику, граматичні правила та дивились відео італійською, щоб краще розуміти місцевих мешканців, адже у кожному регіоні ще й свій діалект. Останнє заняття у мене 29 вересня, але я встигла зареєструватись на другий потік, адже допоки не закінчиться війна, варто пристосуватись до нових умов тут», - розповідає біженка Олена зі Львову.

Нагадаємо,як українці адаптуються до реалій життя в Італії.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Головне фото: з вільних джерел

Фото: скріншоти з сайту проєкту





Читайте також