menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Унікальний робот-розміновувач планують привезти американські волонтери у Вінницю

03.07.2023 10:45

Як американка допомагає українським рятувальникам

З початку повномасштабного вторгнення чимало людей почали допомагати Україні. Серед них і українські партнери з Європи та Америки. Наприклад, Донна Тібедо – американська волонтерка, виконавча директорка «Firefighter Rescue Network». Вже вшосте вона приїздила в Україну з благодійною місією. А у Вінниці побувала вдруге і планує допомогти з дороговартісним обладнанням для рятувальників. I-VIN.INFO поспілкувався з волонтеркою про основну допомогу, яку вони надають для українців. Також дізнався, як у США підтримують Україну.

«Firefighter Rescue Network» – американська організація, яка зосереджується на вдосконаленні навчання, шукає нове обладнання для роботи та розширює ресурси для служб швидкого реагування. З початку 2022 року вони допомагають підрозділам ДСНС України. Забезпечують необхідним обладнанням, додатковими інструментами та ресурсами. Як зазначила Донна Тібедо, коли в Україні почалась повномасштабна війна, вони дізналися, що українці мають дуже старе обладнання. А зараз ще потребують техніку для розмінування.

«До війни Україна не мала хвилюватися щодо руйнувань будівель. Тому в рятувальників не було спеціального обладнання, аби працювати у цьому напрямку. Вони мали інше обладнання, чудову підготовку. Проте є потреба у найновішій техніці. Ми почали працювати над тим, щоб привести необхідні речі, задонатити в це, аби українські рятувальники могли зберегти більше життів», - каже Донна Тібедо.

Одна із цілей у волонтерки – допомогтипідрозділу з розмінування у Вінниці. Через війну кількість їхнього особового складу змінилася з 11 до 75 людей. Тож їм потрібно набагато більше обладнання для нових працівників. Наразі є потреба у техніці, яка розміновувала б сільськогосподарські території. Після руйнування гідроелектростанції у Новій Каховці ще більше мін розкидало по територіях. За словами Донни, близько 50% рятувальників піротехнічної служби відправилися на ту територію для розмінування, щоб очистити території на Херсонщині, і не тільки.

«Це дуже величезна робота. Українські служби з надзвичайної ситуації роблять все, щоб люди могли знову безпечно жити. Ми поїдемо назад в Америку. Працюватимемо з нашими службами з надзвичайних ситуацій, людьми, благодійниками, щоб впевнитися, що можемо привести ще більше обладнання. А також постачати більше для служби ДСНС та піротехніків. Ми впевнені, що це буде успішно. Дуже важливо для України бути успішними після війни, адже ця робота з відновлення займе десятиліття», - каже пані Донна.

Робота рятувальників для неї дуже близька. Адже її чоловік Точ Ховард – капітан служби з надзвичайних ситуацій в Північній Кароліні. Він працює з командою з трьох людей у своєму автомобілі. У США рятувальники мають справу із медичною допомогою, гасінням пожеж, технічним порятунком, підводним, порятунком великих тварин, з автомобільними катастрофами і багатьма іншими речами.

Їхня служба з надзвичайних ситуацій у Північній Кароліні має окремий підрозділ. Як зазначає Донна Тібедо, коли їх викликають, вони їдуть туди, де є надзвичайна ситуація. Один дзвінок може стосуватися серцевого нападу. Інший може бути про пожежу. А наступний – що дитина випала з човна в озеро.

«Надзвичайні ситуації змінюються щодня. І наші рятувальники виїжджали на виклики, коли там була стрілянина. У них є бронежилети на випадок атак чи масової стрілянини. Ми дуже зацікавлені, аби зберегти життя людей.Віримо, якщо ми надамо краще обладнання українським службам з надзвичайних ситуацій, то більше вбережемо людських життів», - зауважує американська волонтерка.

Разом зі своїм чоловіком вона приїздить до України та вивчає потреби рятувальників. Вони не прагнуть просто привозити речі, які не будуть важливі у роботі ДСНС. Через це і хочуть шукати та збирати кошти лише на найнеобхідніше обладнання.

«У Північній Кароліні, де ми живемо, встановлено дуже багато українських прапорів. Ми працюємо з двома іншими українськими організаціями. Одна називається «Українці в Кароліні», а інша – «Українські зусилля». Одну з них очолює американський солдат, який раніше був в Україні. А зараз він є громадянином Америки. Він допомагає тренувати українських солдатів в Америці. Але також на мільйон доларів він надіслав допомоги на передову для України», - каже Донна.

Вона з чоловіком надсилає багато особистої підтримки від американців. В Америці виставляють інформаційні столи на кожному заході. До усіх фестивалів, які проходили у їхньому місті, долучали й українців. Донна Тібедо в рамках роботи своєї організації «Firefighter Rescue Network» співпрацює з іншою, яка привозить біженців з України. Вони купують квитки на літак для українців, допомагають знайти їм родини, які їх розмістять у себе. Допомагають зробити всі документи для українців, щоб вони могли переїхати в Америку.

«Наш партнер допомагає тисячам українців обжитися в Америці. У себе в місті бачимо багато допомоги Україні. Чимало українських прапорів майоріє у Північній Кароліні. Є наклейки. Люди носять жовто-блакитні стрічки. Ми бачимо українські футболки в магазинах. Наші ЗМІ щодня підтримують Україну. Сподіваємось, що скоро наш уряд надішле вам F-16», - каже Донна.

Наразі в її організації планують знайти шляхи для фінансування спеціальних роботів, які розміновують сільськогосподарські поля. Ці машини їздять і знешкоджують міни на своєму шляху. Донна разом з чоловіком дуже хотіли це доставити до України, проте це велика та дороговартісна техніка.

«Цей робот розчищає все на своєму шляху. Сенсор відчуває міну і підриває на місці. Використовується для сільськогосподарських полів. Ця машина нічого не пропускає. Наразі ми розмовляємо з багатьма людьми. Просимо хоча б маленьку допомогу, щоб купити ці машини. Адже особисто їх сконструювати не можемо. А багато людей з маленькою фінансовою чи просто допомогою можуть це зробити», - зазначає Донна Тібедо.

Окрім роботи у своїй організації, волонтерка ще працює в компанії «United airlines». Авіалінії безкоштовно допомогли з постачанням необхідного до України на сотні тисяч фунтів капіталу. І надалі створюють свої проєкти, щоб допомагати українцям.

Читайте також, зруйнований російськими ракетами будинок офіцерів у Вінниці: що чекає на історичну будівлю.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький (i-vin.info).

Читайте також