menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

В громадах Вінниччини розповіли про святкування Маланки та Василя

13.01.2022 14:55

В Україні та деяких країнах-сусідах сьогодні відзначають Щедрий вечір, ходять по вулицях і оселях зі щедрівками, влаштовують пишну вечерю і ворожать

Попри незмінне святкування Нового року з 31 грудня на 1 січня, все ж залишилась стара традиція влаштовувати свято й на Старий Новий рік, з 13 на 14 січня. I-VIN.INFO дізнався, як проходить Старий Новий рік у деяких громадах Вінницької області. 

«Святкування у Вапнярській громаді проходить за повною програмою – масштабно та різноманітно. Планується все на п'ятницю, годині о 14-й розпочнеться. Торік нічого не робили через карантинні обмеження, а ось позаторік близько тисячі людей прийшли на захід. Кожного разу програма особлива: проводи зими, святкування різдвяних зустрічей, маланкування. Тому можна сказати, що визначеного шаблону немає. Постійно щось нове шукаємо та вдосконалюємо», - розповідає голова Вапнярської громади Олександр Горенюк. 

Начальниця відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради Катерина Третьякова поділилась власними напрацюваннями:  

«Цього разу не плануємо святкування на вулиці, адже на ці дні якраз припадають морози. Заходи пройдуть, насамперед, у фойє міської ради. Тут буде виставка та концертно-тематична програма. В музичній школі – традиційні різдвяні зустрічі, де буде присутнє й  духовенство. А також запланована вистава «Новорічна казка». Хочеться сказати, що все в програмі є його родзинкою».  

Про проведення заходів у Літинській громаді повідомила завідувачка сектору культури відділу освіти, культури, молоді та спорту Оксана Гвоздінська:  

«В сільських закладах культури проводяться тематичні заходи: водіння кози, щедрування. Безпосередньо в Літині 14 січня пройде свято народної творчості «Різдвяне диво», куди запросили колядників, щедрівників з аматорських колективів. Також це майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок. Як показує практика, до карантину було багато людей, та зараз через «ковідні» обмеження людей менше. Але все одно запрошуємо всіх на свято. Торік ми теж проводили святкування, але меншого формату. Під час свята дотримуємось звичаїв та обрядів, що перейшли від бабусь і дідусів. Крім цього, це й гра на автентичних інструментах, а особливо автентичне музикування на березовій корі». 

У Студенянській громаді теж пройде святкування Старого Нового року. Про це розповіла спеціалістка відділу освіти, культури, молоді та спорту Інна Бабина:  

«Ми організовуємо біля клубу ярмарок, де кожний бажаючий колядує та щедрує. Участь в заході беруть аматорські колективи закладів культури і приходять місцеві жителі. Хоч і святкуємо щороку, та у 2021-му такого не робили. Цього разу особливим у святкуванні є вертеп, оскільки у попередні рази такого не було». 

Нагадаємо, вінницька етнографиня розповіла про традиційне святкування Маланки.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Фото: kp.ua, сторінки у Facebook  

Читайте також