menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Усі секрети рецепту Яворівського пирога розповіли у громаді на Львівщині (ФОТО, ВІДЕО)

Унікальний пиріг внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

Господині у Новояворівській громаді Львівської області залюбки діляться рецептом унікальної страви – Яворівського пирога. І це не просто смаколик, який можна їсти із найрізноманітнішими «начинками», подавати до борщу або ж їсти окремо. Яворівський пиріг внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Згодом Яворівський пиріг мають намір внести й до реєстру ЮНЕСКО. I-VIN.INFO побував на майстер-класі із приготування пирога та готовий розповісти, як все відбувалось.

Майстер-клас проводила яворівська господиня Ольга Ольшанська. Сказала, що цей пиріг є дуже популярним, його печуть й на свята, й у будні. Він може бути й пісним, якщо виключити деякі інгредієнти. Саме пісний пиріг подавали на Святвечір перед Різдвом. А зі шкварками – на Великдень.

Господиня зауважує, що для пирога потрібні мокрі дріжджі, а не сухі. І береться до справи:

«Для тіста беремо грам 20 дріжджів, дрібку солі та цукру, два яйця, 300 грам молока. Ще можна сироватку додавати. А якщо у вас має бути прісний пиріг, то треба на воді робити. Борошна грам 700 беремо. Обов’язково просіюємо, щоб збагачувати киснем борошно. У мене борошно просіяне двічі. І добре вимішуєте. Якщо раптом у вас тісто «пливе», не панікуйте: можна просто додати дві ложки крохмалю».

Наприкінці замішування тіста господиня додає 50 грам розтопленого масла.

«Тісто вимагає уваги та гарного настрою. Я з ним пошепки розмовляю, щоб гарно зійшло. Колись господині навіть двері закривали, коли тісто робили. Щоб ніхто не заважав і не галасував, - розповідає пані Ольга. - Коли гарно вимісили, накриваємо рушником і даємо підійти 30 хвилин. Тим часом готуємо картоплю та гречку, особливість Яворівського пирога якраз у тому, що його готують з картоплею і гречкою».

Цей унікальний пиріг традиційно подають з питним борщем, каже господиня. Гарячий пиріг – з холодцем.

«А ще яворівський пиріг їдять з солодким і квасним молоком. Щонеділі – із сиром та сметаною. А ще подають до нього різні начинки, наприклад, грибну підливу, жульєн. У нас начинками називають те, чим можна присмачити пиріг. А коли піст, то начинку роблять з олії та сушених грибів. Так само існує безліч способів приготування – з цибулькою, з салком. Тобто, варіантів безліч, як кому засмакує», - посміхається господиня.

Зварену картоплю вона розтирає товкачкою. Зазначає, що гречку треба попередньо зварити, якщо пиріг буде готуватись у духовці:

«А от для печі брали сиру гречку. І вона так пахла, що сусід чув. Але тоді його довгенько пекти, більше голини. Ми ж наразі товчемо картоплю, а тоді й гречку. У нас така собі кашка виходить. Потім додаємо шкварки. Якщо пісний пиріг, то олію. Тільки багатенько лийте, не жалійте. Пиріг має бути пишний».

Коли тісто підійшло, його треба гарно розкачати. Однак пані Ольга попереджає, що розкачувати потрібно не дуже тонко, щоб начинка не «порвала» тісто.

«Нашу кашку з гречки, картоплі та шкварок викладаємо на тісто, защипуємо його, а тоді перевертаємо у підготовлену форму, яка змащена маслом та посипана борошном. Зверху пиріг треба змастити жовтком, а потім – поштрикати вилкою, щоб «дихав». Тільки не проштрикніть наскрізь, щоб пиріг не «потік» і не пригорів», - радить господиня.

Хвилин 40 у духовці – і Яворівський пиріг можна смакувати.

Нагадаємо, у громаді на Вінниччині проводять ярмарок смаколиків задля допомоги ЗСУ.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото та відео: Тетяна Щербатюк

Читайте також